Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Extrem de grav: asalt concentric asupra justitiei

Trăim momente penibile, de o gravitate excepţională. Justiţia, autoritatea judecătorească, este atacată din toate părţile, din toate unghiurile. Primul ministru Ponta, alături de Tăriceanu, preşedintele Senatului, pretind că membri executivului şi legislativului n-ar putea fi cercetaţi şi anchetaţi de orice pârlit de procuror.. Durerea este însă în altă parte, anume, că demnitarii, dincolo de imunitate, n-ar trebui să fie la cheremul necontrolat al procurorilor, respectiv al justiţiei. Grav, extrem de grav. Cu alte cuvinte, că ei n-ar mai fi egali în faţa legii cu restul cetăţenilor ţării. În urmărirea acestui deziderat s-a avansat şi ideea despuierii procurorilor de atributul de magistrat ceea ce i-ar face controlabili, vulnerabili în faţa reprezentanţilor executivului şi legislativului. Ar fi un atentat la însăşi fundamentul democraţiei, anume, separarea celor trei puteri ale statului. Ei mai ignoră faptul că puterii judecătoreşti îi este conferită sarcina şi dreptul de a urmări aplicarea şi respectarea legii în orice domeniu de activitate şi că în acest sens, procurorul de caz este suveran, în limitele legii, să cerceteze şi ancheteze pe oricine, fie ei şi demnitari ai statului.
Dintr-o altă direcţie, fostul preşedinte Băsescu, în mod absolut surprinzător, se lansează în acuzaţii grave la adresa procurorilor, în special la adresa DNA dar şi a CSM şi IJ forurile lor înfrumătoare. Cum s-ar explica o astfel de piruetă din partea celui care până ieri era un apărător vajnic al justiţiei în faţa atacurilor furibunde  deslănţuite de fostul USL? El spune neconvingător că-i vizează numai pe conducători, nu justiţia în sine. Ori tocmai cei ce au răspunderea conducerii şi îndrumării activităţii corpului de magistraţi imprimă justiţiei nota de seriozitate şi responsabilitate în obţinerea rezultatelor apreciate laudativ. Unii dintre aceştia, în frunte cu şefa DNA au fost numiţi tocmai de dl. Băsescu. Se impune o apreciere în totul dezamăgitoare; anume, nu că de pe poziţia cetăţeanului de rând este liber să formuleze critici pe care nu le putea aborda ca preşedinte, astfel cum acum afirmă, ci că iată, când cercetările îl vizează pe dânsul sau cei apropiaţi (vezi cazul Nana) sau pe foştii colaboratori apropiaţi (vezi cazul Udrea), se schimbă de fapt şi consideraţiunile asupra justiţiei.. Încă odată, o cumplită dezamăgire. Nu cred că s-a făcut până acum dovada temeiniciei acuzaţiilor adresate de dl. Băsescu justiţiei.
De ce, din toate părţile, atac predilect la procurori? Pentru că ei sunt filtrul care triază dosarele trimise la judecător. Odinioară aici se intervenea masiv, câtă vreme procurorul era considerat un umil slujbaş al statului. Se vede treaba că amintirea acelor vremuri mai persistă, acum procurorii fiind acuzaţi că ar depăşi măsura, că ar trebui să umble mai cu mănuşi. Ba se lansează ideea că în cele din urmă ar trebui ca şi justiţia să poată fi controlată dincolo de controlul procedural-ierarhic prevăzut de lege, de cine adică altul decât de factorul politic? De fapt, suntem martorii unui adevărat război declarat de politic justiţiei.
Fenomenul este explicabil.
De peste douăzeci de ani evoluăm tot într-o rână. De câtăva vreme, cu ajutorul şi sprijinul UE, justiţia şi-a intrat nu numai în drepturi dar a devenit şi eficientă. Cum poate vedea oricine, rezultatele sunt spectaculoase, dar ele afectează situaţia şi poziţia celor care, timp de decenii s-au înfruptat din bunuri şi averi, preponderent din bunul public, celor care s-au căţărat pe culmile puterii politice sau administrative creindu-şi fraudulos situaţii socotite inexpugnabile, o adevărată reţea de putere economică şi politică care a confiscat pârghiile importante ale ţării. Este firesc deci, acum când se văd descoperiţi, să reacţioneze furibund. De fapt, este vorba de o adevărată revoluţie căci o justiţie eficientă este cheia defrişării terenului pentru o relansare economică, socială, politică, dar cu deosebire etică şi morală.
În această bătălie care se derulează sub ochii noştri, se cuvine ca justiţia să fie apărată şi sprijinită. Societatea, prin intemediul factorilor ei civili de influenţare trebuie să-şi spună cuvântul. Momentul poate fi unul de răscruce. Un rol covârşitor îl poate avea preşedintele Iohannis. Domnia sa s-a retras într-o postură de tacită neutralitate. De pe poziţia de şef al statului, de mediator între autorităţile statului, de mediator între stat şi societatea civilă, D-sa are îndrituirea dar şi obligaţia să atenţioneze factorii implicaţi asupra imensului pericol pe care-l reprezintă atacul politicului la adresa justiţiei, să le ceară imperativ moderaţie şi cumpătare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 543

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus