Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

Traditie de Ziua Rromilor. Nimeni nu stie de ce

Ziua Internațională a Rromilor a fost sărbătorită marți la Sibiu, iar momentul culminant al procesiunii, aruncarea coronițelor de salcie în apă nu a putut fi explicat de nimeni. Rromii s-au încolonat într-o procesiune pe străzile orașului, având în frunte o fanfară. Când au ajuns la podul peste râul Cibin, ei au aruncat în apă coronițe din salcie. Fără să știe, însă, pentru ce. Ei au fost scutiți, însă, de efortul de a le căra prin oraș. Coronițele au fost aduse cu o mașină, direct la podul unde a avut loc ritualul. Nimeni dintre cei prezenți la procesiune nu a știut, însă, de ce aruncă ramurile în râu. Autoproclamatul rege al romilor, Daniel Cioabă, a fost singurul care a avut o explicație – sumară - a ritualului. ”În 2002 – anul când s-a sărbătorit jubileul milenar de atestare a rromi­lor în Europa –, 8 aprilie a devenit ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, în numeroase ţări s-a desfăşurat Ceremonia Râului, care a devenit, ulterior, o tradiție”, a declarat Cioabă.
Rromii au mers pe străzile din Sibiu acompaniați de ritmurile unor cântece celebre din repertoriul fanfarelor militare: Iancule mare și Drum bun, dragi români. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Tare!

Acum 9 ani

Ce traditie buey tuciuriilor?voi trebuia sa cantati melodii indiene de-ale lu raj-kapoor,nu de-alea cu Iancu ,ca voi n-aveti tangenta deloc cu romanii,voi cu indienii burtosilor!apropos...de pe la Cibin ati ciordit ceva...asa in fuga???
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

Aruncatul lucrurilor in Cibin e obisnuinta, nu traditie.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Pe mine m-au amendat gardienii ca ma ccaam langa magazinul dumbrava
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Păi și nu ți-e rușine porcule?te mai și lauzi aiiii?ai scăpat ușor,trebuiau(gardienii) să te bată cu încărcătorul de la armă peste buricul dejetelor pân te lăsai de prostii și-ți făceai treaba mare acasă,nu lângă magazine....măi,măi joseph,devii public enemy no 1:)))))))))
Raspunde

DocV

Acum 9 ani

Isi puteau pune coronitele in jurul gatului bine legate cu lanturi, inainte de a le arunca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus