Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Traditie de Ziua Rromilor. Nimeni nu stie de ce

Ziua Internațională a Rromilor a fost sărbătorită marți la Sibiu, iar momentul culminant al procesiunii, aruncarea coronițelor de salcie în apă nu a putut fi explicat de nimeni. Rromii s-au încolonat într-o procesiune pe străzile orașului, având în frunte o fanfară. Când au ajuns la podul peste râul Cibin, ei au aruncat în apă coronițe din salcie. Fără să știe, însă, pentru ce. Ei au fost scutiți, însă, de efortul de a le căra prin oraș. Coronițele au fost aduse cu o mașină, direct la podul unde a avut loc ritualul. Nimeni dintre cei prezenți la procesiune nu a știut, însă, de ce aruncă ramurile în râu. Autoproclamatul rege al romilor, Daniel Cioabă, a fost singurul care a avut o explicație – sumară - a ritualului. ”În 2002 – anul când s-a sărbătorit jubileul milenar de atestare a rromi­lor în Europa –, 8 aprilie a devenit ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, în numeroase ţări s-a desfăşurat Ceremonia Râului, care a devenit, ulterior, o tradiție”, a declarat Cioabă.
Rromii au mers pe străzile din Sibiu acompaniați de ritmurile unor cântece celebre din repertoriul fanfarelor militare: Iancule mare și Drum bun, dragi români. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Tare!

Acum 9 ani

Ce traditie buey tuciuriilor?voi trebuia sa cantati melodii indiene de-ale lu raj-kapoor,nu de-alea cu Iancu ,ca voi n-aveti tangenta deloc cu romanii,voi cu indienii burtosilor!apropos...de pe la Cibin ati ciordit ceva...asa in fuga???
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

Aruncatul lucrurilor in Cibin e obisnuinta, nu traditie.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Pe mine m-au amendat gardienii ca ma ccaam langa magazinul dumbrava
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Păi și nu ți-e rușine porcule?te mai și lauzi aiiii?ai scăpat ușor,trebuiau(gardienii) să te bată cu încărcătorul de la armă peste buricul dejetelor pân te lăsai de prostii și-ți făceai treaba mare acasă,nu lângă magazine....măi,măi joseph,devii public enemy no 1:)))))))))
Raspunde

DocV

Acum 9 ani

Isi puteau pune coronitele in jurul gatului bine legate cu lanturi, inainte de a le arunca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus