Ilie Grădinar, primul și ultimul director al fostei regii de stat Energie Termică SA, este serios implicat în falimentul Stațiunii Ocna SA, firmă ale cărei bunuri sunt executate acum pentru suma de 2,9 milioane de euro. De exemplu, printr-un singur contract de închiriere, în mod dubios întocmit cu o firmă pe care o controlează prin interpuși, Ilie Grădinar a reușit să scoată din Stațiunea Ocna SA câteva sute de mii de lei, înainte de faliment. Contractul poartă semnături ale unor persoane ”inexistente” la data întocmirii.
Premise: alături de SC Stațiunea Ocna SA, în povestea falimentului de la Ocna Sibiului apar și societățile Universal Business SA și Eurocontor SRL. Ultimele două sunt controlate de Ilie Grădinar, chiar dacă în prezent numele acestuia nu mai este legat direct de respectivele firme: Universal Business are acțiuni la purtător (după ce o vreme acestea au fost preluate de la Ilie Grădinar de către Nicolae Nan), iar Eurocontor a fost deținută direct de către Grădinar înainte ca acesta să își transfere părțile sociale către Nicolae Pițu și Sorin Burcuși, cei care îl reprezintă pe Grădinar în mai multe firme prin intermediul cărora fostul director al Energie Termică SA a lucrat.
Fapte
Ilie Grădinar a devenit acționarul majoritar al Stațiuni Ocna SA în jurul anului 2006, an în care au fost finalizate și lucrările de modernizare a complexului deținut de firma respectivă, complex cu două hoteluri, bază de tratament, piscine acoperite și în aer liber, terenuri de sport și clădiri administrative. Lucrările de reabilitare și modernizare au fost realizate, în special, prin accesarea în cursul lui 2004 și 2005 a două credite, în valoare totală de aproape patru milioane de euro.
Modul în care Grădinar a devenit acționar prin intermediul SC Universal Business SA este simplu, povestesc surse apropiate ”tranzacției”: a împrumutat cu bani pe fostul acționar al SC Kirschbaum SRL (Valentin Enache). Odată depășită scadența împrumutului, a luat în locul banilor acțiuni ale SC Stațiunea Ocna SA.
În 2011 (invocându-se efectele crizei economice), firma prin intermediul căruia funcționează complexul din Ocna Sibiului cere să intre în insolvență, cerere acceptată: BCR se înscrie la masa credală cu peste 24 de milioane de lei, Fiscul – cu mai bine de jumătate de milion de lei, Kirschbaum mai solicită aproape 2,5 milioane de lei (pentru unele împrumuturi acordate în trecut), în timp ce societății Eurocontor SRL judecătorul îi acceptă creanțe în valoare de aproape 2,3 milioane de lei. Printre debitori mai apar și alte instituții de stat și societăți private.
Din insolvență, SC Stațiunea Ocna SA a intrat în faliment la sfârșitul anului trecut, activitatea complexului fiind închisă. Din toamna acestui an, bunurile fostului complex sunt scoase la vânzare.
Dubiosul contract
Instanța sibiană l-a numit ca administrator judiciar al SC Stațiunea Ocna SA pe Gheorghe Bodea, în urma unei sentințe comerciale dată în ziua de 5 septembrie 2011. O lună mai târziu, în funcția de administrator special este numit - tot de către Tribunalul Sibiu – Ilie Grădinar, cel care până la insolvență deținea și calitatea de președinte al Consiliului de Administrație al SC Stațiunea Ocna SA.
Sub această administrare, Stațiunea Ocna continuă să înregistreze pierderi, spre supărarea principalului creditor – BCR. Până să apuce aceștia să îl schimbe pe Gheorghe Bodea din funcția de administrator judiciar, Eurocontor SRL încasează înaintea altor furnizori sume importante, în baza unor îndoielnice contracte de împrumut cu garanție imobiliară sau a unor contracte de închiriere.
