Sâmbătă,
20.07.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
33°C

Langa Agnita a aparut o statiune-fantoma: Saraturile

La câţiva kilometri de Agnita există staţiunea Sărături Băi, locul în care agniţenii şi locuitorii comunelor învecinate sărbătoreau în trecut de 1 Mai şi 23 August, locul unde se organizau tabere şi întreceri sportive, zona în care acum zac vile părăginite și drumuri  părăsite.

De cum treci podul pe un drum îngust de ţară, străjuit de vegetaţie, intri în unul dintre cele mai realiste decoruri ale unui film de groază. Cabanele se ghicesc mai mult decât se văd printre buruieni. Acesta este peisajul care ne-a întâmpinat la mijlocul săptămânii trecute. Poate merge oricine să le vadă: cabanele, deși teoretic închise, asigură trecerea liberă pentru că majoritatea fie nu au geamuri, fie ușile le sunt furate.

Pe jos, în unele cabane e un „pat de câlţi”, ultimele rămăşiţe ale vechilor saltele de pe paturile de fier care au fost furate demult. Majoritatea au tavanul prăbuşit sau găurit, iar acoperişul se prelinge în camere, ca o scară pe care au crescut buruieni. Într-o cabană pereţii sunt rupţi, cu toporul probabil, şi bucăţile - aruncate prin toată cabana. Panourile electrice mai păstrează doar ramele, dozele sunt smulse, iar becurile sparte. Dintre toate cabanele una se distinge prin noua utilizare: este, practic, o şură, plină cu fân în interior. Terasa, de asemenea, căptuşită cu fân. Aici nu prea e buruiană. Nu a avut unde să crească.

Explicaţii

În liniştea deplină care domnea la cabanele în paragină, a răsunat în depărtare o voce: administratorul cabanei Ocolului Silvic, singura cabană de la Sărături care este întreţinută. Întrebat dacă ştie cine are în administrare cabanele-fantomă, omul spune că a auzit „că se ocupă un sas”, caci acum Sărăturile au fost retrocedate Bisericii Evanghelice din Agnita, dar de fapt „nimeni nu le mai are grija şi de asta au ajuns în halul în care sunt” şi mă îndrumă să întreb la Primăria Merghindeal, căci în urmă cu câţiva ani zona era în grija lor.

Viceprimarul comunei Merghindeal, Marius Bârsan, spune că primăria a avut în administrare o parcelă de peste două hectare la Sărături, dar aceasta a fost dată prin legea cadastrului, în 1987, Primăriei Agnita. „Noi nu mai avem nimic de-a face cu Sărăturile. Tot ce ştiu eu să vă spun în plus este că din informaţiile noastre dosarul Sărăturilor e în litigiu la Primăria Agnita. Atât. Comuna Merghindeal nu mai are nimic pe raza Sărăturilor”, a mai spus viceprimarul.

Pentru că reprezentanţii Bisericii Evanghelice din Agnita nu au putut fi contactaţi, Primăria Agnita a confirmat că în urma unui proces terenul Sărăturilor a fost obţinut de biserică, dar încă nu a fost preluat şi nu se ocupă nimeni de el.

Maria Vasiloglu, din cadrul Primăriei, spune că „subiectul este destul de complex”. ”În mare lucrurile stau cam aşa: există un dosar de retrocedare, ajuns la Bucureşti, de unde a fost trimis din nou la noi. Acum, aceste cabane sunt în proprietatea unor persoane, dar terenul a fost solicitat de biserică. Solicitarea a fost pentru un teren care cuprindea o mare suprafaţă, în care erau incluse şi Sărăturile. Acum biserica şi-a luat terenul în cea mai mare parte, dar Sărăturile au rămas încă aşa. O să aşteptăm şi noi să vedem ce va fi. Cel mai probabil se va trimite iar dosarul la Bucureşti şi de acolo o să vină răspunsul”.

Ţin minte că mergeam cu fratele meu în tabără vara, era totul organizat. Iar de 1 Mai şi 23 August oamenii mergeau acolo la un grătar, se juca fotbal, era frumos. Până la Revoluţie a mers bine, apoi au început să intre în paragină. Acum sunt nişte dărăpănături, nu s-a mai ocupat nimeni de ele”, Ioan Câcitu, locuitor al Agnitei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

eu

Acum 9 ani

intrebatil pe ioh*** /
Raspunde

ptr.Maria Vasiloglu

Acum 9 ani

Cum adica si-a luat terenurile biserica??? Sa se citeasca BINE BINE cartea funciara. RETROCEDARILE SUNT FRAUDULOASE si faptele mai grave decat cu padurile!!! Cum s-a aparat comuna??? Precis este un mandatar (Reisenauer??) si o persoana cu acelasi nume ca cea din CF. Poate este pe lista celor care au primit bani cand a plecat in Geramnia sau poate este pe lisate celor declarati prin legea vremii colaboratiionsit al hitelrsittilor in 1940-1943. Daca terenul si cladirea au fost reachzitionate de Grupul Etnic German in anii1940 -1943, din proprietatea comunei Merghindeal sau al orasului Agnita Grup Nazist cu care a colaborat Biserica evanghelica insemana ca s-a fasificat Cartea Funciara pentruca dupa 1943 tot ce au luat hitelristii si biserica evangehlika a a fost restituit prin legislatia internationala si Legea 485/1944 a Regelui Mihai si azi in vigoare. atentie !!!asa s-a furat Sibiul!!!
Raspunde

agnitean

Acum 9 ani

ba legile retrocedari nu le-a facut ,etnici germani si fascisti ,le-au facut alde ,iliescu ,nastase ,tariceanu ,ciorbea ,tapu ,vodcaroiu ,etc ,astia sunt obilgati s-a le puna in practica de justitie controlata tot de mafioti ,precum hrebenciuc ,verstoi ,porumboiu ,dragnea ,basescu,etc ,toti pe o mina s-au de ce crezi ca s-au incuscrit uni cu alti ,dupa ce au reusit s-a ruineze tara si s-a o puna pe butuci ,au facut legi ticaloase ,ca s-a isi protejeze ce au furat de la boboru de tulumaci ,daca eram uniti si dadeam cu ei de pamint cind vedeam ca ne incalca drepturile ,eram o tara normala si nu fugeau ,5 000 000 de conationali in vestu europei ,tu trebuie ca esti de la vale ajuns in sibiu luat casa de sasi si injuri la ei in loc s-a multumesti ladumnezeu ca stai intro locuinta de care la voi la vale este sediu primariei ,restucase de *** de gaina acoperite cu sindrila s-au tabla ,dute la tine in prazburgia si nu mai polua aeru din sibiu cu aberatile tale ca razboiu cu nemti s-a gatat de 70 de ani ,si mai lasa folcl;oru asta ,tu trebuie ca tragi prafuri pe nas de visezi numai hitleristi si nazisti ,este efectu halogen ,te vezi conducator de tara si cel mai frumos ,lasa folcloru si dute la voi la vale la copy -paste 007 ,7 case [ponta ]
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Esti in eroare. Cartile funciare sunt in subordinea primarului. Ei au furat si si-au si lor terenuri si case. Ceilalti: FLOTA, paduri si NANA. Acum au intrat in panica pentru ca Ponta e procuror si STIE LEGEA!!!!!
Raspunde

taby

Acum 9 ani

Oferta noua de lucru part-time si full-time! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:[email protected]
Raspunde

dragan radu

Acum 9 ani

saraturile nu au fost de catre biserica evanghelica agnita ,ci de catre administratorul ei domnul kraus ca si multe alte cladiri din oras care acuma zac in paragina in urma retrocedarii catre biserica deoarece nimeni nu se mai ocupa de ele,printre care si scoala generala g.d,teutch !!
Raspunde

Cornel

Acum 7 ani

Intamplator, acum dupa mai bine de o jumtate de secol, amintirile ma-u dus si in zona Saraturi Agnita. Vedeam Putin mai sus ca Saraturile au aparut din neant. Nici vorba de asa ceva . Una ca sunt foarte vechi si au fost folosite drept case de vacanta, inainte si dupa Razboi. Dar mai apoi frumoasele cabane azi ruine, au fost folosite pentru TABERE DE PIONERI SI SCOLARI. Intre 1960 si 1965 , in calitate de Profesor si Instructor , am avut elevi din Scoliile Brasovene. Imi aduc aminte ca intr-o Serie am avut 120 elevi si scolari. Director de tabara. Profesori, instructori, personal administrativ tot ce era necesar. Ba mai mult aveam si Lumina electrica asigurata de un Generator electric. Cea mai vestita Vila / dormitoare / era Vila nr. 9 sau vila Soferilor. Cu mare bucurie imi aduc acum aminte de acele vremuri, dar cu mare tristete din cea ce a mai ramas. -Cu mari regrete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus