Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
-2°C

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea “injusta, abuziva si subiectiva" a informatiilor despre tabloul din biroul lui Iohannis

În cursul acestei săptămâni, pe postul România TV a fost difuzat un material în care tabloul “Vedere generală a oraşului Sibiu în anul 1808“, aparţinând Muzeul Naţional Brukenthal, a fost luat abuziv de Primăria Sibiu şi este expus în biroul primarulul Klaus Iohannis. Muzeul a transmis astăzi un protest, prin care infirmă informaţiile apărute la postul România TV.

“În urma publicării de către România TV pe site-ul www.romaniatv.net a ştirii cu titlul „Klaus Iohannis şi-a agăţat în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal. VEZI DOVADA!” formulăm următorul protest:

Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă, abuzivă şi subiectivă a informaţiilor oferite de instituţia noastră postului de televiziune România TV, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

La solicitarea scrisă a doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent România TV, privind furnizarea de informaţii despre tabloul “Vedere generală a oraşului Sibiu în anul 1808“, Muzeul Naţional Brukenthal a răspuns că lucrarea în cauză face obiectul Contractului de împrumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 încheiat între instituţia noastră şi Primăria Municipiului Sibiu, că lucrarea este supusă periodic verificărilor specialiştilor muzeului cu privire la starea de conservare, expunere şi păstrare şi că Primăria Municipiului Sibiu a încheiat contractul de asigurare pe cheltuiala sa pentru această lucrare, nicidecum faptul că acest tablou a fost luat “abuziv” şi “în mod necorespunzător din Muzeul Brukenthal”, aşa cum se precizează în articolul citat.

Facem, de asemenea, precizarea că tabloul a fost comandat de magistratul (primarul) oraşului la începutul secolului al XIX-lea pictorului Franz Neuhauser cel Tânăr, cu scopul de a fi expus în Primăria oraşului, care a funcţionat vreme de patru secole în Casa Altemberger, actualul sediu al Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. În anul 1952, tabloul a fost preluat de la Sfatul Popular al Oraşului de către muzeu.

Prin Contractul de împrumut, încheiat între muzeu şi Primăria Municipiului Sibiu, lucrarea a revenit la destinaţia iniţială pentru care a fost comandată, aceea de a decora Primăria oraşului.

În consecinţă, Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă şi subiectivă a unor informaţii ce privesc patrimoniul cultural naţional, atâta timp cât noi le-am raportat cu obiectivitate”.

Reprezentanţii muzeului anexează la prezentul protest solicitarea doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent România TV, înregistrată la Muzeul Naţional Brukenthal cu numărul 3738/ 13.11.2014, precum şi răspunsul oferit de instituţie şi înregistrat cu numărul 3742/ 13.11.2014.

Comentarii

7 comentarii

@@@

Acum 7 ani

DE TABLOURILE \'IMPRUMUTATE\' IN ANII 60 DE MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI, BUCURESTI, SI ADUSE INAPOI DOAR IN 2006 NU SPUNE NIMENI NIMIC? :) OK, OK...REGIMUL COMUNIST, DAR A CAZUT IN 89 PARCA, DIN 89 PANA IN 2006 CE S-A FACUT? CRED CA PRIMARIA SB AR TREBUI SA FACA NISTE PLANGERI LA MINISTERUL CULTURII...
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

inca 2 obiecte de mare valoare care se afla in bucuresti, tot cu \'imprumut\' :) donariul de la biertan si codex altemberger
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

In afara de Turnul Sfatului, unde a mai aparut acest protest? Nu ma uit la RTV, dar nu cred ca si-au cerut scuze si au prezentat realitatea.
Raspunde

codrea

Acum 7 ani

OFERTA DE MUNCA LA DOMICILIU PENTRU TOATE LOCALITATILE. Cautam persoane pasionate pentru a lucra pe internet 2-3 ore pe zi. Castig lunar, 300 usd . Cerinte: cunostinte minime de operare pe calculator, conectare la internet, seriozitate si perseverenta in munca. Pentru detalii trnsmiteti “info”la adresa de email: Pop.codrea@yahoo.com
Raspunde

UNU

Acum 7 ani

si una pentru primaria sibiu si consilieri locali ,cerut daune si plata folosiri ca mitici au folosit valorile de patrimoniu mondial lasate mostenire comunitati sibiene de baronu brukental ,de cind comunisti in modabuziv le-a falosit ca bunuri priopi ,pentru miloanele de vizitatori ,pentru a admira aceste capodopere mondiale ,si imultite cu rata inflatiei si s-a vedeti ca cu bani incasati se poate construi ,autostrada sibiu -pitesti ,ba ce tupeu la psd ,sa-si atribue valorile sibiului ca obiecte propi ,ba de ce noi sibieni s-a pretindem patrimoniu lui ,brincusi ,cita ticalosie si tupeu zasce in mitici astia de la vale ,sa-ti atribui bunurile unei comunitati in custodia lor,bani inapoi pe biletele vindute in cei 60 de ani cit at-i privat sibiul de aceste mari opere de arta
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Ca veni vorba de Brancusi, vezi in ce hal se prezinta Parcul Coloanei fără Sfârșit din Tg-Jiu(Goole Maps-Street View), nu e chiar dezastru dar nici amenajari demne de asemenea exponate ca cele de acolo, ma refer in primul rand la strada care margineste parcul spre oras(vest): padure de cabluri pe stalpi, vile noi amestecate cu vile vechi(dezechilibru urbanistic/estetic). A avut Brancusi o vorba, aia cu am plecat, v-am lasat...si v-am gasit si mai...puncte puncte. (atentie la gramatica @5.unu!)
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Sibiul ar trebui sa ceara despagubiri serioase bucurestiului in legatura cu multe: abandonarea dupa 90 a coluarului cfr electrificat(era in proiect ante 89-realizat partial, cale ferata dublata partial intre Sebes-Cristian), abandonare proiect legatura cale ferata Rm Valcea - Pitesti(peste 50%realizat), insusire de bunuri cu valoare mare istorica/artistica(chiar Europeana), motivate ca \'\'imprumut\'\'(aici lista este LUNGA!), evitarea de acordare de fonduri restaurare/reabilitare in anii 90 pentru monumente istorice, lasate expre in paragina(Butoiul de Aur partial prabusit, Pasajul Scarilor, etc), impiedicarea extinderii teritorial-administrative a mun. prin diferiti primari dupa 90, asta in timp ce relativ recent s-au creat zone metropolitane sau extins zona urbana(Rm Valcea are in componenta cateva foste sate suburbane), ar mai fi cateva, sa ajungem la situatia recenta/actuala: tentativa de inchidere a legaturii cfr Medias-Sibiu, sfidarea UE prin amanare/renuntare coluar european Pitesti-Sibiu(propus drum expres si noua varianta Sb-Bv), acordare de fonduri influentat politic, contributie la stat care vine inapoi inzecit mai putin(ne situam intre primele 10judete si primim pe loc 39-40 din 42judete). toate acestea cred ca intra la capitol subminare a economiei(plan regional sau local)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus