Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

GALERIE FOTO Mediaș. Festival de film european, organizat de Radu Gabrea

GALERIE FOTO Mediaș. Festival de film european, organizat de Radu Gabrea

Provincia câștigă teren în ochii organizatorilor de evenimente. Cu un public avid de locuri și scopuri pentru care să iasă din case, festivalurile din micile orașe devin din ce în ce mai bine cotate. Pentru al cincilea an cponsecutiv, la Mediaș are loc MECEFF, un festival de film recunoscut de Uniunea Europeană și organizat de unul dintre cei mai importanți regizori români ai momentului, Radu Gabrea.

Festivalul are loc în mai multe locații indoor, dar și în Piața Primăriei. Unul dintre locurile speciale de proiecții este Sinagoga din Mediaș. “Am văzut aici filme făcute în 1931, în limba idiş. Mi s-au părut foarte bune... E adevărat, din punct de vedere tehnic, lasă de dorit. Pentru că au fost caşetate, au fost prelucrate, era altă eră a cinematografiei... Dar bune”, spune unul dintre spectatori.

Recunoaștere europeană

Uniunea Europeană a acordat, începând cu această ediție, Festivalului de la Mediaș, marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), care certifică importanța europeană a acestui festival de film.

Duminică, în seara de gală, va fi desemnat cel mai bun film al Europei centrale. Practic, în competiție s-au înscris cele mai bune pelicule realizate în anul precedent, în fiecare țară din această zonă a continentului. În afara competiției, Festivalul lui Radu Gabrea a adus filme care au ca temă Primul Război Mondial. Peliculele istorice au umplut sălile. “Primul Război Mondial este un eveniment fondator al istoriei noastre, până în ziua de astăzi. Și eu, descoperind și ocupându-mă de această temă, am descoperit ce fundamental de important este. Noi nu ne dăm seama că Primul Război Mondial a schimbat lumea până astăzi. Eu am ţinut să fac această precizare, cu festivalul ăsta şi să fac un festival al Europei Centrale – ca să accentuez apartenenţa României şi la această zonă culturală, extrem de importantă în Europa”, spune regizorul Radu Gabrea.

În festival au fost invitați și istorici importanți, care să explice efectele pe care marea conflagrație de la începutul secolului trecut le are și acum, după 100 de ani. “În istorie, cuvântul “devenire” seamănă periculos de mult cu “revenire”, dacă pierzi pe drum detaliile. Trebuie să păstrăm întreaga desfăşurare a lucrurilor, plăcute sau nu. Pentru ca, apoi, în sincronul pe care îl trăim în prezent - şi vedeţi Marele Exod, cu elemente similare Primului Război - să încercăm să deviem un pic lucrurile care nu sunt bune”, spune istoricul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București.

Filmele din segmentul de competiție au teme dintre cele mai diverse. Așa au ajuns spectatorii să vadă povestea unui preot ceh care ridică adăposturi pentru dependenți de droguri și prostituate sau a medicului care a încercat primul transplant de inimă din Polonia. Festivalul de la Mediaş se încheie duminică seara, cu gala de premiere.

Foto: Marius Miclea - Facebook/MECEFF

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus