Cu pierderi de peste jumătate de milion de lei (aproape jumătate din cifra de afaceri) la finele anului trecut, cu pierderi de 40% pe rețelele de apă caldă menajeră, cu o producție de energie termică ”total ineficientă” și fără a avea licență de furnizare a căldurii de mai bine de un an, Energosib va fi desființată.
Energosib SRL este o societate comercială deținută în totalitate de Consiliul Local Sibiu, al cărei obiect este furnizarea căldurii și a apei calde în cartierul Hipodrom pentru 782 de locuințe și sediile a 14 firme. Pentru aceste apartamente, apa caldă și căldura ar urma să fie furnizate de către Urbana SA - o altă societate a Consiliului local – care ar urma să absoarbă prin fuziune Energosibul.
- Vezi la finalul articolului poziția conducerii Energosib
Rămășițe… și o continuă pierdere
Energia termică a Energosib este produsă în singura centrală de cartier rămasă de pe vremea Energie Termică SA – cea de pe strada Mirăslău, de la nr. 41. Centrala a fost preluată în 1996 de către Nuonsib, un joit-venture în cadrul căruia 66% din părțile sociale erau deținute de firma olandeză Nuon International Renewables Projects B.V., iar restul de către Consiliul local Sibiu. Olandezii au venit la Sibiu pentru a demonstra că sistemul centralizat de distribuire a apei calde și a căldurii este lucrativ, prietenos cu mediul și convenabil pentru clienți (asta în condițiile în care administrația locală încuraja debranșarea masivă a sibienilor de la sistemele centralizate). O vreme așa a și fost, iar în 2008 societatea cu acționariat majoritar olandez avea o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei, un profit de 71.000 de lei și undeva la zece angajați. Din 2009, însă, au apărut problemele, societatea a intrat pe pierdere, iar olandezii au decis să se retragă. Acest lucru a fost consfințit în aprilie 2010, când cele 66% din părțile sociale ale Nuon International Renewables Projects B.V. au fost vândute Consiliului local pentru suma simbolică de un euro.
Preluarea activității de către conducerea impusă de CL Sibiu nu pare să fi fost de bun augur: numărul abonaților a scăzut ușor (950 în 2009, 927 în 2010, respectiv 796 în prezent), dar pierderile au fost constante. Practic, în niciun an începând din 2010 încoace, societatea nu a mai reușit să aibă profit, ci doar pierderi.
An |
Cifră de afaceri |
Pierderi |
Datorii totale |
2009 |
2,278,899 |
24,781 |
665,523 |
2010 |
2,390,832 |
73,609 |
539,485 |
2011 |
2,063,617 |
229,047 |
440,913 |
2012 |
1,971,635 |
49,652 |
400,780 |
2013 |
1,841,429 |
60,375 |
471,932 |
2014 |
1,187,533* |
534,390* |
- |
Note:
Sumele sunt exprimate în lei, sursa: Ministerul Finanțelor
* Sumele sunt aproximative, sursa: Primăria municipiului Sibiu
Explicații: pierderi și lipsă de eficiență. Plus căldura de afară. Plus contoarele de căldură
La 31 decembrie 2014, pe lângă pierderile record de peste o jumătate de milion de lei, SC Energosib SRL mai avea datorii restante de 97.000 de lei. ”Pierderile se datorează, în principal, funcționării centralei termice în condițiile actuale, precum și a reducerii numărului de consumatori”, se arată într-o informare redactată de reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu. ”Pierderile pe rețelele de apă caldă menajeră, care au atins 40% din consumul total de apă al societății, sunt de aproximativ 230.000 de lei. Partea de distribuție generează cele mai mari costuri/pierderi financiare, care nu sunt acoperite integral prin tariful de distribuție, avizat de către ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice)”, sunt o altă explicațiile pentru situația Energosib. Alături de acestea, reprezentanții Primăriei mai amintesc de ”producerea total ineficientă de energie termică datorită echipamentelor existente supradimensionate în raport cu cererea actuală de energie termică”. ”În fapt, societatea și-a diminuat cu 40% cantitatea de energie termică livrată (anul 2014, comparativ cu anul 2010), urmare a condițiilor meteo nefavorabile furnizării energiei termice și a debranșărilor unor consumatori”, se mai arată în raportul citat. Mai mult, reprezentanții societății pun pierderile din bilanț pe seama faptului că au clienți care își gestionează atent consumul de apă caldă și căldură.
În fine, situația dezastruoasă din bilanțurile contabile ale societății se datorează – mai susțin autorităților locale – și ”lipsei schemei de sprijin pentru cogenerare de mică putere pentru energia termică livrată în sistemul național”. În traducere, deoarece prețurile de pe piață au fost liberalizate din 2014, cei de la Energosib s-au trezit că vor să vândă energie electrică mai scumpă cu 60% decât prețurile oferite de concurență. ”Lipsa unui preț reglementat pentru energia electrică a dus la o reducere semnificativă a veniturilor din energia electrică livrată în Sistemul energetic național – reducere cu aproximativ 90%, comparativ cu veniturile din energia electrică livrată în 2013”, arată reprezentanții administrației locale.
- ”În fapt, apartamentele și spațiile comerciale conectate la Energosib dispun de sistem individual de contorizare a energiei termice pentru încălzire și a apei calde menajere, ceea ce permite consumatorului gestionarea consumului individual și controlului asupra factorilor/costurilor cu energia termică. În afara efectelor benefice pentru consumatori, legate de un confort sporit în combinație cu un consum mai scăzut de energie termică, acest sistem a cauzat reducerea cantității de energie termică livrată de societate, pe fondul unor condiții meteo nefavorabile furnizării agentului termic pentru încălzire. Astfel, cantitatea de energie termică livrată în perioada ianuarie – aprilie 2014 a fost cu 27% mai mică față de aceeași perioadă din anul 2013”, raport Primăria Sibiu
Soluția are un alt nume: Urbana
Pentru ca cele 800 de familii sibiene să nu rămână în frig, iar sistemul centralizat de acum să funcționeze în continuare este nevoie de ”realizarea unor investiții care să conducă la reabilitarea și modernizarea cât mai urgentă a rețelelor de termoficare, redimensionarea echipamentelor de producție la cererea actuală de energie etc.”.
Cât privește partea legală referitoare la licența de distribuție, Consiliul local va adopta o hotărâre prin care va scoate din capitalul social al Energosib rețelele de termoficare, iar mai apoi le va concesiona printr-un contract de delegare a gestiunii.
Volumul de investiții pentru ca sistemul centralizat să funcționeze în continuare nu este făcut public de către reprezentanții administrației. Dar poate fi suportat de către SC Urbana SA, se arată în raportul redactat de reprezentanții Primăriei. De altfel, Urbana este soluția, în viziunea administrației locale. Prin urmare, într-o ședință extraordinară programată pentru săptămâna viitoare, consilierii locali sunt chemați să aprobe fuziunea prin absorbție între Urbana SA (ca societate absorbantă) și Energosib SRL (ca societate absorbită). În aceeași ședință extraordinară, consilierii locali sunt chemați să aprobe și scoaterea rețelelor de termoficare din capitalul social al Energosib, în vederea concesionării lor și – astfel – se creează cadrul legal obținerii licenței de distribuție a căldurii.
De ce Urbana?
Reprezentanții Primăriei susțin că a fost aleasă soluția fuziuni cu Urbana din motive atent studiate. ”Având în vedere faptul că societatea Urbana a activat până în anul 2011 și în domeniul calculului și repartizării cheltuielilor cu utilități pentru locuințe, activitate care face parte din portofoliul de activități al societății Energosib, societatea Urbana a dobândit experiența necesară optimizării acestui tip de servicii”, se arată într-un raport aprobat de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor. Raportul respectiv mai enumeră și alte motive cu caracter mai degrabă principial (control eficient al fluxului de numerar, diversificarea activităților, îmbunătățirea politicii de marketing și publicitate).
Poate mai merită amintit că cei de la Energosib au aplicat în 2014 câteva măsuri ce au avut drept obiect diminuarea cheltuielilor. A fost redus timpul de lucru al personalului propriu, nu au mai fost acordate tichete de masă sau alte bonusuri, iar pe timpul nopții furnizarea apei calde a fost întreruptă pentru a fi redus consumul de gaz. În plus, au mai fost distribuite și pliante pentru a mai atrage noi clienți. ”Cu toate acestea, potențialii consumatori nu și-au manifestat interesul față de această acțiune”, notează reprezentanții Primăriei.
Ce spun cei de la Energosib
După publicarea articolului redactat pe baza proiectului de hotărâre supus dezbaterii de către consilierii locali, conducerea Energosib SRL a trasnmis un punct de vedere ziarului Turnul Sfatului.
”Pentru clienții Energosib NU există nici cel mai mic risc ca, în urma fuziunii, să fie afectați de întreruperea furnizării căldurii și a apei calde. Această fuziune fiind o operațiune de reorganizare, nu va implica desființarea activității de producere și furnizare a energiei termice.
Pentru o înțelegere corectă și completă a situației juridice și economice actuale a societății Energosib vă comunicăm următoarele:
Societatea nu a funcționat ilegal de la expirarea licenței, tarifele de furnizare si distribuție a energiei termice fiind în continuare aprobate de autoritatea de reglementare competentă (ANRSC). Mai mult, conform reglementărilor legale operatorul serviciului are obligația să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică.
În ceea ce privește reducerea veniturilor din energia electrică, Energosib a fost nevoită, urmare a modificărilor legislative, să livreze cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență pe piața liberă de energie, concurând cu producătorii mari de energie electrică în cogenerare și producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care pe lângă prețul pieței primesc diferite forme de sprijin de la stat.
În concluzie: nu există nici un pericol de debranșare pentru clienții Energosib, aceștia vor beneficia în continuare de aceleași servicii la un nivel calitativ cel puțin la fel de ridicat ca și până în prezent”, se arată în comunicatul transmis pe adresa redacției Turnul Sfatului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Ministerul Finanțelor , Serviciile Comunitare , Autoritatea Națională , Turnul Sfatului , Utilități Publice , Consiliul Local Sibiu , Energie Termică , Reprezentanții Primăriei Sibiu , Nuon International Renewables
Vizualizari: 1162
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ardeleanu
Acum 1 oră
Un român
Acum 1 oră
???
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Q