Poate vă mai amintiți de liderii de sindicat de prin anii 1990-2000. Spaima oricărui prefect, primar, director, premier, ei erau oamenii care puteau numi sau da afară orice ministru. Adevărații generali ai țării, cu armate de zeci de mii de oameni, ei erau cei care decideau multe într-o țară năucită de democrație. Cu mersul pe călcâie, ca de ministru, dar cu haine second-hand, liderii de sindicat au dispărut rând pe rând.
Au fost dați dispăruți mai întâi cei din industrie, inclusiv cei din marile fabrici sibiene, apoi cei din minerit, textile. S-au dus apoi și cei din sănătate și învățământ. Dacă mai există vreunul, nimeni nu mai știe nimic de el.
În locul lor, au rămas robii. Nu vorbesc aici de cei care își permit să-și facă abonament la RCS-RDS, marțea, la nouă dimineața. Vorbesc de cei care chiar habar nu au că nu e nevoie să stai la program zece ore. Sau de cei care merg la muncă sâmbăta conștienți că asta nu înseamnă niciun leu în plus la salariu. Sunt cei învinși de capitalism. Cei care știu că locul de muncă înseamnă totul și acceptă orice.
Majoritatea dintre ei au așteptat revoluția pentru a urma modelul celor din vest. Să-și facă ceva cumpărături la supermarket, să bea o bere, să privească la televizor, să plece într-un concediu pe an. Exact așa cum au văzut la rudele plecate în Germania. Acum se văd cuprinși într-o vâltoare din care nu mai pot ieși. Au peste 50 de ani, mai au câțiva ani până la pensie și merg ca pe sârmă în relația cu angajatorul. Sunt cei care știu încă ce înseamnă schimbul unu, schimbul doi și schimbul trei. Cei care știu ce-i aia normă și pontare.
Așteptați cu lacrimi în ochi, investitorii s-au dovedit a fi în cele mai multe cazuri niște manuale din care nu poți scăpa o literă. Vrei să lucrezi sau nu. E atât de simplu. Condițiile sunt impuse de o singură parte, și dacă nu vrei tu, vor găsi alții la poarta fabricii. Sau dacă nu, îi vor aduce cu autobuzul din alte județe.
Șomajul în Sibiu e mic, dar nu din cauza generozității firmelor din Zona Vest sau a marilor angajatori. Ci din cauza temerii față de ziua de mâine. Sindicate? Ce glumă. Există o singură regulă. Vrei să lucrezi după cum îți dictăm noi, dacă nu: afară.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 1 oră
Asa ceva...
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Bebe