Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Sibiul va avea doi senatori si cinci deputati. A fost votata in comisie Legea alegerilor parlamentare

Comisia de cod electoral a adoptat, marţi, în unanimitate, proiectul de lege privind alegerile parlamentare, stabilind că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori.
În cazul județului Sibiu, asta înseamnă că vom avea de anul viitor doar doi senatori (acum sunt patru) și cinci deputați (acum sunt șase).  Potrivit acestei norme de reprezentare, la nivel național vor fi 308 deputaţi, la care se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori. "Nu ştiu acum să vă spun cât vor fi 300 şi un pic de deputaţi şi proporţional senatorii. Sigur, că fiecare grup a avut o propunere, noi, de la liberali, am fi avut o propunere cu o normă un pic mai mare, dar, nefiind foarte multe diferite şi era necesar un vot de două treimi, toate grupurile s-au raliat la propunerea UDMR. În oninia mea, nu este tranşat numărul parlamentarilor de diaspora, propunerea noastră va fi să avem 8 deputaţi şi 4 senatori de diaspora, este propunerea PNL", a declarat pentru Mediafax preşedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL).
El a spus că este cel mai mic număr de parlamentari de până acum. "Este cel mai mic număr de parlamentari pe care l-am avut vreodată în România. Dacă ne referim la acel referendum, trebuie să citim referendumul complet, referendumul s-a referit la o singură Cameră şi cu 300 de parlamentari, atunci când Parlamentul va avea o singură Cameră atunci voi admite că o singură Cameră poate funcţiona cu 300 de aleşi, două camere nu pot funcţiona cu 300 de aleşi", a explicat Voicu. 
Vicepreşedintele comisiei, Gabriela Podașcă (PSD) a declarat că se reduce numărul de parlamentari, există un vot pe liste şi "cu siguranţă lucrurile vor merge mai bine decât până acum cu votul uninominal".
Biroul Permanent al Senatrului va fi convocat astăzi la 14,30 pentru a lua act de depunerea proiectului de lege a alegerilor parlamentare şi va stabili termene pentru depunerea amendamentelor de către sentaori, a spus Voicu, arătând că miercurea viitoare se va acorda votul pe proiect în Senat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus