Marţi,
16.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Daca presedintele FSN era Regele Mihai?

Mulți reclamă faptul că prezentul României ar fi fost cu totul altul dacă imediat după Revoluția din 1989, poporul l-ar fi primit înapoi, cu brațele deschise pe Regele Mihai. La fel, sunt mulți care spun că experiența occidentală a lui Rațiu și moralitatea ireproșabilă a lui Corneliu Coposu ar fi schimbat în bine felul românului de a fi. Cu Regele, liberalii și țărăniștii, românii s-ar fi dezbărat serios de rămășițele comunismului. Nu știu cum ar fi fost prezentul Românei, dacă am fi luat alte decizii în anii 90. Văd doar ce este acum. L-am avut pe Iliescu, nu pe Regele Mihai. L-am avut pe Petre Roman, nu pe Ion Rațiu, l-am avut pe Nicolae Văcăroiu, nu pe Corneliu Coposu. Și cu chiu cu vai suntem în Uniunea Europeană, chiar dacă ne luptăm cu bulgarii care să nu fie pe ultimul loc la toți parametrii.
Am asistat la sfârșitul săptămânii trecute la un spectacol fabulous. Ședința aniversară a Consiliului Județean i-a readus în față pe cei care au avut puterea în primii ani ai democrației. Declarațiile lui Mircea Tomuș și Corneliu Bucur, după 24 de ani, pot fi trecute fără nicio reținere într-un manual de istorie. Cu naivitatea, dar și umorul fin al scriitorului și cu pragmatismul pur al fostului director al CNM Astra s-a scris o filă  din istoria județului. Însă concluzia lui Bucur îți lasă un gust amar. Deși are dreptate, cu tot cinismul său. A căutat zile întregi, spune el, măcar un dizident communist și n-a găsit. Așa că a luat-o de la capăt tot cu tovarășii vechi. 
Cu cine ar fi condus Regele țara? Cu cine ar fi făcut Rațiu un guvern? Pe cine ar fi pus regimul democrat în fruntea județului Sibiu? Aici erau tot Nicu Nan, tot Bucur, tot ei. Tot noi. În ultimii ani ai regimului au fost atât de puțini dizidenți, încât nu au putut crea un minim curent de opinie. Majoritatea covârșitoare a românilor a strigat ”nu ne vindem țara”, cum ar fi putut explica altcineva cu ce se mănâncă democrația? Capitalismul. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 8 ani

Notiuni incompatibile, se exclud reciproc, non-sens implicit. Ori REGE (regat, monarhie), ori Presedinte (Republica).
Raspunde

No name

Acum 8 ani

In orice caz, Bucur nu are niciun drept sa afirme (desi o face cu nesimtire) ca nu a gasit disidenti. El insusi este modelul de intelectual care le-a cantat in struna comunistilor, in vremuri in care orice incercare de a critica regimul era sufocata in fasa. Au fost doar incercari „sinucigase” cum a fost cea a individului care, in vara lui 89, a scris pe zidul CEC-ului, „Jos Ceausescu!” Mai mult ca sigur, Bucur n-a aflat, ocupat fiind cu sedintele de partid.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Dacă președintele FSN era Regele Mihai? Atunci maică-mea ar fi făcut armata la artilerie, și nu la pompieri.
Raspunde

ovidiu

Acum 8 ani

Pai pe langa Casa Regala si Rege nu ar fi avut loc toti neo-comunistii, ci liberalii si taranistii de atunci cu valorile lor de frunte. Toti acestia la un loc ar fi fost un magnet pentru valori si nu politruci. Drumul rau ales atunci a facut ca in timp sa avem ce avem acum, corupti si coruptie sistematica la nivel de sistem. Asta cu UE si NATO spune-o lui mutu pentru ca stim foarte bine cum am intrat cel putin in NATO, nu pe merit ci pe niste conjuncturi favorabile legate de Kosovo, mai putin, dar transant in cazul Afganistan si Irak.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus