Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
4°C

Istoria comunitatii landlerilor intr-o brosura lansata la Muzeul ,,Emil Sigerus"

Informaţii despre istoria landlerilor, o minoritate mai puţin cunoscută, vor fi accesibile într-o broşură special, pregătită de muzeografii din Muzeul de Etnografie Săsească ,,EmilSigerus. Broşura vorbeşte vorba despre comunitatea ,,landlerilor” din zona Sibiului, o comunitate de oameni “muncitori şi credincioşi, vorbitori de limbă germană”.

Broşura va fi tipărită în 300 de exemplare, iar cei interesaţi o vor putea achiziţiona de la sediul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder (Casa Hermes, Piaţa Mică, nr.11).

,,Numiţi în trecut ”saxoni” spre ai diferenţia de saşi, această populaţie originară din diferite provincii ale Austriei a venit din motive religioase în zona Sibiului în secolul al XVIII-lea. Ajunşi în satele deja locuite de saşi, stabilindu-se în localităţile Turnişor, Cristian şi Apoldul de Sus, landlerii au fost acceptaţi şi integraţi în rândurile lor cu reticenţă deoarece vorbeau un alt dialect german, diferit de cel săsesc. La şcoală copiii din ambele etnii erau educaţi în limba germană, limbă pe care o vorbeau numai în cadrul public. Liantul dintre ei a fost religia, confesiunea evanghelică comună. Atât landlerii, cât şi saşii reprezintă în zilele noastre un model de conservare a identităţii entice -religioase şi culturale, cu toate greutăţile cu care s-au confruntat”, a declarat Camelia Ştefan, şef secţie M.E.S. ,,Emil Sigerus”.

Broşura va fi lansată joi, 18 decembrie, la ora 12:00, în sala de conferinţe a Muzeului ,,Emil Sigerus” (Piaţa Mică, nr. 21, Sibiu).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Georg:__Doua vorbe, trei tâmpenii

Acum 6 ani

Perla (continut +gramatica\"): [...],,Numiţi în trecut ”saxoni” spre ai diferenţia de saşi, această populaţie originară din diferite provincii ale Austriei a venit din motive religioase în zona Sibiului în secolul al XVIII-lea.[...] ___1.Continut: Saxonii NU sunt Landlerii, cei veniti in sec. XVIII, ci sunt SAXONII veniti impreuna cu flamanzii si valonii inca din sec XII...De aici SACHSEN=Sasi=saxoni.__2.Gramatica: [...]spre ai diferenţia[...] citeste si scrie [...]spre a-i diferenţia[...] spre a îi (pe ei) diferentia, pentru ca se-ncurca limba-n gura, devine fluent prin caderea lui \"î\", a carui LIPSA se marcheaza cu LINIUTA (inainte, prin apostrof)....Deci: nici istorie a locurilor, nici LIMBA ROMÂNA nu sunt cunoscute...DE CE mai SCRIE public autoarea?
Raspunde

Teutsch

Acum 6 ani

...@ 1. - ce baiat destept esti tu , bai gheorghe - oare nu vei fi si tu cumva Landler din Neppendorf ?? wos moanst he gang ?
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

1. Saşii nu-şi spun saxoni, ci sachs. 2. Dorina Niţu este paralelă cu gramatica, aşa că nu e cazul s-o criticaţi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus