”Ne vom mobiliza, nu avem ce face” și ”să lucreze, căci bănuiesc că vor să câștige bani” sunt reacțiile celor două părți ale contractului semnat miercuri, la Mediaș, între Primărie și Euras SRL, societate din Satu Mare specializată în reabilitarea monumentelor istorice. Obiectul contractului îl reprezintă reabilitarea a peste 7.000 de mp de ziduri medievale, a două turnuri și a unui bastion, precum și iluminarea acestor obiective. Iar pentru că proiectul este finanțat din fonduri europene alocate prin POR 2007 – 2013 - fonduri care mai pot fi accesate doar până la finele acestui an – lucrarea care ar fi trebuit să se întindă pe mai bine de un an și jumătate trebuie terminată în mai puțin de nouă luni. Asta dacă Primăria Mediaș vrea să beneficieze de cele aproximativ 26 de milioane de lei, fonduri nerambursabile alocate de UE.
Proiect finanțat pe ultima sută de metri plus o contestație
Declarat eligibil, proiectul administrației din Mediaș nu a întrunit un punctaj suficient pentru a primi finanțare încă de la bun început. Acești bani au apărut abia anul trecut din ”economiile” rămase din alte proiecte susținute financiar prin intermediul programului Regio.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat de Primăria Mediaș în iulie anul trecut, proiectul fiind estimat la o valoare totală de 26 de milioane de lei. Licitația pentru angajarea unui constructor care să execute lucrările de reabilitare a fost lansată pe 9 octombrie 2014, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 29 octombrie. Câștigătorul licitației a fost stabilit pe 26 ianuarie anul acesta: SC Euras SRL, din Satu Mare.
Rezultatul acestei licitații a fost contestat, însă, de asocierea Construcții SA – Sinecon SA – Victor Construct SRL, a cărei oferă a fost declarată inacceptabilă și neconformă. Pe 20 februarie 2015, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația asocierii amintite. Decizia CNSC nu a mai fost atacată la Curtea de Apel, astfel că administrația din Mediaș a putut semna contractul cu firma din Satu Mare. ”Ne-a întârziat un pic această contestație. Cred că dacă nu era, de la 1 martie s-ar fi putut începe lucrările. În condițiile actuale, o să avem o întâlnire cu firma câștigătoare pentru a se mobiliza. Eu mizez pe faptul că oamenii aceștia vor să câștige bani”, a declarat primarul Mediașului, Teodor Neamțu, pentru Turnul Sfatului. Înainte de licitație, lucrarea a fost estimată la 18,72 de milioane de lei, fără TVA.
Constructorii vor să petreacă Crăciunul acasă
Directorul SC Euras SRL, Mircea Lețiu, caracterizează lucrarea de la Mediaș drept una de o dificultate medie și acum, înainte de începerea lucrărilor, dă asigurări că lucrările vor fi încheiate până la jumătatea lui decembrie. ”Până în 15 decembrie, hai 20, ar trebui să terminăm. Dacă era un termen mai lung, sigur că era bine, dar lucrarea este de dificultate medie aș spune. Nu sunt multe lucrări complexe, nu sunt multe lucrări de consolidare care, de obicei, pun cele mai mari probleme. Dar este o lucrare frumoasă și rezultatul va fi pe măsură”, a declarat Mircea Lețiu pentru Turnul Sfatului.
Potrivit portofoliului de lucrări publicat pe site-ul propriu, ce de la Euras SRL nu sunt la prima lucrare în județul Sibiu, fiind chiar una dintre firmele angajate să reabiliteze fațadele din centrul istoric al Sibiului, înaintea anului cultural 2007. Astfel, cei de la Euras au restaurat fațadele imobilelor nr. 6, nr. 7 (Casa Generalului), nr. 8 (Casa Hecht), nr. 9, nr. 10 (Casa Haller) din Piața Mare, a Palatului Bruckenthal și a imobilului aflat la numărul 3, în Piața Huet.
O cetate frumos luminată și construcții parazitare demolate
Lucrarea contractată miercuri are drept scop reabilitarea a 7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație și a trei obiective turistice: Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor. Prin proiect se urmărește, însă, și demolarea construcțiilor parazitare care au apărut de-a lungul zidurilor, eliminarea tuturor antenelor amplasate pe aceste obiective, demontarea geamurilor cu tâmplărie PVC și înlocuirea acestora cu unele cu tâmplărie de lemn, dar și reconfigurarea spațiilor de circulație, inclusiv prin crearea unor piste de biciclete și spații verzi.
În plus, zidurile și turnurile vor beneficia de un nou sistem de iluminare. ”Scenariul pe care îl propunem se bazează pe crearea ambianței de conexiune si interacțiune și de formare a sentimentului de apropiere umană. Acest lucru se va face prin «îmbrăcarea» turnurilor, cu o lumină albă, rece. Aceasta va crea o imagine de mister. Zidurile vor fi îmbrăcate în lumină caldă, palidă, ce va genera un sentiment de siguranță și securitate, contrastând cu sentimentul mistic indus de lumina albă”, se arată în memoriul tehnic de sinteză al lucrării.
Chestiunea fondurilor europene. Nimeni nu are habar
În cazul în care proiectul de la Mediaș nu va fi finalizat anul acesta nimeni nu poate spune cine va continua să finanțeze lucrările. ”31 decembrie este data limită până la care mai pot fi făcute rambursări de către UE pentru proiectele finanțate prin POR. Ce se întâmplă cu proiectele nefinalizate? Habar nu am, trebuie să întrebați sus… Sus de tot, la Guvern, căci acolo trebuie luată decizia. Uniunea Europeană nu o să ceară banii înapoi pentru proiectele începute și neterminate. Întrebarea este dacă pentru aceste proiecte vor trebui să aloce beneficiarii bani din fonduri proprii sau Guvernul va aloca din bugetul central sumele necesare. Probabil, dacă nu vor fi multe proiecte de acest gen, Guvernul va decide să le susțină financiar. Altfel, vor fi lăsate în seama beneficiarilor”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale, dar care au dorit să rămână anonime.
Foto: www.turistintransilvania.com și ADR Centru
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Piața Huet , Piata Mare , Teodor Neamtu , Satu Mare , Primăria Mediaș , Turnul Sfatului , Uniunea Europeană Guvernului P , Victor Construct , Casa Hecht , Consiliul Național , Casa Generalului , Casa Haller , Bastionul Cuțitarilor , Palatului Bruckenthal , Turnul Pietrarilor , Turnul Rotarilor , Mircea Lețiu
Vizualizari: 1161
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Vlad
Acum 3 ore
Elen
Acum 4 ore
AndreiM
Acum 5 ore
Clotlida Menestrel_Prajeala
Acum 5 ore
Romania ca o prada