Cu excepția casei în care a copilărit ”cu chirie” Klaus Iohannis, toate obiectivele incluse în Drumul Președintelui fac parte din orice alt traseu turistic al Sibiului: parcuri, clădiri istorice, piațete. Iar cei care au venit cu ideea organizării unui astfel de traseu cu ghidaj, deși spun că au binecuvântarea soției lui Iohannis, nu au deloc povești din ”intimitatea trecutului prezidențiabil”
Miercuri dimineața, într-o avanpremieră gratuită, ziariștii au fost plimbați prin Sibiu de cei care au avut ideea creării unui traseu turistic – zic ei - inspirat din viața celui ales președinte al României, Klaus Iohannis. Doar că, de la bun început, Elena Lotrean – reprezentanta firmei cu ideea – refuză să pronunțe numele celui votat în majoritate pe 16 noiembrie 2014. ”Nu cred că am folosit acest nume (Klaus Iohannis – n.r.). Este Drumul Președintelui. Punct. Nu promovăm neapărat numele unei persoane, nu vrem să facem statui”, spune Lotrean. Ea spune că nu a cerut acordul lui Iohannis pentru un astfel de demers, dar a discutat cu soția acestuia care ar fi reacționat precum în fața unei ”idei interesante”.
Neobișnuit e că… e normal
Vizavi de casa în care a locuit poetul și dramaturgul Radu Stanca, pe strada Papiu Ilarian din Sibiu, se află imobilul cu numărul 7, ridicat în 1881. Nu are nicio plăcuță care să semnaleze că acolo a locuit vreo personalitate, dar ghizii Drumului Președintelui de aici pornesc traseul lor.
”Bine ați venit pe Papiu Ilarian, nr. 7. Este o casă frumoasă, aparținând centrul istoric și este casa în care a copilărit în prima parte a vieții președintele. Trebuie să țineți minte că în anii 1940, casele au început să treacă de la un singur proprietar la mai mulți chiriași. Este momentul în care regăsim în casele din centrul istoric mai multe familii nevoite să locuiască împreună și să învețe să trăiască laolaltă. Ce este special? Președintele a stat în chirie aici, părinții săi nu au deținut această casă. Era probabil ceva neobișnuit, spune dânsul în cartea sa, dar era ceva absolut normal: o casă normală, pe o stradă normală și pornește pe un drum de normalitate”, este discursul Elenei Lotrean. Deocamdată, nu știe câți ani a locuit aici președintele. ”Observați fațada nouă a casei, mă bucur că în ultimul tot mai multe case se renovează în centru”, continuă să ”curgă” informațiile generaliste.
Să răspundă Klaus Iohannis
Câteva zeci de metri mai încolo, traseul ghidat are un ”pit-stop” în Parcul Cetății, o oază de verdeață tăcută, înghesuită între două ziduri de fortificație ale orașului. ”Parcul Cetății… aici vă invit să tăcem o clipă, să ascultăm păsările și să fim din nou copii. Să ne gândim ce loc minunat de joacă a fost acest parc pentru copilul care mai târziu devine președintele României. Gândiți-vă la turnuri, la câte povești au de împărtășit pentru cei care au urechi să audă. La câte cotloane pot găsi copiii să își facă jocuri copiii. Este parte a incintei de apărare a orașului…”, continuă discursul ghidat despre bresle, turnuri și alte povești pe care orice ghid turistic le recită. Totuși, poate aici Iohannis a citit vreo carte care l-a inspirat sau a sărutat vreo fată. ”Bună întrebare. Acestea sunt informații personale la care nu am avut acces încă… îl lăsăm pe dânsul să răspundă”.
Și ceva chiar fără nicio legătură
Traseul include și Piața Mică a orașului, care adăpostește într-o coastă clădirea Primăriei. După câteva cuvinte despre istoria acestei piețe, vine și ”legătura” cu cel care a fost 14 ani primar al orașului. ”Eu țin minte că îl vedeam pe primar venind și supraveghind lucrările de aici, asigurându-se că toate lucrurile funcționează așa cum trebuie. Și mai țin minte că l-am văzut de câteva ori savurând o cafea la una din terasele din Piața Mică, așa cum putem să facem în toate citadelele, să spunem, medievale din România”, mai spune Elena Lotrean.
În Drumul Președintelui mai intră și Piața Aurarilor, de exemplu. Legătura cu Iohannis, aceeași: piațeta a fost renovată în mandatul de primar al actualului președinte.
De 50 de lei
Pentru ceilalți interesați de o astfel de plimbare care durează mai bine de o oră și jumătate, rezervările se fac de pe acum, dar traseele vor avea ghidaj abia după 1 mai. Se vor organiza astfel de ghidaje doar pentru grupuri cuprinse între șase și 16 persoane. Prețul întreg este de 50 de lei, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Piața Mică ,
klaus iohannis ,
Papiu Ilarian ,
Elenei Lotrean ,
Radu Stanca ,
Elena Lotrean ,
Drumul Președintelui ,
Drumului Președintelui ,
Piaţa Aurarilor ,
Parcul Cetății ,
Este Drumul Președintelui ,
În Drumul Președintelui
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Costea
Acum 5 ore
Idgf
Acum 5 ore
Cititor