Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

Toată Jina a refuzat stațiile de compostare oferite gratuit. ”Ce să facem cu ele?”

Toată Jina a refuzat stațiile de compostare oferite gratuit. ”Ce să facem cu ele?”

Achiziționate în cadrul proiectului finanțat de UE – Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu” – toate cele 841 de unități de unități individuale de compostare a deșeurilor care au fost livrate în Jina au fost trimise înapoi, așa cum au venit. Adică noi. Locuitorii comunei situate în munți au refuzat să le primească, arătând că nu au ce face cu acestea. Respectivele ”unități de compostare individuală” sunt, de fapt, niște recipiente mari din plastic, destinate colectării acelor deșeuri menajere care, în cel mult un an, se transformă în îngrășământ natural. ”Nu avem ce face cu ele. Astea, cum să vă spun, sunt pentru cei care au parcuri sau gazon sau... Noi nu avem ce face cu ele”, a declarat Ioan Beschiu, primarul comunei Jina.

Noi avem munți și Drumul Regelui, nu grădini 

Primarul a transmis Consiliului Județean Sibiu – instituția care a cumpărat și distribuit respectivele unități de compostare – o adresă prin care arată că a încercat să convingă oamenii să preia aceste recipiente din plastic. ”Persoanele din localitate au refuzat în repetate rânduri preluarea acestor bunuri, deși li s-a explicat că scopul cutiei de compost este dublu. Pe de o parte, acela de a evita ca cea mai mare cantitate a deșeurilor să ajungă la depozitele de deșeuri sau să fie arse, iar pe de altă parte de a obține îngrășământ natural de înaltă calitate. Pentru aceste motive este important ca deșeurile care sunt puse în cutia de compost să fie deșeuri organice, precum cele vegetale de la toaletarea grădinii, crengi rupte sau alte tipuri: crengi tocate, frunze uscate sau iarbă cosită. Comuna Jina este amplasată pe șapte dealuri, la 1.000 de metri altitudine și intră în componența Transalpinei, fostul Drum al Regelui. Este o zonă montană, locuitorii nu au grădini, iar curțile acestora sunt în totalitate acoperite cu piatră, ciment sau marmură, motiv pentru care utilizatorii casnici au refuzat preluarea, cu titlu gratuit, a unităților de compostare individuală”, arată reprezentanții Consiliului Județean, într-un referat întocmit în ultima zi a lunii august.

Dacă nu sunt bune la Jina, sunt bune la Șelimbăr

Predate comunei Jina în mai anul acesta, cele 841 de unități de compostare individuală au fost predate celor din Șelimbăr, comună a cărei administrație a arătat că cele 1.881 de astfel de cutii nu sunt de ajuns. Motivul: din 2010, de când a fost întocmit studiul de fezabilitate prin care a fost stabilit numărul de unități de alocat fiecărei localități, numărul locuitorilor din Șelimbăr a crescut considerabil.

Compostarea individuală. De ce și cum?

25.500 este numărul unităților de compostare individuală achiziționate în cadrul proiectului Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu. ”Orice a trăit poate fi compostat, dar este bine să fie evitată adăugarea unor anumite resturi – de exemplu carnea și produsele lactate, care pot atrage viermii și șobolanii”, se arată pe site-ul oficial al proiectului, sibiulrecicleaza.ro. ”Alege un loc mai puțin însorit din grădină și ferit de vânt și pune recipientul de compostare direct pe pământ sau pe iarbă. Încearcă, dacă e posibil, să colectezi suficiente resturi astfel încât primul strat pus în recipient să aibă o grosime de cel puțin 30 cm. Continuă să adaugi resturi de la bucătărie și din grădină, ori de câte ori acestea se produc, până la umplerea recipientului. Ai grijă ca toate resturile adăugate să fie mărunțite. Ai grijă ca resturile de la bucătărie să fie mereu acoperite de resturi din grădină. Dacă e foarte cald, mai stropește din când în când resturile adăugate. Din când în când mai amestecă resturile din recipient pentru a avea destul aer”, sunt instrucțiunile oferite pentru ca, în 4-6 luni, cel mult un an, să rezulte compost.

Ce deșeuri se pot composta Sursa: sibiulrecicleaza.ro

Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite; Resturi de pâine și cereale; Zaț de cafea și resturi de ceai; Păr și blană; Găinaț și bălegar de cal, vacă, porc, capră, oaie, iepure; Haine vechi din bumbac sau lână mărunțite; Coji de ouă mărunțite; Coji de nucă; Cenușa de la sobe (când se arde numai lemn); Rumeguș, fân și paie; Resturi vegetale din curte (frunze, crengi, nuiele, flori); Plante de casă; Bucăți de lemn mărunțit; Ziare și hârtie mărunțite; Carton moale mărunțit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

Cred că recipienții au fost oferiți în baza unei înțelegeri dintre Consiliul Județean și producător(probabil că este vorba de o spălare de bani), iar Traian Deleanu fie a rămas în pană de subiecte, fie face jocul funizorului de astfel de recipienți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus