Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

"de Bun Gust" prezinta bucataria ceha

Zece bucătării din întreaga lume, maeștri culinari, o scenă pe care se vor desfăşura demonstrații culinare, concursuri, muzică și dans: sunt câteva dintre detaliile celei de-a II-a ediții a Festivalului ”de Bun Gust”, care va avea loc în perioada 24-27 iulie, în Piața Mare.

Una dintre cele zece bucătării prezente în festival este bucătăria cehă.

Bucătăria cehă este indicată gurmanzilor şi iubitorilor de experienţe culinare regeşti, stropite din plin cu una dintre cele mai bune beri ale lumii.

Unul dintre preparatele tradiţionale cele mai cunoscute este „knedlíky”, un fel de găluşte preparate din cartofi şi pâine.

Această bucătărie este legată indisolubil de istorie şi tradiţie. Felurile de mâncare sunt preparate conform unor reţete slave străvechi, adesea modificate prin contactul cu bucătăriile ţărilor învecinate, cum ar fi cea germană. Perioada îndelungată de aservire imperiului Austro-Ungar şi-a lăsat şi ea urmele pe arta culinară. Nu sunt greu de observat nici afinităţile cu bucătăriile celorlalţi vecini – ale celei slovace, ale celei bavareze sau a bucătăriei polone din Silezia.

Bucătăria cehă înseamnă în primul rând cărnuri – carne de porc, de vită şi de pasăre, sosuri aromatice drese cu unt din belşug, cu smântână sau cu pesmet prăjit în unt, pâine şi supe gătite pe bază de esenţe de carne sau peşte.

Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, pe mesele Cehiei se găseşte întotdeauna supa de usturoi – cesnakova polievka, un fel de ciorbă de burtă – drstkova polievka şi ciorba de carne tip gulaş. Foarte popular este gulaşul, adică carnea înăbuşită în sos aromat, bine dres şi, desigur, găluştele knedliki – din făină, cu drojdie sau amidon, acoperite cu sos din belşug şi servite cu cărnuri în locul tradiţionalelor garnituri de cartofi sau orez. Tipice sunt şi felurile de mâncare din legume cum ar fi conopida prăjită – smazeny kvatak, chiftelele din cartofi – bramboráky sau pireul de mazăre – hrachova kase.

Cu aproape 500 de feluri de bere, cu marile mărci cum ar fi Staropramen, precum şi cu micile fabrici de bere, berea se impune ca o componentă esenţială a tradiţiei ceheşti.

Reţetă tradiţională

Găluşte „knedliky”

Găluştele „knedliky” sunt o garnitură tradiţională pentru felurile cu carne. Pot fi din făină, din cartofi sau din aluat cu drojdie. Acestea pot fi prezentate şi sub formă de desert – îndulcite şi servite cu fructe.

Ingrediente:

-4 ouă

-7 chifle

-500 g făină

-2 linguriţe de sare

-0,5 pahar de lapte

Preparare:

Ouăle se amestecă cu sarea după care se adaugă făina, apoi laptele, se amestecă bine, pentru ca aluatul să se aerisească, ceea ce garantează frăgezimea acestuia. Chiflele se taie în crutoane şi se adaugă la aluat, amestecând continuu. Se lasă aluatul frământat şi se aşteaptă 30 de minute. După o jumătate de oră se formează cârnaţi alungiţi şi se fierb 15 minute în apă sărată, fără ca aceasta să clocotească, apoi se întorc şi se mai fierb vreo 5 – 10 minute. După fierbere se taie în felii. Găluştele se servesc cu friptură, cu sos din belşug.

Festivalul „de Bun Gust” este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu. Sponsorii evenimentului Staropramen şi Trans Agape.

Cehia

Republica Cehă a devenit stat independent în ianuarie 1993, după separarea Cehoslovaciei. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia se număra printre cele mai industrializate zece ţări ale lumii. A fost singurul stat central european care a rămas democratic până în 1938.

Capitala Cehiei, Praga, are peste 1000 de ani şi un bogat patrimoniu arhitectural, care îmbină diferite stiluri. Din acest motiv, a devenit una dintre locaţiile preferate ale realizatorilor de filme din toată lumea.

Cehia are o suprafaţa totală de 78 866 km², o populaţie de 10,5 milioane, iar moneda este coroana cehă (Kč).

Printre personalităţile Cehiei se numără artistul Alfons Mucha, reprezentant al curentului Art Nouveau, compozitorii Antonin Dvořák şi Bedřich Smetana, maratonistul Emil Zátopek, precum şi scriitorii Franz Kafka şi Milan Kundera.

Sursă foto: eatyourworld.com, www.musaitravel.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

joseph

Acum 10 ani

\"Sote de fasole verde - Se ia fasolică tânără, până la majorat, și se prepară ca mazărea, respectiv se scoate din păstaie în timp ce apa clocotește. Se încearcă, ca joc de societate, introducerea boabelor înapoi în păstaie, stând într-un picior și guițând ferm. \" Corneliu Udrea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus