Cauzele indigestiei sunt mesele copiase, ingestia rapidă de alimente, ingestia de alimente foarte reci sau fierbinţi, produsele alimentare alterate, alimentele picante, consumul excesiv de cafea, alcool, ciocolată, băuturi carbogazoase, chiar şi stresul şi fumatul.
Simptomele indigestiei sunt senzaţie de plin de după masă, durere în partea superioară a abdomenului, senzaţia de arsură localizată în acelaşi loc, greaţă, balonare, constipaţie sau diaree. Dacă ai mâncat prea mult la masa de Paşte, iată câteva remedii naturale pentru indigestie.
Pentru dureri de stomac
Bea 3-4 căni de ceai de muşeţel - calmează stomacul iritat, îmbunătăţeşte digestia - sau ceai de mentă (evită-l dacă indigestia este asociată cu refluxul gastro-esofagian). De asemenea, este recomandată o linguriţă de chimen pe zi, ceai de ghimbir cu puţină miere sau ardeiul iute.
Pentru arsuri gastrice
Dacă te chinuie arsurile gastrice, bicarbonatul de sodiu îţi vine în ajutor. Amestecă o lingură de bicarbonat într-un pahar de apă şi bea-l. Acesta neutralizează acidul gastric, astfel încât funcţionează rapid. De asemenea, mai sunt recomandate o cană de lapte cald, ceaiul de gălbenele sau cel de sunătoare.
Pentru balonare
Alimentele precum varza şi fasolea te ajută în cazul balonării. De asemenea, şi alcoolul este recomandat (în cantităţi mici, bineînţeles). Un alt ajutor îl vei primi din partea ceaiului din seminţe de mărar (două linguriţe la o cană de apă), băut de câteva ori pe zi.
Pentru constipaţie
Dacă ai exagerat cu mâncatul cărnii şi al prăjiturilor, dar ai mâncat prea puţine legume şi fructe, este posibil să te pricopseşti cu constipaţie. Pentru a scăpa de aceasta, bea seara un iaurt cu două linguriţe de tărâţe şi două linguriţe de seminţe de in.
Pentru diaree
Printre alimentele recomandate când suferi de diaree se numără bananele, afinele, merele, usturoiul (înghiţit cu totul, ca o pastilă), orezul fiert sau piureul de cartofi şi cel de morcovi. De asemenea, şi zeama de orez este foarte bună în acest caz.
Pentru greaţă
Sunt recomandate ceaiurile de mentă (neîndulcit) şi de muşeţel, lămâia (fie mâncata ca atare, fie pusă în ceai), oţetul de mere şi ghimbirul (fie ghimbir crud în mâncăruri, fie infuzie).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3077


Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Olguța Crăcănici
Acum 8 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 8 ore
Ghita
Acum 8 ore
Emil
Acum 9 ore
NFilip