De ce îndoielnice? Pentru că oricine va consulta – spre exemplu - Contractul nr. 166 din 4 iulie 2011 pentru ”închiriere de mobilier, echipamente și aparatură medicală”, încheiat între Stațiunea Ocna SA și SC Eurocontor SRL, va putea observa două semnături: una a administratorului judiciar Gheorghe Bodea și una a administratorului special, Ilie Grădinar. Or, în iulie 2011, când cei doi se presupune că ar fi semnat respectivul contract, nu dețineau niciuna din funcțiile sub care își regăsesc numele: Bodea avea să fie numit administrator judiciar abia două luni mai târziu, iar Ilie Grădinar, abia trei luni mai târziu.
Prin urmare, fie cei doi au prevăzut că vor fi numiți în funcțiile respective de către Tribunalul Sibiu, fie au antedatat contractul.
Semne de întrebare în valoare de două milioane de lei
Prin respectivul contract, SC Eurocontor SRL susține că a împrumutat firmei Stațiunea Ocna SA diferite echipamente și aparatură medicală, precum și piese de mobilier, bunuri evaluate în contract la peste 1,3 milioane de lei. Interesant este faptul că tot în cursul anului 2011, din activele SC Stațiunea Ocna SA sunt scoase bunuri în valoare de peste 1,2 milioane de lei.
Trecând peste această posibilă coincidență, merită consemnat faptul că în baza respectivului contract, din două facturi ”tăiate” în cursul lunii noiembrie 2012, SC Eurocontor încasează de la SC Stațiunea Ocna SA peste 673.000 de lei.
După schimbarea lui Gheorghe Bodea din funcția de administrator judiciar, cei care îi iau locul - Edge Business Restructuring Advisor SPRL – cer instanței să anuleze contractul de închiriere dubios și să oblige Euroconstruct SRL să returneze cei 673.000 de lei încasați. Tribunalul Sibiu anulează contractul, dar recursul judecat mai apoi la Curtea de Apel Alba Iulia schimbă sentința. Nu același lucru s-a întâmplat și cu procesul deschis de aceiași lichidatori din București, prin care aceștia au cerut anularea contractului de administrare încheiat în octombrie 2011 între Stațiunea Ocna SA și Ilie Grădinar. Curtea de Apel menține sentința de la Sibiu și îl obligă pe Grădinar la restituirea sumei de 90.000 de lei, încasată ca administrator special.
Explicațiile
Turnul Sfatului a încercat să afle și părerea celor implicați în acest faliment. Administratorul judiciar care a semnat un contract înainte să aibă această calitate, Gheorghe Bodea, a fost contactat, mai întâi, telefonic. ”Eu mi-am însușit acel contract. Asta înseamnă semnătura mea acolo. Eu l-am menținut, nu l-am denunțat”, a declarat Bodea. Cât privește semnătura lui Grădinar ca administrator special, Bodea a venit cu o altă explicație. ”Ilie Grădinar nu a fost decăzut din dreptul de administrator social niciodată, iar administrator special a fost numit ulterior”, a susținut Bodea. Turnul Sfatului a consultat și părerea altor administratori judiciari, care au zâmbit când au auzit explicațiile lui Bodea: ”nu prea există așa ceva”.
Ulterior, i-am cerut lui Gheorghe Bodea o explicație scrisă. Până la închiderea ediției aceasta nu a mai venit. Cum nu a venit nici din partea SC Eurocontor SRL. Prin urmare, l-am sunat pe Ilie Grădinar. Inițial, acesta a răspuns la telefon, fără să spună mai nimic. Apoi, de pe același telefon a revenit un alt bărbat, care a declarat că respectivul număr de telefon nu mai este folosit de către Ilie Grădinar.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Nicolae Nan , Ocna Sibiului , Universal Business , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Energie Termică , Tribunalul Sibiu , Nicolae Pițu , Stațiunea Ocna , Stațiunii Ocna , Ilie Grădinar , Gheorghe Bodea , Sorin Burcuși , Stațiuni Ocna , Valentin Enache
Vizualizari: 10871
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Gastronomul
Acum 12 ore
Sibian
Acum 12 ore
Muresan
Acum 13 ore
Till Eulenspiegel
Acum 13 ore
Micu Klein