Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Importanta vorbelor noastre asupra copilului

De curând am asistat fără să vreau la o scenă între o mama şi fetiţă ei de 5-6 ani. Eram în parc, lângă mine o mămică cu telefonul în mâna caută presupun un număr de contact, iar fetiţă sa a venit în fugă, entuziasmată să îi arate mamei ei că a făcut schimb de jucării cu o altă fetiţă. Mama preocupată de ceea ce făcea a fost cumva deranjată de insistenţele fetei care o tot strigă: “Uite mami, uite ce am! Uite mami, vezi?” şi i-a aruncat sec un: “Tu nu vezi că am treaba?”. Am fost la un pas de a-i răspunde eu doamnei: “Nu, nu vede! Ea a venit fericită să va arate ceva. E copil! E în parc! Iar tu mamă dragă dacă eşti cu ea în parc lasă telefonul şi joacă-te cu ea sau măcar ascult-o atunci când are să îţi spună ceva!”. Dar m-am abţinut… Nu ştiu dacă am făcut bine sau nu!

De multe ori preocupaţi fiind de activităţile zilnice uităm să le oferim copiilor timp doar pentru ei, uităm să-i ascultăm cu adevărat şi îi repezim nedându-ne seama cât rău facem! Copilul e copil şi trebuie tratat ca atare. Pentru el principala grijă e joaca. Pentru noi principala grijă trebuie să fie el şi modul în care îl creştem. Da, ştiu îmi veţi spune probabil că pentru copii munciţi, că pentru ei va daţi peste cap să aibă tot ce e mai bun, însă eu vă spun că întâi trebuie să ne oferim pe noi, timpul nostru şi atenţia noastră. Apoi restul!

Atunci când aruncăm cu cuvinte la nervi sau în grabă nu ne dăm seama cât rău facem, cât contează asta în dezvoltatrea copilului. De acord că un adult are multe responsabilităţi, are o sumedenie de griji pe cap, însă a-i spune copilului de multe ori: “Lasă-mă acum că am treaba!/ Nu pot acum că am altceva de făcut!/ Nu mă deranja când lucrez” nu veţi face altceva decât să îi creaţi copilului impresia că nu valorează sufficient de mult încât să va răpeasc din timp, îl va face să îi fie teamă să vă vorbească pentru a nu fi respins în favoarea altor activităţi mai importante.

O altă greşeală a părinţilor destul de des întâlnită este etichetarea copilului: “Este atât de timid!/ Eşti atât de încet!/ Eşti nesimţit!/ Eşti un copil rău!”. Etichetele negative devin profeţii autoimplinite iar aceste afirmaţii vor compromite sau vor slabi încrederea de sine. Copilul ia de bun, de adevărat ceea ce noi adulţi îi spunem, el nepunând la îndoială spusele noastre. Chiar dacă mai apoi ne pare rău de ceea ce am spus, cuvântul aruncat a rămas, copilul l-a auzit şi l-a luat de bun din păcate.

Un alt lucru care va compromite încrederea de sine a copilului este compararea lui cu un alt copil mai bun: “Uite ce fetiţă cuminte! Tu de ce nu eşti ca ea?/ Ai văzut că X ştie să îşi închidă singur fermoarul, tu de ce nu ştii?”. Deşi pot părea motivante de cele mai multe ori comparaţiile îşi ratează scopul şi pe lângă faptul că vor zdruncina încrederea de sine a copilului îl vor frustra şi îl vor face să creadă că tu, părintele lui, ţi-ai dori că el să fie ca X sau Y şi nu eşti mulţumit de el şi de capacităţile lui. Fiecare copil e unic, fiecare are “ceva-ul” lui care îl face special şi fiecare părinte are cel mai perfect copil!

Bucuraţi-vă de copii, bucuraţi-vă cu ei, lăsaţi-vă în mintea lor şi fiţi părinţi implicaţi cu adevărat, încercaţi să le deveniţi prieteni, ascultaţi-le nevoile, creaţi-vă o legătură unică şi bazată pe încredere care să dăinuiască în timp. Copiii cresc repede, mult prea repede şi poate peste ani când nu vom mai avea atât de multe activităţi de făcut ne va părea rău că nu am strâns mai multe amintiri cu ei cât au fost mici, că nu avem o legătură prea strânsă cu ei şi că nu ştiu să ne spună ce probeme au…

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2881

Comentarii

8 comentarii

sec

Acum 7 ani

Da poza? Poza, unde-i? F-O-T-O-G-R-A-F-I-A!
Raspunde

@1

Acum 7 ani

sec-uristule, aici este \"Opinia Psihologului Turnul Sfatului\", care e un neica nimeni fara moaca. Pana acum a fost \"Opinia Psihologului Lavinia Albu\", care avea chip. Of, Lavino, of! Arde focul fara fum / Eu cu tine-as sta acum!
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

[...]Copilul e copil şi trebuie tratat ca atare. Pentru el principala grijă e joaca.[...] Asta ni se pare noua... LUDIC-ul la animale este descoperire si exercitiu...DESCOPERIRE; nu uscat-savant-bâlbâit, ci REVELATIE continua...ma enerveaza sa folosesc sabloane umflat-pompieristice, dar altfel nu intelegeti...Copilul a venit SA DEA mamei DESCOPERIREA...e IUBIRE spontana taiata din radacina de raspunsul Vodafone...
Raspunde

Dana Oltean

Acum 7 ani

Pentru 1,2,3: vedeti-va de viata voastra plictisitoare si lasati in pace oamenii care incearca sa faca ceva uitil.
Raspunde

parinte

Acum 7 ani

Autorul are copii? Ca e bine sa vorbesti doar in cunostinta de cauza si situatie. Altfel esti de nivelul tatelor din Dumbrav: \"Domne\" ce lux pe aia din vest, isi schimba dormitoarele odata la 3 ani\" .
Raspunde

giony

Acum 7 ani

Important pentru tine! Acum ai ocazia sa castigi 300$/luna ,cel putin,lucrand pe calculator de acasa. Nu necesita pregatire speciala decat sa urmezi un curs gratuit de 12 lectii online care te invata tot ce trebuie sa faci.Daca doresti sa vii langa noi da-mi un e-mail cu mesajul “trimite curs”la : ionel2754@yahoo.com .
Raspunde

giony

Acum 7 ani

Vine frigul, e timpul sa faci toate analizele Acum toamna este bine sa faci toate analizele cu aparatul de biorezonanta SCIO si sa ei masurile necesare ca sa intri sanatos in iarna si sa nu mai suferi de durerile provocate de frig. Fa acum o programare la Cabinetul nostru din Sibiu, str.Stefan Cel Mare ,nr.40 sau la telefoane 0766 748 870, 0743 774 620, 0742 613 78-dr.Pricop Cristina si mail : giony54@yahoo.com .Sedinta dureaza o ora si costa 100 lei. Pro
Raspunde

@5

Acum 7 ani

Psihologul Turnul Sfatului e nespalatul ala cu plete tras in chip pe prima pagina. In timpul liber face si pe criticul gastronom, tot la revista.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus