Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Vă place o troiță în parcul Sub Arini cu chipurile lui Arsenie Boca, Ștefan cel Mare și Corneliu Zelea-Codreanu?!

Vă place o troiță în parcul Sub Arini cu chipurile lui Arsenie Boca, Ștefan cel Mare și Corneliu Zelea-Codreanu?!

În parcul Sub Arini a fost ridicată iarna trecută o cruce în cinstea martirilor și eroilor neamului. La aproximativ 20 de metri de zona în care se află Alba ca Zăpada și cei șapte pitici. Crucea avea, într-o parte laterală, chipul lui Arsenie Boca încrustat în lemn. În cealaltă parte chipul lui Corneliu Zelea-Codreanu, iar în partea de sus reproduceri după imaginile lui Ștefan cel Mare și familia voievodului Brâncoveanu. Ideea amplasării acestei troițe în mijlocul parcului aparține Asociației ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu. ”Am vrut să fie un loc unde trecătorii să-și aducă aminte de eroii neamului, cei care ne fac cinste, un loc unde oamenii să poată face semnul crucii”, spune Eugenia Fățan, președinta asociației.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Sibiu a primit de la Consiliul Local Sibiu, în urma ședinței din data de 30 mai 2013, dreptul de a folosi nouă metri păstrați din parcul Sub Arini, pe o durată de zece ani. ” Asociația ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu are obligația ca în termen de doi ani de la data transmiterii în folosință gratuită a imobilului-teren să realizeze amplasarea troiței”, scrie în hotărârea CL nr. 141 din 2013. Troița a fost sfințită și dezvelită publicului la data de 21 decembrie 2014. La momentul respectiv au circulat chiar invitații pe rețelele de socializare prin care se anunțau ”patrioții” din țară cum se ajunge mai ușor la troița din Sibiu.

De execuția troiței nu s-au mai ocupat ”femeile ortodoxe”, ci ”un grup de tineri inimoși, cu dragoste de țară, care au vrut să facă un bine”. ”Crucea a fost aprobată dar grupul acesta de tineri a pus niște inscripții acolo și au făcut rău. De fapt, prezența lui Zelea-Codreanu a deranjat lumea, însă cei care l-au pus acolo au făcut-o din patriotism. Tot ei s-au luptat și pentru Roșia Montană, sunt oameni buni la suflet. Dar alții au fost deranjați, ne-au făcut plângeri și a venit Poliția Locală și ne-a dat 3000 de lei amendă. Au zis că puteam păți și mai rău pentru folosirea de astfel de simboluri. A trebuit s-o și dăm jos de acolo. Acum o să ne judecăm cu ei, noi trăim din donații, nu avem de unde să dăm 3000 de lei”, a mai declarat Eugenia Fățan.

În acest moment, spațiul unde trebuia amplasată troița arată exact ca un mormânt din cimitir, căruia îi lipsește crucea. Ea urmează să fie readusă pe soclu, cu noi inscripții și încrustații. Cel mai probabil la iarnă.

troita 3

Exceptând acest proiect, Asociația ”Societatea Femeilor Ortodoxe” din Sibiu oferă de 2 ori pe săptămână o masă caldă la aproximativ 40 de persoane nevoiaşe din municipiul Sibiu și periodic strânge rechizite, alimente, haine, donații pentru copiii din familii defavorizate. Totodată, contribuie cu asistenţă socială, acompaniere în instituţii specializate, sprijin financiar şi material cazurilor sociale care beneficiază de cantină socială.

troita 2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

x

Acum 8 ani

Aveti destule biserici, lasati parcul in pace
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Zelea-Codreanu?! Serios?! Incapacitatea romanilor de a invata din greselile trecutului e fascinanta
Raspunde

Leda

Acum 8 ani

Lasati parcul, natura si pe Dumnezeu sa faca monumente! Respect pt. activitatea de intr-ajutorare a semenilor cu mesele calde!
Raspunde

tudor

Acum 8 ani

bai da mai lasati-ne cu atatea troite si biserici si cruci, azi maine nici la buda nu mai poti intra fara sa iti faci semnul crucii! lasa-ti natura in pace!
Raspunde

tudor

Acum 8 ani

*lasati
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Ptr Alex: citeste si invata istoria adevarata, nu doar ce ti-au dat comunistti si pe urma neocomunistii sa inveti.
Raspunde

Roman din cetate

Acum 8 ani

Se putea alege locatia BUDI-BAR. Parcul este al comunitatii. Cum si-au permis consilierii sa aprobe asa ceva. Cine i-a mandatat ?
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

....pt. Stefan cel Mare sunt de acord sau pt.alte personalitati ce au contribuit la intregirea Romaniei dar restul..mai ales Boca,deja sa ajuns la o obsesie .Parcul sa raman parc,nu loc pentru statui,troite,cruci
Raspunde

nu nu nu

Acum 8 ani

o porcarie
Raspunde

Gigi

Acum 8 ani

Daca tot au facut gard, pot sa puna si niste ceapa in gradina. Sigur nu le mananca pasarile recolta pt ca au protectie maxima de la cei mentionati pe cruce.
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

Pana la Revolutie sa anii imediat dupa exact aici era o frumoasa statuie (Flautistul parca), n-am fost in stare sa o inlocuim si acum ne-am poticsit cu hidosenia asta.
Raspunde

Lopata

Acum 8 ani

Biserica=jocuri de noroc, ambele te duc la sapa de lemn. Era un pasaj in Biblie de genul " nu te inchina la chip cioplit", wtf se pare ca pe astia nu-i intereseaza nimic! Nu ar pune mana pe o cazma sa planteze niste copaci planteaza in loc cruci, in parcuri! Hai sa auzim numai de bine!
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Nu cred ca in parc isi au loc statui de nici un fel, eventual doar la "Eminescu" e singura zona in care nu ar fi total aiurea vreo statuie (cel putin la cum e "gandit" acum parcul). Dar noi nu vorbim de statui, ci de o cruce, care pica exact ca si nuca in perete... Nu va ajunge cu atatea biserici (ditamai imperiul imobiliar cladit cu banii nostri desi nu ar fi cazul sa se duca acolo banii)...? Aveti alte monstruozitati de planuri si cu cruci acum ? Vreo megalomanie gen Catedrala Neamului nu vreti sa ridicati acolo ?
Raspunde

alunelu

Acum 8 ani

Unde au fost marii protestatari anti-skatepark cand s-a facut aceasta hidosenie?
Raspunde

ion

Acum 8 ani

Daca nu aveti bani de ce ii dati pe lucruri inutile, patintele are loc desyul la Prislop.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus