Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
11°C

Fostul deputat Cornel Stirbet vinde o nava-impingator. Scufundata. In Dunare

09 Februarie 2015 16:44

Fostul deputat liberal Cornel Știrbeț scoate pentru a 19-a oară la vânzare o navă fluvială-împingător, botezată Găiești și aflată sub apă tocmai la Brăila. Știrbeț a lansat vânzarea în calitate de lichidator judiciar al unei firme din Sibiu, aflată în insolvență și care deține respectiva navă. Este vorba SC Plast Metal Sibiu SRL, cu sediu social în rampa Ștefan cel Mare. Licitația de vânzare a navei fluviale împingător este programată pe 20 februarie la sediul firmei de insolvență administrată de Cornel Știrbeț.
”Am scos-o de un an la vânzare, am avut 18 de ture de licitații până acum, din câte îmi aduc aminte. S-au mai interesat unii de navă, dar prețul nu era atractiv, pentru că era cel din contabilitate, destul de ridicat. Dar acum, cu acordul creditorilor, prețul a fost redus la 20% din valoarea inițială”, spune Cornel Știrbeț, din partea Grup Insolv SPRL. Prețul care este cerut acum pe nava în discuție este de 182.000 de lei, valoare la care se adaugă TVA.

O achiziție cu promisiuni

Asupra navei fluviale-împingător Găiești, Fiscul a pus sechestru în anul 2011, an în care ambarcațiunea deținută de firma din Sibiu era deja scufundată. Turnul Sfatului a încercat să afle și istoria achiziționării acestui bun. ”Nu mai știu în ce an era, dar cei de la Plast Metal Sibiu SRL au cumpărat respectiva navă deoarece o altă firmă din Constanța le-a promis că o vor scoate la suprafață pe bani puțini. Era vorba de ceva program de ecologizare, susținut din fonduri publice, așa că firma din Sibiu a cumpărat-o. Doar că, după aceea, s-au terminat banii de ecologizare ori s-a încheiat proiectul, ceva de genul acesta. Și nava acolo a rămas, în dana 16 din Brăila”, au povestit pentru Turnul Sfatului surse apropiate celor de la Plast Metal Sibiu SRL.

Acoperită cu mâl

Ziarul ”Obiectiv Vocea Brăilei” scria în 2006 că nava Găiești este printre puținele epave care se mai găsesc în zona Brăilei. ”Căpitănia Portului Brăila ne-a informat că, în afara gabarei, toate celelalte nave sint, practic, de nerecuperat, fiind îngropate în aluviunile aduse de fluviu de-a lungul anilor. Din «Mogoșoaia» a mai rămas doar chila, după ce s-a tăiat tot ce s-a putut din restul corpului. Împingătorul «Găești» este scufundat și acoperit cu mâl. La fel și remorcherul «Târgu Mureș», care atunci când este apa mare nu se mai vede la suprafață”, relata în august 2006 ziarul brăilean.

Firmă cu interpuși, probabil

Potrivit datelor publicate de Oficiul Registrului Comerțului, SC Plast Metal Sibiu SRL are drept unic acționar pe o anume Ana-Maria Mihai, născută în 1987. Cel mai probabil este vorba de o persoană interpusă de către persoanele din zona rampei Ștefan cel Mare, cunoscute pentru activitățile lor în domeniul comercializării fierului vechi, obiect de activitate pe care îl avea și SC Plast Metal Sibiu SRL.
Înființată în 2007, firma a depus bilanțul contabil doar pentru doi ani, 2008 și 2010. Potrivit datelor din 2010, firma din rampa Ștefan cel Mare avea un rulaj de peste 8,3 milioane de lei și un profit de puțin peste 60.000 de lei. Valoarea contabilă a stocurilor era de aproape patru milioane de lei.
La finele lui 2011, SC Plast Metal Sibiu SRL se număra printre primii datornici la stat, cu datorii totale la bugetul consolidat de aproape 1,4 milioane de lei.

Foto

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

cititor

Acum 5 ani

Stimate domnule Traian Deleanu, Din păcate, fotografia acompaniatoare prezintă cu totul altceva!...Mai precis, este vorba de împingătorul unguresc Dunafoldvar eşuat în vara anului trecut pe canalul Dunăre-Marea Neagră. Nu aveţi o imagine cu nava Găeşti?
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 5 ani

@1: din păcate, nu am găsit o fotografie cu nava în discuție, de aceea am folosit una de arhivă.
Raspunde

de la cititor la 2.

Acum 5 ani

Apreciez raspunsul dvs.
Raspunde

unu ,

Acum 5 ani

s-a nu spui ca a naufragiato basescu precum tara ,ca ala cit tupeu are ,auzi cu ce se lauda vam trecut prin criza ,ba s-a tot pisi ochi si s-a va faceti ca va doare de bobor cu atitea spagi si tepe pe care lea-ti tras boborului ,acum vede si lenuta udrea ce rau este in penitenciarele di tara ,da ce ai crezut ca acolo este spa si jacuzi ,.stai ca asta nu este totu ,intrun fel este bine un pic de regim alimentar ca prea mult ,caviar bauturi scumpesi fine ,o sticla cit pensia mea indecxata cu 5 la suta ,si carne de vaca kobe se lasa la colesteror ,s-au nu vedeti cum bietu pinalti este plin de boli ,cind lipea bancnote de 100 de euroi la manelisti nu era bolnav ,ba s-a traiti cu picioarele pe pamint s-a vezi ca altfel judecati ,si dupa cit am aflat se deschide traficu pe riul cibin asa ca aduo aici ca si asa ai sforait 3 mandate in parlament fara s-a faci ceva bun pentru sibiu si judet si ca tine mai sunt destui ,vezi cazu iliesiu ,asta apare in sibiu de 1 decembrie a fiecarui an ,si face prezenta la aia care nu participa in rest nu se vede nimic dupa el ,asai cind votam in necunostinta ,punem stampila de a valma si rezultatele se vad adica nimic nou sub soare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus