Joi,
05.08.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Baron de Gorj, cercetat de DIICOT, furnizează cornul copiilor din Sibiu. Mii de produse retrase de OPC

Baron de Gorj, cercetat de DIICOT, furnizează cornul copiilor din Sibiu. Mii de produse retrase de OPC

Copiii sibieni au primit, săptămâna trecută, lapte stricat și cornuri mucegăite, prin programul național Laptele și Cornul. Zeci de părinți revoltați au depus reclamații la diferite autorități județene - la Consiliul Județean, la Oficiul pentru Protecția Consumatorului și la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Abia când riscul de îmbolnăvire a celor mici a devenit iminent, au ieșit la iveală detaliile contractului de 7 milioane de lei.

Licitația pentru furnizarea a peste 43.000 de porții, zilnic, de lapte și corn, i-a revenit unei firme din Târgu Jiu, SC Achiziție și Dezvoltare SRL. Firma este literalmente una de apartament - are sediul pe o stradă din oraș, la blocul 88, scara 1, apartament 4, așa cum reiese din actele oficiale. Deși Turnul Sfatului a încercat pe tot parcursul zilei de astăzi să găsească un reprezentant al firmei la numărul de telefon fix alocat, nimeni nu a răspuns.

A câștigat licitația, dar nu are lapte și corn

Firma gorjeană este administrată de Loredana Maria Rădulea și nu produce efectiv laptele și cornul pe care îl distribuie mai apoi copiilor. Practic, societatea ia produsele de la alte firme. Prețul de 0,72 lei pentru fiecare porție de lapte și corn se împarte, astfel, nu numai pentru produsele în sine, dar și pentru câștigătorul licitației, apoi firmele terțe, depozitare și transport. SC Achiziție și Dezvoltare SRL a cumpărat laptele copiilor din Sibiu de la SC Lactag SA din comuna Costești, județul Argeș. După ce părinții s-au plâns că ambalajul este umflat, iar laptele ajunge la copii brânzit, inspectorii de la Protecția Consumatorului au făcut un control. "Inspectorii OPC au găsit mai multe abateri. Este vorb despre despre o cantitate de 2.985 de bucăți de cutii de lapte oprite de la comercializare, în vederea distrugerii, pentru diferite nereguli și despre o cantitate de 1.371 de cornuri care au fost oprite de la comercializare, din aceleași motive. Toate aceste date sunt preliminare, pentru că ancheta este încă în desfășurare", spune inspectorul-șef al OPC Brașov, Sorin Susanu.

Cornul pe care îl primesc copiii din Sibiu vine de la firma Succes, tot din Târgu Jiu, a omului de afaceri Nicolae Sarcină. Firma încasează în continuare bani publici, cu toate că patronul său a cerut inolvența în luna ianuarie a acestui an. Asta după ce procurorii DIICOT au deschis o anchetă pe numele său. Practic, procurorii îl acuză de evaziune fiscală și spălare de bani în valoare de 7 milioane de euro, tocmai prin intermediul firmei Succes. La această anchetă au lucrat și ofițerii Serviciului Român de Informații. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului, în perioada septembrie 2013-august 2014, au evidențiat în actele contabile cheltuieli fictive privind achiziția unor bunuri și mai ales plata unor servicii. Astfel, societățile comerciale viabile din cadrul grupului de firme "Succes" transferau fictiv forță de muncă la alte societăți din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară, cu care încheiau contracte de prestări servicii. Întrucât planul de reorganizare judiciară nu era viabil - de regulă cheltuielile de personal depășeau veniturile obținute - până la lichidare se acumulau foarte multe datorii către bugetul asigurărilor sociale (contribuții, impozit pe salariu). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională se ridică la 7 milioane de euro", se arata într-un comunicat al DIICOT, din luna noiembrie anul trecut.

Cu Succes până la capăt

În urma sesizărilor părinților și ale profesorilor referitor la calitate produselor pe care le primesc copiii, Consiliul Județean, beneficiarul acestui contract, a chmeta firma la discuții și i-a amenințat pe reprezentanții săi cu rezilierea contractului. "Le-am atras atenția în modul cel mai serios privind deficiențele, neregulile stabilite, că așa ceva nu se poate întâmpla, să ia măsuri de urgență privind remedierea acestora", spune vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Șovăială.

De săptămâna aceasta, firma a schimbat furnizorul de lapte, cu SC Ecolact Prod SRL din comuna Păulești, județul Prahova. Furnizorul de corn a rămas, însă, același - firma Succes din Târgu Jiu.

Comentarii

4 comentarii

John Dough

Acum 5 ani

Cum m masii a castigat escrocul asta jegos licitatia??...chiar nu s-a gasit in tot Sibiul o firma serioasa sa asigure corect cornul si laptele??...asta precis era pe filiera hotilor ordinari cindrea-ponta-plagiatorul!!")))))))
Raspunde

RoadWorks

Acum 5 ani

Încă un exemplu de licitație marca Cindrea.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

..firme sunt in Sibiu dar nu conteaza elevul sau sanatatea lui,Nu inteleg cum de Cindrea e liber si nevasta-sa la fel dupa cate rele au facut,Dosarele X in Sibiu
Raspunde

anda

Acum 5 ani

Pai dl Cindrea tot din partea aia de sud provine. Nu e de mirare. Cum ajutam producatorii locali daca nu luam laptele si cornul de la ei? Cum sa fie mai ieftin de la asa distanta? Sigur gaseam in Sibiu furnizori de incredere cel putin la acelasi pret.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus