Vineri,
12.09.2025
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

Nu ne vindem tara! Cum se zice "Butoiul de aur" in italiana?

Ultima oară când intrasem în restaurantul care se proclamă ca fiind cel mai vechi din țară am ieșit orb. Butoiul de aur era un munte de kitsch. Tot felul de talăngi agățate pe pereți, un șemineu cu neon, cârpe peste tot și flori de plastic. Ce ți-ai dori mai mult? Poate un pește pe plasmă.
Am auzit că și-a schimbat patronul cu tot cu bucătar și am dat iute să văd minunea. Miracol! A dispărut kitsch-ul din interior, pereții răsuflă ușurați, totul arată mult mai curat, mai descărcat de soarta prostului obicei de a-ți pune zorzoane. Terasa e și ea decentă, doar servirea mi se pare puțin cam parșivă. Dar să vă povestesc.
Final de zi, în care nu mi-era poftă decât de un desert. Dar cum cronica de față nu-și are logica dacă nu încercăm ceva de-al casei, am cerut o supă cremă de ciuperci, un ”delizzia allo yogurt” și comeseanul s-a dedat la un tiramisu de vară. 
Că vorbeam de servire. La nici un minut de când ne-am așezat la masa, omul a venit prompt și ne-a întrebat de sănătate. După alte cinci minute s-a întors pregătit să scrie repejor comanda. Apoi pauză. Pauză. Pauză. După vreo 30-40 de minute a apărut și supa.
Sincer, nu mă așteptam să nu fie din plic. N-a fost. Crutoanele au fost și ele din cele pregătite în bucătărie, nu scoase în scarbă de pe raftul supermarket-ului. A fost un prim punct pozitiv. Deserturile au fost și ele peste așteptări. Când ați văzut ultimul tiramisu în Sibiu în care chiar să găsești pișcot? Ei bine, aici se face ca la carte. ”Deliciunea” de iaurt a fost și ea la locul ei, un desert gustos, fin, făcut așa cum trebuie. Nota de plată a sosit și ea prompt, semn că nu servirea e de vină, ci bucătăria. În restaurant erau ocupate cam un sfert din mese, iar pe terasă era aproape pustiu. Deci italianul din bucătărie poate și cântă în timp ce prepară. Sau mai mult cântă.
Oricum, Butoiul de Aur, altădată faima breslei bucătarilor din Sibiu a devenit acum un restaurant Italian cu ceva rămășițe românești. Unele chiar hazlii. Cum ar fi de pildă  ”Mititei alma griglia”, așa cum apar micii scriși pe meniul restaurantului. Mihai Viteazu, domnitorul despre care se spune că s-ar fi ospătat aici, s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști că prima limbă a meniului este italiana și apoi româna, undeva între două paranteze. Cred că și Iliescu cu al lui slogan ”Nu ne vindem țara” ar face la fel, dacă ar avea unul. Dar cum n-are mormânt, ne vedem și noi de-ale noastre.
Că e italian sau nu, față de vechiu Butoi, acum nu mi-ar fi rușine să invit aici pe cineva la masa. Cu o condiție: să avem ce povesti până nimerește bucătarul blidele potrivite. Prețul final: 43 de lei peentru o supă, două deserturi și două sticle de apă. Ca-n Veneția, nu? 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Tag-uri: Mihai Viteazu

Vizualizari: 3969

Comentarii

17 comentarii

jiji

Acum 11 ani

nu i scump....
Raspunde

flo

Acum 11 ani

dar cum ai vrea sa fie bai tarane ? tu crezi ca daca italianul a inchiriat restaurantul . inseamna ca neam vandut tara !!!?? era mai bine daca nul inchiria cineva !!!?? se alegea praful de restaurant !! si inca ceva , tu ai vrut sati dea desertul si mancarea gratis ?? cam ai habar cat este chiria pe acea locatie ??
Raspunde

radu

Acum 11 ani

saracul flo. nu intelege ironia fina.
Raspunde

Turist

Acum 11 ani

Tocmai in aceasta seara ne-am intors de la restaurantul Butoiul de Aur si am ramas foarte placut surprinsi de calitatea serviciilor si de bucataria.cu specific Italian-romanesc. Am mancat niste costite Mihai Viteazul delicioase , ciorba de burta , tagliatele,puiul Butoiul de aur, delizia allo yougurt, plus un vin de bun gust Purcari. Nota de plata a fost rezonobila si am ramas surprinsi..nota de Plata rezonabila. Cu siguranta vom reveni.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Eu m-am intors poimâine de la aceasta locatie , am mancat , am baut, m-am beșit , am râgâit si n-am platit nimica, ba italianu mi-a dat 3000 de euro sa am bani de buzunar.
Raspunde

Maria

Acum 11 ani

ca o coincidenta, azi am fost si eu acolo. kitschul mi se pare inca prezent. supa de ciuperci prea sarata. supa de legume prea nesarata. ceafa inca misca in farfuri. si coastele (ai crede ca sunt ribs) din acel mix grill al lor e un amarat de piept fiert de porc. slaba mancarea si servirea (nici macar servetele nu am avut) pentru un restaurant cu renume.
Raspunde

costin

Acum 11 ani

mie mi-a placut restaurantul,nu obiectez...am mancat o pizza foarte buna.....personalul foarte amabil pt asta am lasat si bacis...:)
Raspunde

wanda

Acum 11 ani

pastele cu fructele de mare au fost delicioase....a la venetia ....felicitari pt bucatar
Raspunde

@7si 8

Acum 11 ani

costine, wanda e prietenul tau imaginar?
Raspunde

@9

Acum 11 ani

nu stiu de ce te bagi in seama.
Raspunde

@9 si 10

Acum 11 ani

sunt eu 11. haideti la culcare!!!bun articolul apropos
Raspunde

@11

Acum 11 ani

:))))))))))LOL....GOOD NIGHT!
Raspunde

@costin

Acum 11 ani

hai sa fiu un bun crestin/ recunosc, ca eu, costin/ fac cu nume contrabanda/ si ca ma iubesc cu wanda/ Ș)))))
Raspunde

x

Acum 11 ani

extrem de tare IP 82.208.179.49 i ai facut de rahat. Eu personal nu pun la indoiala buna intentie a italianului, dar acolo un restaurant cu fructe de mare se potriveste ca nuca n perete. Cum ar fi ca un restaurant de genul Caru cu bere din Bucuresti sa fie defapt o pizzerie? E pacat de loc.
Raspunde

chelner

Acum 11 ani

ba,mergeti s-a vedeti la restaurantele din brasov si cluj nu este zi s-a nu se produca un eveniment cu toxi infectie alimentara ,mergeti la aia s-a vezi ce bombe de imbolnavire produc ,noroc ca nu se prea duc turisti de astia cu verzisori pe acolo ,seducnumai de aia cu chifelele in gentuta si cazarea pe pajiste dupa modelu nicula [cluj ]
Raspunde

Alt chelnar

Acum 11 ani

Bha merge-ti s-a face-ti scoala. Ca e grava situatia cu gramati-ca.
Raspunde

mandea junior

Acum 11 ani

O FI FACUT OSPATARUL MANDEA NOTA ! ! !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus