Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Competitii sportive, cinema in aer liber si teatru in acest weekend la Sibiu

350 de motocicliști din 30 de țări au sosit la Sibiu pentru Red Bull Romaniacs, aceasta fiind o ediție record, cu cel mai mare număr de concurenți din istoria competiției. Cel mai dificil raliu hard enduro din lume a stârnit un adevărat fenomen în rândul practicanților acestui sport și tot mai mulți rideri din întreaga lume își doresc să își depășească limitele în aventura din Carpații Meridionali.

Indiferent de clasa la care s-au înscris Gold, Silver Single, Silver Echipe, Bronz Singel, Bronz Team, Iron, riderii au parte în fiecare zi de provocări extreme. În unele zone ale traseului este dificil să urci și să cobori la pas, însă concurenții trec prin aceste porțiuni în șa. Trasele măsoară zilnic între 100 și 200 km, în funcție de clasă, iar riderii le parcurg cu ajutorul GPS-ului – în fiecare seară se încarcă harta pentru ziua următoare.

Pentru a fi pe lista celor care termină raliul, un rider trebuie să aibe suficiente abilități tehnice pentru a-și duce motocicleta în fiecare zi la finiș; în plus trebuie să vină cu motocicleta bine pregătită pentru un eveniment de enduro extrem și să se antreneze când vine vorba de utilizarea GPS-ului.

Ediţia de anul acesta se va încheia cu anunţarea câştigătorului sâmbătă, 19 iulie, pe dealul Gușterița din Sibiu.

Cea mai importantă competiție de șosea din România, Turul Ciclist al Sibiului, se menține pentru 2014 la rangul UCI 2.1, aliniind la start cicliști importanți din Europa și nu numai. După prologul din 17 iulie, vineri competiţia continuă cu etapa I Sibiu-Agnita-Bâlea Lac, apoi în 19 iulie etapa II Sibiu-Jina-Păltiniş, urmată în 20 iulie cu etapa IIIa Contratimp pe echipe Sibiu-Poplaca-Sibiu şi etapa IIIb Sibiu-Mediaş-Sibiu.

„The deep”, „Kon-Tiki” şi „La grande bellezza” sunt filmele pe care sibienii le vor mai putea vedea la cea de-a III-a ediție a Caravanei Metropolis – Cinema în aer liber.

“În condițiile în care cinematografele în aer liber și grădinile de vară au dispărut sistematic după anul 1989, numărul cinematografelor a scăzut, iar în unele orașe nici nu există săli de cinema, Caravana Metropolis urmărește facilitarea accesului publicului la film, diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber și a ofertei de film, prin prezentarea unor la importante festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin, laureate la Oscar, Globurile de Aur sau la premiile Academiei Europene de Film, dar care nu se bucură de o atenție deosebită în sistemul tradițional de distribuție, filme europene și producții independente care satisfac cele mai pretențioase gusturi, dar și pe cele ale necunoscătorilor”, spun organizatorii.

Filmele vor rula în Piaţa Mică, de la 21:30, pe un ecran gonflabil de 120 m² cu singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni.

Cea de-a IV-a ediție a Campionatulului European de Karate Kyokushinkai, de Kata și Kumite pentru copii, juniori, tineret şi seniori, este programată să se desfășoare ȋn 19 iulie, la Sala Transilvania, ȋncepând cu ora 9:00. Campionatul European aduce la start 250 de sportivi, la 60 de categorii de kata și kumite, din cele 12 țări europene afiliate la Organizația Internațională de Karate Kyokushinkai Tradițional – IKOK Sosai, ce are sediul ȋn Tokyo, Japonia. Ţările participante sunt România, Ungaria, Polonia, Rusia, Elveția, Ucraina, Danemarca, Olanda, Germania, Israel, Grecia, Marea Britanie. Intrarea este liberă.

În perioada 19 – 20 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, rromii îşi prezintă cultura în cadrul celei de-a II-a ediţii a şcolii de vară de cultură rromanes „T-aves baxtalo!”.

Cei interesaţi vor afla de la meşteri cum se creează o lingură de lemn, un cazan de rachiu, o rochie cu nenumărate pliuri, un inel de argint sau cum îşi împletesc fetele părul.

„Şcoala de vară de cultură rromanes „T-aves baxtalo!” doreşte să devină un eveniment anual de promovare şi serbare a tradiţiilor rromanes prin activităţile create cu şi pentru rromi şi publicul vizitator. În speranţa că toate acestea v-au convins să petreceţi două zile minunate alături de rromii din judeţul Sibiu, Vâlcea, Dolj şi Teleorman, sunteţi bineveniţi să consultaţi programul integral al manifestării pe www.muzeulastra.ro” a declarat muzeograful Oana Burcea.

Sibiul Vesel este prima campanie care își propune să readucă zâmbetul pe stradă, în piețe, în cafenele, în întreg Sibiul. Astfel, în perioada 18-19 iulie, între orele 18:00-20:00, în parcul Sub Arini (la cupola) se va desfășura spectacolul “Călătorie în lumea lui Moliere”.

Din distribuție fac parte. Laurenţiu Vlad, Rada Constantinov, Teodora Domnariu, Doriana Tăut, Ştefan Tunsoiu şi Alexandru Verzescu.

În 20 iulie, începând cu ora 19:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, va avea loc spectacolul „Două liniuțe”, după un text scris și regizat de Lia Bugnar.

„Două liniuțe” este prima piesă de teatru cu substrat educațional adresat tinerilor și mai cu seamă tinerelor femei, care trebuie să fie corect informate cu privire la grija față de corpul lor, în special din anii fragezi și deloc foarte conștienți ai perioadei adolescentine. Iniţiativa apartine platformei Cerculfetelordeştepte.ro cu scopul de a susţine dialogul cu femeile din România.

„Într-una dintre poveştile care se împletesc în această piesă de teatru aveţi toate şansele să găsiţi o asemănare cu ceva real, de care aţi auzit sau pe care un apropiat a trăit-o, un tablou al cuplurilor în societatea contemporană şi în acelaşi timp o lecţie de viaţă. Un motiv în plus pentru a vedea spectacolul este distribuţia, în care o să îi vedeţi pe Marius Manole, Medeea Marinescu, Irina Antonie, Anghel Damian, Cătălin Babliuc, Istvan Teglas”, spun organizatorii.

Preţul unui bilet este de 40 lei, iar biletele se pot achiziţiona de la Casa de Bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor din Piața Unirii, Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

IOAN

Acum 8 ani

BRAVO SIBIU .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus