Vineri,
09.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Drama genunchilor de "jeleu" a campionului Sibiu Open 2014

De numele lui Jason Kubler se leagă ultima ediție Sibiu Open, cea de anul trecut, când australianul s-a ȋncoronat "regele" zgurii de la Sibiu, după ce s-a impus ȋn ultimul act ȋn fața jucătorului din Republica Moldova Radu Albot, scor 6-4, 6-1. Sibiul ȋi va rămâne multă vreme ȋn inima australianului, pentru că trofeul obținut reprezintă primul titlu Challenger din carieră sa.

 

1

Președintele României, Klaus Iohannis, ȋi ȋnmânează lui Kubler trofeul Sibiu Open

 

Tânărul jucător de la Antipozi, care a ȋmplinit ȋn urmă cu câteva zile vârsta de 22 de ani, ascunde o poveste tristă, dar plină de substanță cu ceea ce ȋnseamnă pasiunea pentru tenis. Un destin tragic ce oferă o mostră dură dată de efectele ȋndelungate ale tenisului și a politicii ATP și WTA de a se juca anual pe patru suprafețe diferite: zgură, iarbă, hard și carpetă. Deși ȋncă de la 15 ani genunchii i-au spulberat calendarul competițional, australianul nu a renunțat la tenis și de aproape patru ani joacă doar pe zgură pentru a-și proteja genunchii.

De pe locul 324 ȋn 2012, australianul și-a croit drumul doar pe această suprafața considerată "mai blândă", reușind să ajungă până pe poziția 136 la finalul anului trecut, iar ȋn acest moment se regăsește pe locul 161 ȋn circuitul ATP. Privat de turneele pe celelalte suprafețe, Kubler a devenit un specialist pe zgură, cu 132 de victorii ITF Futures și 26 de victorii ATP Challenger Tour.

"Genunchiul său arăta precum un jeleu"

Drama lui a ȋnceput pe când avea doar 15 ani. La un antrenament i-a spus antrenorului său, David Hodge: "Dave, ȋmi simt genunchiul ciudat", dezvăluie site-ul australian acelandtennis.com. "Era ora 7:30 dimineața, ȋnaintea unui meci, iar eu eram ȋn jumătatea de teren al lui. Fiind un puști de doar 15 ani, nu puteam decât să-i zic să lovească ȋn continuare. M-am uitat atent la el timp de un minut și el a ieșit afară din teren pentru a returna o minge, iar genunchiul său arăta precum un jeleu. Era deformat", ȋși mai amintește antrenorul lui Kubler. Prin telefon, fizioterapeutul Lindsay Trigar i-a comunicat că ar fi vorba de grave probleme la menisc, diagnostic care s-a adeverit ulterior, pentru ambii genunchi.

 

2

Jason Kubler pe când avea doar 14 ani/FOTO: franksplace.nfshost.com

 

Numărul 1 mondial la juniori

Vestea a venit ca o lovitură de ciocan din Iad, ȋnsă puștiul a strâns din dinți și după mai bine de un an a devenit numărul 1 mondial la juniori. "Când eram junior a trebuit să câștig 35 de meciuri pe hard pentru a fi numărul 1 mondial", mărturisește australianul pentru www.couriermail.com. Ulterior, pentru a stopa eventualele accidentări care i-ar putea pune cariera doar ȋntr-un album cu amintiri, australianul a decis să joace doar pe zgură, iar de 40 de luni a rămas de nedespărțit de această suprafață. "Dacă voi continua să joc pe suprafețe dure, sunt șanse mari ca să mi se ȋntâmple ceva rău. Ȋmi doresc să pot juca pâna la 30 de ani. Să evoluez doar pe zgură este modul meu de a privi situația de ansamblu", explică jucătorul pentru www.nytimes.com.

Ȋncă visează la "hard"

Jucătorul speră ca ȋntr-o bună zi să revină pe suprafețele hard, fiind conștient că ȋi va fi aproape imposibil să acceadă ȋn prima sută a clasamentului jucând doar pe zgură. Ținând cont că turneele pe hard sunt mult mai numeroase decât cele pe zgură. "Dacă aș juca pe suprafețe dure mi-aș scurta cariera cu câțiva ani buni. Cu siguranța aș fi fost deja ȋn top 100, dacă aș fi putut să evoluez și pe hard", se destăinuie sportivul pentru www.couriermail.com. Deocamdată, visul lui Kubler de a evolua din nou "acasă" este departe. Ȋn Australia nu există niciun turneu de zgură.

Ultimul meci jucat pe hard s-a ȋntâmplat ȋn august 2011, ȋn Italia, la un turneu Futures. Acolo a fost ȋnvins de compatriotul său James Duckworth, scor 4-6, 3-6. Ultima partidă pe iarbă datează din februarie 2012, la un turneu Futures din Australia, când a capotat ȋn fața japonezului Hiroki Moriya, scor 3-6, 2-6.

 

3

Meciurile pe hard, doar o amintire/FOTO: www.zimbio.com, Australian Open Junior 2010

 

Un alt episod din destinul tragic

Ȋn 2014, la Challenger Tallahassee, Jason a trecut printr-un episod care i-a adus ȋn fața ochilor imaginea cu drama prin care trece. Kubler trecuse ȋn primul tur de Daniel Kosakowski, un jucător mai slab cotat cu 70 de locuri, printr-un 6-0 ȋn setul decisiv, ȋnsă seara a plouat torențial, făcându-i pe organizatori să mute meciurile "indoor". Deși Kubler a protestat vehement pentru ca meciul să fie amânat cu câteva ore, organizatorii n-au ținut cont și meciul din turul următor al australianului s-a disputat pe carpetă. După doar două game-uri, Jason a fost nevoit să abandoneze ȋn fața britanicului James Ward.

O bucată din generația de aur

Dacă nu s-ar fi lovit de aceste probleme, ar fi existat șanse mari ca australianul să se regăsească printre superstarurile generației sale: Nick Kyrgios (30 ATP), Thanasi Kokkinakis (84 ATP) sau Borna Coric (46 ATP), nume care la 20 de ani fac senzație ȋn circuitul ATP.

Au mai rămas mai puțin de două luni până la ediția 2015 a turneului Sibiu Open și australianul Jason Kubler este așteptat pentru a-și apăra trofeul obținut anul trecut.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus