Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Concefa isi vinde sediul. Plus alte ieftiniri

Un milion de euro, fără TVA, este prețul propus pentru vânzarea prin licitație a sediului Concefa din Sibiu, alături de alte imobile a căror valoare a fost actualizată ”în jos”.

Raportul referitor la situația financiară a Concefa – una dintre cele mai puternice firme de construcții din Sibiu, acum nici cinci ani - la finalul primelor trei trimestre ale anului în curs indică o ușoară creștere (sub 4%) a cifrei de afaceri, însoțită însă de continue reduceri de personal. Altfel spus, pe primele nouă luni ale lui 2014, Concefa a avut o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei (față de 7,07 milioane de lei în perioada similară a anului 2013). ”Volumul încasărilor în anul 2014 a fost influențat negativ de situația economică a multor clienți pentru care a fost deschisă procedura generală a insolvenței”, se arată în raportul făcut public luna trecută de Concefa SA.

La finalul primelor trei trimestre, numărul angajaților societății era de 136 de persoane, cu 38 mai puțini decât în perioada similară a anului 2013. În 2008, Concefa avea peste 860 de angajați.

Imobile scoase la vânzare

În acest moment, veniturile din activitatea de bază a Concefa sunt realizate din patru contracte publice aflate în derulare de mai mulți ani: reparații la podul Giurgiu – Ruse, modernizarea stației CF din Râmnicu Vâlcea, reparații la tunelul Filești (linia București - Galați) și reparații la podul peste Arieș, în Câmpia Turzii. Cum cele 26,5 milioane de lei (inclusiv TVA) cât reprezintă valoarea contractelor de construcții sunt insuficiente pentru acoperirea datoriilor, administratorii judiciari ai societății aflată în insolvență din 2012 au actualizat în toamna acestui an lista activelor propuse a fi scoase la licitație. Listă în care se regăsește și imobilul din Sibiu, strada Henri Coandă nr. 59, unde funcționează acum societatea. 1,022 milioane de euro, fără TVA, este prețul de pornire propus. Pe listă apare și etajul doi al clădirii în care funcționează autogara Transmixt (situată în vecinătatea pieței gării). Aproximativ 270.000 de euro, fără TVA, este prețul propus acum ca fiind preț de pornire după ce, în ianuarie 2013, același imobil de 363 de mp era scos la vânzare (fără succes) pentru suma de aproape 284.000 de euro.

În total sunt înșirate 31 de active propuse spre vânzare, valoarea totală minimă pe care Concefa speră să o obțină fiind de 6,37 de milioane de euro, fără TVA. Asta în condițiile în care prețurile sunt calculate cu cel puțin zece procente peste cel al valorii de piață.

Alte 2,64 de milioane de euro mai speră Concefa să obțină și din apartamentele, spațiile comerciale, boxele și parcările aferente blocului construit pe strada Regele Ferdinand, nr. 4 (în apropierea stației CFR Sibiu).

Totalul datoriilor pe termen lung ale Concefa SA este de peste 181 de milioane de lei (mai bine de 40 de milioane de euro)

O istorie de 77 de ani

Istoria Concefa SA își are ca punct de plecare anul 1937, când este înființată la Sibiu, ca parte a Regionalei de Căi Ferate Brașov, ”Antrepriza de Construcții Căi Ferate”, cu scopul de a construi și repara căile ferate și podurile din centrul țării. În 1991, ACCF devine Concefa SA. Statul, unicul acționar al firmei, vinde 60% din acțiuni în 1996. Compania ia un avans considerabil sub guvernarea PSD 2000 – 2004, când în același an 2001, Concefa devine furnizor agreat de Societatea națională a petrolului și beneficiara unui contract de modernizare a căilor ferate, încredințat de Guvernul României în mod direct, în urma unei hotărâri. În 2012, ca urmare a intrării în insolvență, cifra de afaceri se prăbușește cu 83% față de anul anterior, iar totalul pierderilor este de peste 53 de milioane de lei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Adiarc

Acum 9 ani

Păcat.....avem nevoie de capital local românesc puternic....altfel vom rămâne o colonie
Raspunde

sorin

Acum 9 ani

Pacat?Cine a cumparat in 91 ACCF?\"\"Oameni de afaceri \"\"?Astia stiu sa \"\"lucreze\"\" numai cu statul,la privat e cam greu cu spaga.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus