Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

Experienta studentilor Erasmus la Sibiu: "ma intorc acasa ca o persoana total diferita"

În câteva zile, mai bine de 100 de studenți veniți din întreaga lume să studieze la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu se vor întoarce la casele lor. Înaintea plecării, câțiva dintre ei au împărtășit ceea ce a devenit cunoscut sub numele de ”experiența Erasmus”.
 
Naima Khan este din Pakistan și spune că venirea la Sibiu prin intermediul programului Erasmus a fost unul din cele mai bune lucruri care i se puteau întâmpla. ”Te ajută să trăieşti experienţele transculturale ale unor noi tradiţii şi să cunoşti diverşi oameni. Poate juca un rol foarte important, vital, în a-ţi deschide noi orizonturi şi îţi dă un imbold în a cunoaşte şi alte locuri decât cele natale”. În plan personal, pentru Naima, perioada de studii de la Sibiu a însemnat ”schimbare”. ”Experienţa mea Erasmus m-a ajutat, în special, în a-mi dezvolta personalitatea în foarte multe direcții, în a mă face mai încrezătoare în deciziile pe care le pot lua referitoare la viața mea. Mă întorc înapoi, în Pakistan, cu foarte multe amintiri și ca o persoană total diferită, care are foarte multe obiective de îndeplinit”.
 
Carol, din Franța, caracterizează Sibiul ca un oraș mic, dar foarte dinamic și care este de apreciat datorită numeroaselor evenimente culturale. ”Suntem un grup de studenți Erasmus, din foarte multe țări, suficient de mic încât să ne cunoaștem între noi, dar îndeajuns de mare încât să nu te plictisești niciodată. Programul Erasmus mi-a dat șansa de a descoperi cultura României, trăind-o, dar am avut posibilitatea de a descoperi și lucruri noi despre alte culturi, din țări precum Germania, Pakistan, Turcia, Spania și Polonia. Din aceste țări am întâlnit la Sibiu studenți Erasmus, iar acum am prieteni în întreaga lume”.
 
Mai multe lucruri în același timp
 
Pe de altă parte, Lola Solomova apreciază Sibiul pentru istoria lui. Iar studiile pe care le-a făcut la Sibiu prin intermediul Erasmus au fost extrem de ușor de urmat având în vedere ajutorul celor din cadrul ULBS. ”Nu este uşor să mergi într-un loc unde nu cunoşti limba sau obiceiurile, dar Erasmus are atât de multe opţiuni când vine vorba de a învăţa astfel de lucruri. Poţi învăţa limba locală, cultura, îţi faci noi prieteni şi toate acestea în timp ce îţi completezi studiile. Bursa mea Erasmus la Sibiu este un real cadou, pentru că a fost şi ca o vacanţă. Şi, bineînţeles, am avut parte şi de prieteni extraordinari, care ne-au ajutat în rezolvarea fiecărei probleme și în a cunoaște orașul. Ne-a fost foarte la îndemână faptul că în apropierea căminelor găsești tot ceea ce ai nevoie și că sunt atât de aproape de centrul orașului. Pentru mine, Sibiul este un oraș extrem de frumos, plin de istorie, iar acesta este lucrul pe care îl iubesc la orașe. Este trist că trebuie să plec în câteva zile, dar Sibiul va rămâne pentru totdeauna în inima mea”.
 
Prima prietenă a studenților Erasmus
 
Monica Beca este președintele Erasmus Student Network Sibiu, fiind foarte activă în ceea ce privește lucrul cu studenții Erasmus veniți din toată lumea în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Și ea, la rându-i, a urmat cursurile unei alte universități prin intermediul programului Erasmus. ”Pentru mulți, Erasmus este doar un nume,  o personalitate sau un program susținut de Comisia Europeană. Pentru mine, Erasmus înseamnă un stil de viață care, contrat așteptărilor și-a făcut simțită prezența chiar și după încheierea perioadei de studiu în universitatea parteneră. În anul 2011 am decis să-mi adun viața într-un bagaj și să plec în Olanda pentru 6 luni, pentru a beneficia de o mobilitate Erasmus. Abia mai apoi am aflat că orașul care avea să mă marcheze atât pe plan profesional, cât și personal, era de fapt foarte asemănător Sibiului. Deventer, oraș înfrățit cu Sibiul a fost casa mea pentru o jumătate de an”, povestește Monica.
 
În Olanda, pe parcursul studiilor, spune că datorită diferitelor culturi ale lumii pe care le-a cunoscut a renunțat la unele din preconcepțiile avute.”Programul Erasmus m-a ajutat să mă dezvolt, să-mi lărgesc orizonturile și să mă perfecționez din punct de vedere profesional”.
A revenit la Sibiu în martie 2012, după care a absolvit cursurile Universității ”Lucian Blaga”. S-a întâlnit și cu alți studenți care s-au întors din diferite părți ale lumii ”și care aveau o energie nemărginită și gustul internaționalizării încă acut. Așadar, am decis să înființăm Erasmus Student Network –secțiunea Sibiu”.
Prin urmare, Monica este permanent înconjurată de studenți străini, pe care îi caracterizează drept entuziaști și dornici de a se dezvolta.”ESN mi-a oferit oportunitatea de a promova cultura, valorile și tradițiile României și de a îmbunătății imaginea tării în rândul studenților veniți la Sibiu din toată lumea. Așteptările studenților diferă de la caz la caz însă fiecare întâlnire cu studenții Erasmus reprezintă o nouă provocare și o nouă oportunitate de a afla lucruri noi. Noi, ca voluntari ESN, ne dăm seama că în fiecare moment avem ceva de învățat de la studenții cu care avem contact și de aceea încercăm să creăm, prin activitățile desfășurate, cât mai multe oportunități de comunicare și de schimb intercultural”, mai spune Monica Beca.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus