Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
4°C

Nu ii plange nimeni: Aproape 9% dintre beneficiarii centrelor de plasament au murit in trei ani

Statistica pe ultimii trei ani a Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu este mai mult decât îngrijorătoare, în condiţiile în care cifrele arată că o dată la trei ani, 8,83% din numărul de beneficiarii centrelor sociale mor.
În cele 19 centre din cadrul DGASPC Sibiu, sunt cazaţi 1.087 de beneficiari. În condiţiile în care numărul lor este constant, moartea celor 96 de oameni, dintre care şapte copii, de-a lungul a doar trei ani, ridică mai multe semne de întrebare, mai ales în cazul în care principalele cauze ale morţii sunt stopul cardio-respirator şi ”moartea naturală”. Medicii legişti spun că e puţin probabil să ai la cauza decesului “moarte naturală”, căci cauza decesului trebuie trecută concret, determinată de legist după efectuarea autopsiei sau de medic la constatarea decesului.
“Toți beneficiarii care au decedat în centrele de plasament, aflate în structura DGASPC Sibiu, în perioada 2012-2015 erau persoane cu certificat de încadrare în grad de handicap. Principalele cauze ale decesului în cazul persoanelor adulte au fost: moarte naturală și stop cardio-respirator acut, iar în cazul minorilor principala cauză a decesului a fost stop cardio-respirator”, spun reprezentanţii DGASPC.
Declaraţia este incompletă, în condiţiile în care doar anul trecut un beneficiar a fost omorât în bătaie de un altul, la Centrul de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap Cisnădie. Cu toate acestea în raportul DGASPC nu este trecut niciun omor sau niciun caz de moarte violentă.
Medicii legiști explică şi ei de ce încadrarea la ”moarte naturală” este un improprie, mai ales când din 89 de decese, niciunul nu are altă cauză în afară de moarte naturală sau stop cardio-respirator.
 ”«Moartea naturală» este o moarte care survine în urma unei boli. Noi catalogăm moartea naturală în violentă şi nonviolentă. În certificatul de deces trebuie trecut clar de ce a survenit decesul, nu prea ai cum să treci la cauza morţii «moarte naturală», termenul acesta e vag, ca să zic aşa. Iar în ceea ce priveşte decesul la copii în urma unui stop cardio-respirator, aici pot fi iar o mie de motive pentru care a intervenit acel stop cardio-respirator, nu poţi, nu ai cum să alegi aleatoriu unul sau două, depinde de starea de sănătate a copilului până la survenirea decesului”, spune dr. legist Nicolae Olariu.

Toţi copiii mor din aceeaşi cauză

Nici în ceea ce priveşte cei şapte copii, rapoartele nu sunt mai edificatoare, aceştia, atât cei de câteva luni cât şi cei de 16 ani, toţi cu dizabilităţi, sunt încadraţi la moarte survenită în urma unui stop cardio-respirator. “În 2012 a murit un băiat de doi ani la Prichindelul, apoi în 2013 au murit o fată şi un băiat, amândoi mai mici de un an, tot la Prichindelul, dar şi un băiat de 17 ani. În acelaşi an la Centrul Speranţa au murit un băiat de zece ani şi o fată de 16 ani. În 2014 a mai murit o fetiţă de şapte ani, la Prichindelul”, mai spun reprezentanţii DGASPC.
În urmă cu câteva săptămâni, Centrul de Resurse Juridice lansa un raport potrivit căruia aproape 1.500 de copii și tineri cu dizabilităţi au murit în mai puţin de patru ani în instituții din 27 de judeţe.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

joseph

Acum 7 ani

Dorina Nițu, România este campioană în Europa la mortalitatea infantilă cu peste 9 la mie, așa că din cifrele date de tine, dacă ținem cont că doar doi sau trei din cei decedați erau mai mici de un an, rezultă că stăm bine în centrele de plasament. În rest, din articolul tău aflăm că oamenii mai și mor, mai ales atunci când inima încetează să mai bată și plămânii să mai respire.
Raspunde

beneficiar

Acum 7 ani

Cei care conduc aceste centre din cadrul DGASPC Sibiu sunt vinovati pentru decesele acestor beneficiari, beneficiari de ce ?!La Cisnadie este una de toata isprava si conduce centrul dupa placul si vrerea ei. Rusine sa le fie celor de o sustin, o adevarata nesimtita. Cercetati ce face in acel centru, incepand de la alimente, multe din fiind expirate, ca de, avem magazine alimentare pana la acel omor. Incompetenti sunt si altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus