Conducerea executivă a administrației locale admite faptul că pregătește procedura de supra-impozitare a proprietarilor de imobile neîngrijite. Noul Cod Fiscal permite creșterea cu 500% a impozitelor pentru cei care nu își întrețin proprietățile, iar angajații Primăriei Sibiu vor folosi această prevedere. ”Vom stabili criterii (pentru determinarea gradului de deteriorare a unui imobil – n.r. ), nu vreau să mă pronunț eu. Vor lucra mai mulți specialiști din Primărie. Deși oricine are imaginea unui imobil neîngrijit. Dau exemplul unui imobil-teren, care dacă e plin de bălării, cu materiale de construcții rămase de nu-știu-când și necurățat este un teren neîngrijit. Nu mi se pare normal ca oamenii să nu aibă nicio responsabilitate pentru acele terenuri”, declară Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. Criteriile stabilite de administrația locală vor fi combinate cu normele de aplicare ale noului Cod Fiscal, metodologie care nu a fost deocamdată publicată.
Astrid Fodor precizează însă că la Sibiu ”nu se va sări calul” în ceea ce privește supra-impozitarea. Iar nivelul majorărilor urmează să fie propus tot de specialiști din cadrul Primăriei.
Și terenuri, și imobile. 317 proprietari vizați. Deocamdată
Astrid Fodor consideră că supra-impozitarea celor care nu își întrețin proprietățile este justificată, din moment ce somațiile, avertismentele și amenzile aplicate nu au rezultate, adeseori. ”Am trimis somații și pentru terenuri, și pentru imobile. Direcția Arhitect șef transmite în mod regulat avertismente. Există o evidență exactă a imobilelor și terenurilor pe care noi considerăm că trebuie reabilitate sau îngrijite. Sunt destul de multe. Iar pentru terenuri puteam să dăm amenzi, dar acestea sunt atât de nesemnificative încât oamenii mai bine plătesc amenda decât să cosească iarba”, mai declară Astrid Fodor. Din datele administrației locale, Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a transmis în 2014 un număr de 277 de avertismente către tot atâția proprietari de imobile neîngrijite. Anul acesta, până în prezent, numărul proprietarilor somați prin avertisment a crescut la 317. ”Marea majoritate a acestor imobile sunt situate în zona centrală”, precizează reprezentanții administrației locale.
Cum procedează Timișoara?
În municipiul Timișoara, supra-impozitarea proprietăților care nu sunt întreținute va intra în vigoare de anul viitor. Administrația de acolo a creat o grilă pe baza căreia punctează clădirile neîngrijite. Pentru cele care ”obțin” un punctaj procentual cuprins între 30 și 59,99%, impozitul va fi majorat cu 300%, majorare care crelte la 400% pentru clădirile al căror punctaj procentual este cuprins între 60 și 79,99%. Peste acest punctaj, majorarea va fi maximă de 500%. În fine, în cazul terenurilor cu un punctaj procentual de până la 50% impozitul va fi majorat cu 250%, peste acest punctaj majorările aduse nivelului impozitelor fiind de 500%, informează Timișoara Online. 22 de persoane din Primăria Timișoara se vor ocupa de întocmirea acestor punctaje, iar primele proprietăți care vor fi analizate sunt cele înscrise în lista monumentelor istorice. Potrivit sursei citate, gradul de degradare al unei clădiri va fi stabilit în funcție de starea tencuielii, a șarpantei, jgheaburilor sau tîmplăriei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , Cod Fiscal , case darapanate , Primăriei Sibiu , imobile in paragina , Noul Cod Fiscal , Pentru Sibiu , Timișoara Online , Compartimentul Disciplina , Direcția Arhitect , Agenții Poliției Locale Sibiu , Primăria Timisoara
Vizualizari: 3133
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian