Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Guten Morgen Mr. President

”Bună dimineața, domnule primar!” ”Bună dimineața, ce mai faceți?”. ”Guten Morgen Herr Bürgermeister!” ”Guten Morgen!”.

Klaus Iohannis a fost vreme de 14 ani primar al Sibiului, un oraș cu vreo 140 de mii de locuitori. Un oraș liniștit. Foarte liniștit. Problemele cele mai grave strânse pe perioada unui an se învârteau în jurul gropilor apărute în asfalt primăvara, zăpada ce trebuia curățată iarna, drămuirea bugetului, animalele de la ZOO, liniștirea celor 1% sibieni care nu aveau de lucru. Partea politică a fost de mult timp scoasă din ecuație, după ce sibienii s-au convins că e bine să aibă un consiliu local cu majoritate FDGR, iar cea economică s-a rezolvat și ea în primii ani, când s-au adunat aici o serie de investitori. Ce-a mai rămas, erau probleme de rezolvat dimineața, la o cafea. În rest, două poduri, câteva zeci de străzi de pământ, vreo mie de parcări și trei cartiere de aranjat. Și gata. Restul e mentenanță. De aici a plecat Klaus Iohannis.

Președintele provenit dintr-un mic oraș de provincie s-a trezit după petrecerea de revelion, în pragul celui de-al Treilea Război Mondial, cu o țară înconjurată de posibili complici ai Moscovei, aflată în mijlocul autostrăzii internaționale de trafic de arme, droguri și persoane. Eventual și ceva islamiști cu gânduri negre.  Este exact inversul situației trezirii dintr-un coșmar. Iohannis se află acum în vâltoarea unor evenimente de genul celor de care își mai aduce vag aminte Regele Mihai. La Sibiu or fi ieșit deja ghioceii?

Cum va gestiona această situație și cum va reuși să transforme într-un avantaj situația de acum a României, depinde exclusiv de el, de serviciile și consilierii care îl servesc. Totuși, ar trebui să plecăm de la premisa că singur nu va reuși mare lucru. Ce s-a întâmplat la Sibiu, a fost o situație favorabilă, bazată pe o cultură și câțiva oameni care au crezut că acesta e drumul bun. Dar situația aceasta nu poate fi extrapolată la nivelul întregii țări. Aici avem un mixt de culturi, cu totul alte interese, iar România este doar un pion pe o hartă imensă. Iar faptul că nu a reușit să convingă 170 de senatori să aleagă normalitatea e un semn rău. E semnul că unii încă nu s-au trezit din somnul dulce.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

bla-bla

Acum 7 ani

Rahat cu perje si un pahar cu apa rece. Voi la pupincurit sasoaica succesoare la tronul local, la sas se inghesuie acuma presa nationala!
Raspunde

guten limben

Acum 7 ani

Sa-ti faci freza, ca-ti intra parul in ochi.. parul din barba bien-sur ! Mai e loc de pupat pe***le din hermannstadt?
Raspunde

pam pam

Acum 7 ani

Ce orase mari sunt in Romania ca eu in afara de bucuresti nu vad nici unul. Manipularea bat-o vina, fix 140 000, cita rica......... continuarea
Raspunde

oarecare din cetate

Acum 7 ani

bai domnule ziarist ,omul cifrelor exacte ,nu 140 000 de de locuitori are sibiul ,daca tot esti exact ,139 000,8,,bai copile populata asta pe care o prezinti era undeva prin ani 73 nu stiu citi ani aveai artunci i ,si in clasamantu vremi eram ca populatie pe undeva pe locu 7-8 ,de atunci marginile sibiului au ajuns la cristian ,sura mica ,cisnadie ,vestem ,etc ,atunci cind se confirma aceasta populatie exacta nu exizista ,hipodroamele ,3si 4 ,nu era vasile aron nici broscaria ,nici valea aurie ,tu trebuie ca esti platit s-a ne faci cum nu suntem ,bai mai aduga la populatia sibiului inca de 2 ori pe atita si vezi cit iasa ,s-au pe astia care au umplut sibiul in ultimi 7-8 ani nui pui la socoteala ,maui sunteti citiva cu cifrele astea manipulatori cred ca nu sunteti platiti de concurenti la viitoarea ,capitala regionala ,care musai trebuie s-a fie sibiul ,aici este aeroportu si suntem in buricu tari ,mai lasa pe aia cu cifrele exacte ca nu te prinde ,cred ca nu esti si tu din aia care vede lucrurile deformat ,la dn 7 pe care trece toata circulatia rutiera din tara este drum national si ala de trece numai la sfirsit de saptamina 1000 de masini la poiana ,iasov ,dn 1 ,acum s-a te dumiresc de ce vrea astia de ne conduce s-a faca ,autostrada comarnic -iasov ,uitate pe televiziuni si vezi cine se afla cu cosmelilile pe traseu ,la comarnic rubedenile lui ,ponta si la cornu ale lui bombonel [nastase ] asta a planuit daca ajungea rege sa-si traga autostrada pina la cotetele de gaini de la ferma lui de la cornu ,asa un pic de bulau 7-8 luni scris 2-3 carti si uite cum si-a albit marafeti din contractele cu paguboasele contracte ,bectehel,petrom ,etc ,s-au crezi ca asta a fost asa naiv ,ca subalterni lui s-a se imbogateasca si el sarac si cinstit ,mai adauga pebune la populatia sus amintita inca vreo 200 000 ca sa-ti iasa cifra exacta ,si lasa modestia si bucurate ca stai intrun oras care are viata ,nu va tine nimeni legati daca vi se pare ca sibiul este prea mic pentru pretentile voastre
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus