Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

In Romania lipseste educatia financiara. Care este solutia?

Va amintiti de ultima achizitie a unui bun de folosinta indelungata, precum un televizor sau un frigider, sau cand ati programat ultima vacanta in strainatate? In toate aceste cazuri si in multe alte situatii, foarte probabil ati studiat optiunile, ati adresat intrebari, ati cerut garantii si v-ati asigurat ca achizitia este potrivita nevoilor dumneavoastra si va ofera cea mai buna valoare pentru fiecare leu cheltuit.

Acum ganditi-va daca ati procedat similar in cazul unui depozit sau imprumut la banca, cont de tranzactionare pe bursa la un broker, pensie privata la un fond si asa mai departe. Studiile arata ca foarte multi consumatori neglijeaza deciziile financiare, spre deosebire de cele de zi cu zi, cu impact mult mai mic asupra nivelului de trai.

21% din clientii bancilor si brokerilor analizeaza taxele si comisioanele

vs

83% examineaza ingredientele din produsele alimentare inainte sa le cumpere

18% analizeaza cum aceste taxe si comisioane le influenteaza randamentul

vs

69% au sunat la compania de utilitati pentru a intelege o facture lunara

12% au avut o conversatie detaliata cu un consultant despre investitii, imprumuturi si economii

vs

67% au sunat la furnizorul de cablu sau telefonie pentru a solicita servicii mai bune sau mai ieftine

Este surprinzator cum cele mai importante lucruri din viata noastra – administrarea finantelor si a investitiilor si ce ne costa sa facem asta, nu beneficiaza de aceeasi atentie precum lucrurile comune, achizitia electrocasnicelor sau plata utilitatilor.

Cu toate acestea, potentialul financiar este semnificativ. Da, este extraordinar sa economisesti cateva sute de lei la achizitionarea unui produs util, insa chiar si schimbari mici in contractarea unui credit, efectuarea unui depozit, precum alegerea valutei, analiza dobanzii si a riscului, taxele si comisioanele, ne pot adauga sute sau mii de lei in decursul anilor.

Iata o idee pentru 2014 ce presupune o investitie de cativa euro, ce nu depinde de finantarea guvernamentala sau schimbari majore ale societatii: decizii financiare bazate pe educatie financiara.

Mai multe detalii pe pagina oficiala a campaniei Sustinem Educatia Financiara in Romania. Avertisment Risc: Admiral Markets AS este un broker atestat si inregistrat in Romania. Tranzactionarea produselor financiare derivate, actiuni si indici CFD, Forex, Metale si Marfuri, este speculativa prin natura ei. Levierul poate amplifica atat profiturile, cat si pierderile. Asigurati-va ca intelegeti riscul implicat inainte de a utiliza acest serviciu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

B.Utoru

Acum 8 ani

Băi ziarişti de birou, vorbiţi din cărţi. Ce educaţie financiară visaţi, la o populaţie care abia de are ce mânca de la o zi la alta? Vedeţi de ce vă scad permanent cititorii? Pentru că veniţi cu subiecte aiurea.
Raspunde

Radu

Acum 8 ani

ATENTIE! reclama mascata la o firma de jocuri de noroc pe bursa...avertismentul de la final trebuia pus in fata! Riscurile pe acest gen de activitati sunt foarte mari...mai pe romaneste, daca iti place banul nemuncit si cauti sa iti exploatezi norocul ai sanse mai mari la cazino decat pe piata monetara! Acolo macar faci usor diferenta intre rosu si negru...
Raspunde

banca in parc

Acum 8 ani

s-a umplut tara de specialisti financiari si super dotati ,ba suntem plini de gargaristi practica ne omoara ,cine va oprit s-a faceti o strategie economica s-a scoateti tara din saracie ca noi astia tulumaci de acea va votam din 4 in 4 ani s-a ne scoateti din marasmu asta al saraciei ,toti care s-au perindat la cascaval [putere ]in 25 de ani nu au vazut ce trebuie facut ,au stat cu miinile in bugete cheltuind bani publici pe tot felu de investiti iresponabile care dadea bine la imagine dar care nu aducea bunastare si locuri de munca ,ba ascundetiva si nu mai dati sfaturi ca se vede ati facut tara varza a la cluj si napoca ,asai daca nu ginditi cu capul vostru ,asteptam s-a vina aia de afara s-a ne invete ce trebuie s-a facem ,in curind in ritmul asta ne vom intoarce in perioada feudalista in moldova si valahia s-a ajuns nu mai circula moneda se face plata in schimb de marfuri ,tu imi dai un detu de ulei s-a puin la tocana si eu iti dau o ceapa ,ba unde neati adus invatatilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus