Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

De cate ori a fost cucerit Sibiul? Niciodata, in ultimii 700 de ani

De cate ori a fost cucerit Sibiul? Niciodata, in ultimii 700 de ani

Pentru  prima şi ultima dată Sibiul a fost cucerit în 1241. De atunci, ori de câte ori o armată străină a intrat în oraş, a făcut-o cu acordul locuitorilor. Sibiul se poate mândri cu faptul că, de mai bine de șapte sute de ani, nu a fost cucerit.
Primul asediu pe care l-a suferit Sibiul a fost în 1241, de una dintre armatele mongolilor, conduse de un general al lui Kubylai Khan. În acel moment, preotul Sibiului, Nikolaus, se decide să îi înfrunte, conducându-i pe sibieni în teribila bătălie care a avut loc la Mohu.
“Armata mongolă nu a cucerit o cetate fortificată. Cu siguranța era o comunitate parțial fortificată prin lemn. Nu cred că putem să luăm în considerare un clasic asediu al unei cetăți medieval așa cum citim sau vedem în filmele istorice. Să nu uităm că armata mongolă era o armată foarte bine organizată, foarte bine echipată, care avea scopul prim a întreprinde astfel de campanii militare, pe când orașul Sibiu era o comunitate de oameni care practic apărau localitatea ca un serviciu secundar”, spune istoricul Răzvan Pop. După acest asediu, a început fortificarea cu piatră a cetății.
După mai bine de 100 de ani de pace, cetatea Sibiului este din nou asediată. De această dată de armatele otomane, care vor întâlni in 1432 o cetate complet fortificată, ce va deveni cunoscută între turci drept "cetatea roșie". Turcii vor mai încerca cucerirea Sibiului și în anii 1437-1438. Fraţii Trautenberger, Anton şi Thomas, comite şi primar al Sibiului, reuşesc nu numai să salveze oraşul, dar ei vor și înfrânge armata turcă în câmp deschis în 1437.
În 1493, Sibiul îşi arată cu adevărat forţa. Armata cetăţii înfrânge, cu propriul armament, în trecătoarea Turnu Roşu, una dintre armatele otomane care dorea să pătrundă în Transilvania, prin Valea Oltului.
“Sibiul, pe lângă o fortificare bună, era foarte bine înzestrat și militar, datorită, în primul rând, breslelor producătoare de spade. Pe lângă aceasta, în al doilea rând să spunem, chiar și datorită unui simțământ al libertății pe care un oraș ca Sibiul îl are ne-a permis tot timpul să păstrăm această dorința de a nu fi ocupați. De fapt, cred că asta este esența secolelor de asedii ale Sibiului”, spune istoricul Răzvan Pop.
Pentru prima dată, Sibiul va deschide porțile în anul 1551, pentru armatele imperiale ale habsburgilor. Din acel moment, mai multe astfel de armate vor primi găzduire din partea Sibiului.
În anul 1599, Albert  Huet se decide să deschidă porțile cetății în fața armatelor conduse de principele Țării Românești, Mihai al II-lea Viteazul. Tot el va salva Sibiul, apărând cetatea în fața armatelor conduse de comandatul principelui Sigismund Báthory, între 1602-1603.
În 1610, Sibiul acceptă intrarea în cetate a armatei lui  Gabor Báthory, principele Transilvaniei, care ocupă cetatea și îl arestează pe Gallus Lutsch, primarul Sibiului. Trei ani mai târziu, în 1613, orașul va fi reabilitat de principele Gabriel Bethlen.
După circa două secole de pace, în anul 1849, oraşul Sibiu a fost din nou atacat de către generalul polonez Joseph Bem. La vremea aceea  orașul era un bastion al luptei împotriva anexării Transilvaniei de către Ungaria revoluționară. Bem reușește să intre în oraș datorită faptului că locuitorii au deschis porțile. Oraşul este ”depresurat” de către generalul rus Luders în iunie.
“În 1849 nu mai putem vorbi de o cetate care se închide și astfel pornește un asediu. Joseph Bem  profită de faptul că armata nu era numeroasă și atunci a reușit să înfrângă, de fapt, o armată încropită local și niște garnizoane lăsate de armata austriacă”, mai explică Răzvan Pop.
Ultimul asediu asupra Sibiului a avut loc în 1916, când armata  a II-a a intrat în Transilvania pe Valea Oltului. Oraşul a fost bombardat de artileria românească, un obuz ajungând până în Piaţa Mare.

Foto: Hermann Fabini Hermannstadt – Porträt einer Stadt in Siebenbürgen

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

13 comentarii

Georg

Acum 9 ani

Topt sursa Razvan Pop?-\"În anul 1599, Albert Huet se decide să deschidă porțile cetății în fața armatelor conduse de principele Țării Românești, Mihai al II-lea Viteazul. Tot el va salva Sibiul, apărând cetatea în fața armatelor conduse de comandatul principelui Sigismund Báthory, între 1602-1603.\"- Albert Huet n-a deschis portile nimanui...Mihai Viteazu n-a intrat in ORAS. Schellenberg/Selimbar NU este ORASUL, ci sat separat. Mihai Viteazu era un Condottiere, care a jefuit si ars in Transilvania sate, fara alegere, sate romanesti, sasesti, secuiesti. Era ARMATA de ADUNATURA, unde mercenarii secui ardeau si jefuiau sate secuiesti. Listele sunt imense cu pradaciunile facute primprejur, pana si Neppendorf/Turnisor e pe lista...
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Nu a fost cucerita pt ca s -a predat. La fel si in 1916 .Solutie inteligentade sorginte extrem -orientala.
Raspunde

Alexandru

Acum 9 ani

Nu a fost cucerit pe mama zmeului... Ăia din Vâlcea ce tot fac???
Raspunde

nu are importanta

Acum 9 ani

ati minimalizat de pilda de cucerirea de catre Gabriel Bathory in 1610 sau de de catre turci in 1658 (ce-i drept, orasul s-a predat fara lupta platind o taxa de 25.000 taleri) sau cucerirea prin lupta (si nu prin \"deschiderea portilor\" asa cum scrieti dvs) de catre Josef Bem a Sibiului in 11 martie 1849. Deci titlul dvs este \"putin\" gresit......
Raspunde

elevul

Acum 9 ani

Ca să te dai istoric musai și o operă. Unde-i?
Raspunde

@.@

Acum 9 ani

Titlul induce in eroare putin, a fost cucerit (discutabil termenul), de vreo 2 ori, chiar daca prin pacaleala (1610-13) sau lipsa fortificatiilor complete(1848), doar armatele otomane n-au reusit iar asediul de la 1658 nu poate fi considerat cucerire sau predare, ci rascumparare, dupa care turcaletii s-au \'\'tirat\'\' mai departe cu \'\'pradaciunea\'\'. Nu oltenii au cucerit Sibiul, ci biserica ortodoxa, care in complicitate cu comunistii l-au trantit pe Nepomuk jos de pe soclu cu franghiile si l-au facut zob ! Si de atunci au inceput sa-si faca de cap, chiar mai inainte putin, prin implantarea catedralei ortodoxe in fosta cetate(orasul saxon), nu s-au multumit cu terenurile oferite in Josefin (Victoriei, Saguna). Vroiau neaparat pe plan egal cu luteranii, catolicii, reformatii. Si n-au terminat, si acum continua sa marcheze locul, unde e posibil, ca cainele !
Raspunde

relu

Acum 9 ani

asteptam montarea statuii lui NEPEMUK in piata mare unde i-i este locu ,ajunge 70 de ani asccunsa prin debarale si curti interioare,turisti si nu putini vreo citeva sute de mii s-au chiar un milion vor s-a cunasca cu adevarat ce rol a avut sibiu ca si zona de granita a EUROPEI civilizate de hoardele de la apus care invadau europa o asemenea valoare si mai sunt multe ascunse de frica vandalilor ,refacut tot traseul istoric pina la statuia MARIA TEREZA ,cu deschiderea straziocnei peste podu de piattra unic in tara si facut acum vreo 400 de ani ,gata cu patri -hotismu ,noi nu ne ducem la olguta de dabuleni ,sa-i propunem pe cine s-a pina in centru craiovei ,sunt curios cite nume de pasoptisti si unificatori airomaniei mari [maniu ,ratiu ,copos ,etc ]au nume la stazile din oltenia ,moldova ,sunt curios daca un bulevard din craiova are numele lui,octavian goga s-au gherghe lazar ca tot suntem patrioti cind avem interese
Raspunde

@@@@@

Acum 9 ani

Sibiu a fost \" bastionul luptei inpotriva anexarii Transilvaniei de catre Ungaria Revolutionara\" De unde naiba scoateti toate ineptiile astea? Voi chiar scrieti articole pentru o populatie bolnava de grandomanie. Cat de prosti si analfabeti sunt cititorii tai de cred ca in timpul bataliei de pe Sajo armatele mongole erau sub titela lui Kublai Bai prostule din Sibiu In 1241 Kublai avea 26nde ani si umbla la regulat cumance albe si fragede. Marii istorici din Sibiu de Ogodei , de Monke nu au auzit ceava vreodata. Vai de capul sibienilor prostiti de articole de acest gen , la fel cum creduli sunt siguri ca circul lui Chiriac este cel mai mare festival de teatru si aduce 65 000 de spectatori pe zi . Poate o fi cel mai mare festival de teatru din Europa tinut intr-un catun
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Aiurea! N-ati observat ca a fost cucerit de valceni?!
Raspunde

@8

Acum 9 ani

catun ii maghernita in care stai tu, sau ai impresia ca stai in oras, frustratule
Raspunde

titu enacache

Acum 9 ani

va inteleg supararea , dar valcenii va asigura farmecul si acolo unde isi desfasoara activitatea sunt bine vazuti, harnici , cu simtul umorului , simpatici si agreabili .Ce zici alexandru , si altii care gandesc ca tine ?
Raspunde

Obiectiv vorbind

Acum 9 ani

Până să vină vâlcenii Sibiul puțea a cãcat; vâlcenii i-au scos din mocirlă pe ciobani , i-au deparazitat și i-au luminat.
Raspunde

@12

Acum 9 ani

Tare ! :))) Tine-o tot asa & be happy, gandirea pozitiva invinge chiar boli, si ai nevoie ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus