Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Schimbarea la fata a Sibiului: primele demolari de pe strada Nicolae Teclu

Reconversia zonelor industriale din coasta centrului istoric al Sibiului țintește și zona străzii Nicolae Teclu, stradă ale cărei fabrici înființate chiar înaintea comunismului sunt acum închise.
Prima tatonare post-criză în ceea ce privește modificările urbanistice ale străzii Nicolae Teclu datează încă din 2013 și are în vedere zona fabricii Cochet. Proiectul în discuție prevede demolarea clădirilor construite la numerele 29 – 31 și ridicarea în locul acestora a unor construcții destinate atât locuirii, cât și serviciilor. ”Caracterul zonei este dat de clădiri cu suprafață și volum mare, cu funcțiuni industriale, cu retrageri variabile de la aliniament. Se dorește reconversia zonei în spații destinate locuirii și serviciilor, în proporții egale”, se arată în Regulamentul urbanistic redactat de către biroul de proiectare grafISIS.
Proiectul urbanistic din 2013 a fost avizat anul trecut de către Direcția județeană pentru cultură Sibiu și a fost suspus dezbaterii publice de către administrația sibiană la începutul acestui an.

În loc de un nivel, pater cu trei și patru etaje

Zona propusă modificărilor este ocupată în prezent de mai multe clădiri părăsite, dintre care trei au un singur nivel, iar una are un etaj peste parter. Proiectul urbanistic propus pentru zona respectivă prevede demolarea celor patru clădiri, iar în locul acestora construirea a două imobile cu demisol, parter și trei, respectiv patru etaje. În curtea interioară ar urma amenajat spațiu verde, curtea urmând a avea parte de trei accese.
”Regimul de înălțime maxim admis este de cinci niveluri supraterane (inclusiv parter și demisoluri) și un nivel retras/mansardă. Se admit maxim două niveluri subteran”, se arată în Regulamentul de urbanism propus pentru zona în discuție, regulament care preia prevederile Planului Urbanistic General al Sibiului.
Procentul de ocupare a terenului maxim admis este de 35%, iar coeficientul de utilizare maxim admis pentru clădirile propuse este de 2. Regulamentul urbanistic obligă amenajarea de spații verzi pe cel puțin un sfert din suprafața parcelei. ”În cadrul procentului de utilizare a terenului se va lua în calcul amprenta la sol pentru orice spații construite acoperite, semi-închise și închise, cu sau fără funcțiune specifică”, se mai arată în regulamentul citat.

Proiect inițiat de bucureșteni

Proiectul de reconversie de pe strada Nicolae Teclu are drept beneficiar firma Trans Constructsib SRL din București, al cărui unic asociat este Lucian Ciofiac. Firma a fost înființată în 1999 și are drept obiect principal de activitate ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Numele lui Lucian Ciofac a fost pomenit în 2010 în jurul discuțiilor legate de contractul de recuperare a creanțelor Societății Naționale Lignitul Oltenia, contract acordat SC Best Recuperare Creanțe SRL pentru comisioane cuprinse între 20 și 50% din suma recuperată. Prin acționariatul SC Best Recuperare Creanțe SRL a trecut și Lucian Ciofac.
Firma Trans Constructsib SRL este administrată de Irina Zaporojanu, aceeași care administrează și SC Cochet SA, societatea al cărei sediu se află chiar lângă zona propusă reconversiei. Cu porțile închise din 2006, firma Cochet SA și-a reluat în acte activitatea, mai ales că în 2012 reprezentanții firmei au câștigat procesul cu asiguratorii de la Eureko, puși de instanță să plătească despăgubiri de 6,6 milioane de euro pentru un TIR cu cravate care a ars în 2002. După cum arată bilanțul contabil al societății, banii din despăgubirile acordate în urma unui proces de zece ani au intrat în conturile societății Cochet în cursul anului 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Alex

Acum 9 ani

Merge si asa, desi acolo trebuie mai mult decat o reconversie a zonei industriale, e prea inghesuit. Iar cladirea de langa, cea cu spalatoria poate fi foarte usor transformata in ceva util economiei orasului (birouri, spatii de lucru/productie mai mici etc.)
Raspunde

make

Acum 9 ani

D-na primar sunt de acord cu Alex, daca se poate transforma in ceva util economic mai bine urmati aceasta pista, daca nu sa nu se intimple ca la mecanica, abator, 3 stejari, gara, parca prea mult se demoleaza si dupa aceea ramine asa, plin de darimaturi si buruieni.
Raspunde

take

Acum 9 ani

s-a se demoleze dar s-a nu ramina maidan si groapa de gunoi ,precum fostu ,amylon ,abator ,mecanica ,virolsa ,s-a nu mai vorbim de maidanu din fata bisericutei ,acolo cindva a fost o alee ce lega gara de str lupeni ,era incadrata de niste frumosi castani ,acum groapa de gunoi ,si nu de alta dar este o poarta de intrare in sibiu ,chiar daca gara sibiu ,devenita intre timp prin grija parinyeasca a regionalei iasov o biata halta de unde se mai formeaza 2 garnituri de tren ,sibiu -copsa si retur si sibiu -piatra -olt .si o propunere ca tot apartine statia sibiu de regionala iasov ,faceti un efort cu citeva bascule de 16 tone ,s-a ducem gunoiu si molozu din apropierea gari si de pe calea ferata care strabate orasu la centrala si desertat acolo ca tot este gunoiul lor
Raspunde

dw

Acum 9 ani

unde e strada Ampere?
Raspunde

Contra

Acum 9 ani

Sibiul este unul dintre cele mai inghesuite orase din Romania. O viziune normala ar interzice construirea de locuinte noi supraetajate in zona centrala sau adiacenta acesteia, cum e si cazul de fata. Orice oras care se respecta se dezvolta spre exterior odata cu infrastructura de rigoare, decongestionand si descentralizand polurile de interes din zona centrala. La noi insa continuam sa construim cutiute lipsite de bun gust, estetica si comfort, aglomerand o zona si asa supra-aglomerata.
Raspunde

@5

Acum 9 ani

E inghesuit dpdv al infrastructurii, gandeste-te de se populeaza calumea zona si pe urma avem ambuteaje ca in bucuresti. Dar cum e pe la primaria Sibiu, sa dea bine pe acte si in numere, da-o naiba de realitate. Au facut la fel si cu parcarile si cu sensurile unice.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

fara spatii pt servicii in zona!! unde sa se amenajeze acolo birouri?? unde parcheaza toti angajatii??? la asta nu se gandeste nimeni!! Asta e stiul caracteristic romanului: 5 locuri de parcare pt o cladire de birouri de 5 etaje!!! La latimea strazii de acolo nu merge altceva inafara de P+3, cu maxim 1 apartament mare luxos pe etaj!! Hai, eventual si un parter comercial... fie...
Raspunde

@5, 6 si 7 - foarte adevarat

Acum 9 ani

Perfect de acord. Este incredibil cum se continua aceeasi politica urbanistica de inghesuire de atata vreme (si rezultatele negative deja se vad in anumite zone) si nimeni nu poate face nimic. Tot ce vedem de la \"specialistii\" nostri de 20 de ani incoace, este un sprijin total pentru profitul (imobiliar) al unor companii/persoane cu influenta in detrimentul dezvoltarii armonioase a orasului. Eu i-as \"ridica\" la rangul de calai ai urbanismului pentru ca deja fac \"performanta\"
Raspunde

urbanistii ninja!

Acum 9 ani

In curand vor veni sa ia notite si japonezii de la urbanistii nostri. Utilizare a terenului mai agresiva ca la noi inca nu s-a mai vazut :) Ha!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus