Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Stii ce face parlamentarul tau? Tamaian: oina ar trebui sa se predea in scoli

Deputatul PNL, Ioan Tămâian, a avut la sfârșitul anului trecut o intervenție în plenul Caamerei Deputaților în care cere acordarea unei mai mari importanțe jocului de oină și a cerut predarea regulilor acestui sport în școli. Cererea deputatului a fost ignorată până acum atât de ministerul Educației, cât și de cel al Tineretului și sportului. ”Personalităţi precum Nicolae Iorga, Spiru Haret, Take Ionescu, I.L. Caragiale, Fănuş Neagu, Mihail Sadoveanu, Constantin Giurescu, Vasile Conta, Petre Ispirescu, Ion Creangă, Alexandru Davila şi alţii şi-au legat numele de istoria oinei. În 1899, în timpul domniei Regelui Carol I a avut loc primul campionat de oină, iar în 1912 jocul de oină a fost recunoscut, prin publicarea integrală a regulamentului în Monitorul Oficial. Pentru o mai bună popularizare a oinei şi pentru a se ajunge la rezultate bune în Competiţia Naţională de Oină, cred că ar fi necesar şi oportun ca principalele reguli ale acestui sport să se predea în şcoli (învăţământul gimnazial şi liceal) şi, de ce nu, să se organizeze campionate şcolare”, a spus Tămâian de la tribuna Camerei Deputaților. Și în lipsa unei reglementări didactice a oinei în școli, Tămâian are un motiv de bucurie: ”am fost prezent şi am votat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor iniţiativa prin care oina şi-a recăpătat statutul de sport naţional prin Legea nr.96 din 1 iulie 2014 (...). Astfel, s-a statuat că "oina este sportul naţional al României" şi că programul "Redescoperă oina" este sprijinit de stat, de organizaţii neguvernamentale şi de structuri ale administraţiei centrale şi locale în vederea promovării jocului de oină ca sport naţional al României”, a mai spus Tămâian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

@@@

Acum 9 ani

Da, oina e sportul nostru național. Dar cțnd să se mai predea și oina în scoli?!
Raspunde

trimisul

Acum 9 ani

Pentru Sibiu ceva palpabil si necesar ptr. ridicarea standardului de viata, nimic, ca de obicei. De gargara pute tara asta.Trimiteti sibieni adevarati acolo, care stiu ce vor, nu venetici
Raspunde

gluma

Acum 9 ani

S-o interesat de constructia autostrazilor care traverseaza judetul, Sibiu- Pitesti, Sibiu- Brasov, de continuarea constructiei coridorului 4 CF, la aducerea inapoi a deconcentratelor cedate samavolnic si pe sestache de nesibieni si de cozile de topor ale judetului aflate la conducere si tragerea acestora la raspundere, de atragerea de companii aerine si de creerea de rute circulate de romani spre Madrid Barcelona, Roma, Paris etc, de repunerea mocanitei pe traseul Sibiu Agnita pe sine, de dezvoltarea statiunii Paltinis, Bilea, Ocna Sibiului, Bazna de constructia spitalului regional, de constrctia unei sali de sport de 10 000 de locuri, de un stadion de 50 000 de locuri, de sala de teatru, de modificarea legii pensiilor in favoarea oamenilor cu vechime in munca si care au muncit cu adevarat in tara asta si de care ciocoii si-au batut joc de zeci de ani, de atragerea de fonduri ptr. asfaltarea drumurilor judetene, introducerea utilitatilor la comune, sate, orase, de introducerea Sibiului in UNESCO, de renovarea cetatilor existente pe teritoriul judetului si creerea infrastructurii necesare dezvoltarii turismului, de atragerea de investitori in zonele cu probleme economice ale judetului, de creerea unei zone matropolitane a orasului, de arhitecti cu viziune de viitor, la Selimbar s-o construit bloc in bloc, imi inchipui ce-o fi acolo cind vor fi ocupate, de legi impotriva vandalilor, abuzurilor si sabotorilor care ne fac viata amara de ani si ani de zile,de decapusarea unitatilor sibiene de parazitari dictatoriali aflati in alte zone, de aducerea de bani de la buget pe locul pe care cotizam de zeci de ani, m-am saturat sa contribui tot printre primele judete si sa primesti printre ultimile de zeci de ani, culmea sa mai fi condus si dictatorial pe banii tai , asa ceva nu exista nicaieri in lume, cine da banu conduce, vreti sa va mai scriu? ... da noi vrem.........oina, Tara arde si baba se piaptana.
Raspunde

sticlaru gigi

Acum 9 ani

inainte sa-l apuce ambitii politice ascunse, chiar aveam o parere buna despre omul asta. Dar uite ca te poti insela foarte tare in viata! cazan si stirbet au o concurenta tot mai hotarata in tamaian, nu ne mai putem decide care sa castige titlul de penibilul orasului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus