În parcul Sub Arini a fost ridicată iarna trecută o cruce în cinstea martirilor și eroilor neamului. La aproximativ 20 de metri de zona în care se află Alba ca Zăpada și cei șapte pitici. Crucea avea, într-o parte laterală, chipul lui Arsenie Boca încrustat în lemn. În cealaltă parte chipul lui Corneliu Zelea-Codreanu, iar în partea de sus reproduceri după imaginile lui Ștefan cel Mare și familia voievodului Brâncoveanu. Ideea amplasării acestei troițe în mijlocul parcului aparține Asociației ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu. ”Am vrut să fie un loc unde trecătorii să-și aducă aminte de eroii neamului, cei care ne fac cinste, un loc unde oamenii să poată face semnul crucii”, spune Eugenia Fățan, președinta asociației.
Societatea Femeilor Ortodoxe din Sibiu a primit de la Consiliul Local Sibiu, în urma ședinței din data de 30 mai 2013, dreptul de a folosi nouă metri păstrați din parcul Sub Arini, pe o durată de zece ani. ” Asociația ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu are obligația ca în termen de doi ani de la data transmiterii în folosință gratuită a imobilului-teren să realizeze amplasarea troiței”, scrie în hotărârea CL nr. 141 din 2013. Troița a fost sfințită și dezvelită publicului la data de 21 decembrie 2014. La momentul respectiv au circulat chiar invitații pe rețelele de socializare prin care se anunțau ”patrioții” din țară cum se ajunge mai ușor la troița din Sibiu.
De execuția troiței nu s-au mai ocupat ”femeile ortodoxe”, ci ”un grup de tineri inimoși, cu dragoste de țară, care au vrut să facă un bine”. ”Crucea a fost aprobată dar grupul acesta de tineri a pus niște inscripții acolo și au făcut rău. De fapt, prezența lui Zelea-Codreanu a deranjat lumea, însă cei care l-au pus acolo au făcut-o din patriotism. Tot ei s-au luptat și pentru Roșia Montană, sunt oameni buni la suflet. Dar alții au fost deranjați, ne-au făcut plângeri și a venit Poliția Locală și ne-a dat 3000 de lei amendă. Au zis că puteam păți și mai rău pentru folosirea de astfel de simboluri. A trebuit s-o și dăm jos de acolo. Acum o să ne judecăm cu ei, noi trăim din donații, nu avem de unde să dăm 3000 de lei”, a mai declarat Eugenia Fățan.
În acest moment, spațiul unde trebuia amplasată troița arată exact ca un mormânt din cimitir, căruia îi lipsește crucea. Ea urmează să fie readusă pe soclu, cu noi inscripții și încrustații. Cel mai probabil la iarnă.
Exceptând acest proiect, Asociația ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu oferă de 2 ori pe săptămână o masă caldă la aproximativ 40 de persoane nevoiaşe din municipiul Sibiu și periodic strânge rechizite, alimente, haine, donații pentru copiii din familii defavorizate. Totodată, contribuie cu asistenţă socială, acompaniere în instituţii specializate, sprijin financiar şi material cazurilor sociale care beneficiază de cantină socială.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3757
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciupercutza
Acum 2 ore
Bogdan
Acum 3 ore
Hermannstädter
Acum 4 ore
Cetateanul turmentat
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel