Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
12°C

”Bombele” din Sibiu. Studiu de caz: Primăria Sibiu și Consiliul Județean

”Bombele” din Sibiu. Studiu de caz: Primăria Sibiu și Consiliul Județean

Clădirea din Piața Mare în care funcționează Primăria Sibiu este conform uzanțelor din ultimele zile ”o bombă”. Inspectoratul pentru Situații de Urgențe Sibiu ne-a comunicat faptul că cei de aici nici măcar nu au solicitat autorizație de securitate împotriva incendiilor. Drept urmare, nici n-au primit și au curs amenzile an de an.

Sediul ”de cinci stele” al Ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului de pe strada Tudor Arghezi, lucrare ce a costat aproape 3,5 milioane de lei nu are, de asemenea, această autorizație. Motivul ține de mai multe lucrări ce au adus modificări față de planul original. Povestea de aici este însă mai interesantă și arată felul în care autoritățile își pasează de la una la alta responsabilitățile.

Proiectantul

Societatea Grafisis, care a executat proiectul clădirii a sesizat ISU cu privire la unele probleme apărute la execuția clădirii. Mai precis, s-au modificat instalațiile interioare (sanitare, electrice și termice), s-au făcut modificări în ce privește compartimentarea interioară, cea mai periculoasă fiind amenajarea garderobei ansamblului într-un fost spațiu de servicii. Prin adresa datată din martie 2012 se reclamă faptul că deși dirigintele de șantier, Victor Fuior, a fost înștiințat de probleme, nu a reacționat în nici un fel. În consecință, Grafisis atenționează ISU să ”solicite expertizarea clădirii din punct de vedere al securității de incendiu, precum și verificarea proiectelor de arhitectură și instalații interioare”, se arată în adresă.

ISU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ne comunică faptul că sediul respectiv nu a primit autorizație de securitate împotriva incendiilor, drept urmare proprietarul construcției e pasibil de amenzi, sau chiar de închiderea clădirii, din momentul în care legea o va permite.

Dirigintele de șantier

Fost senator UNPR, Victor Fuior, cel care a îndeplinit rolul de diriginte de șantier pe timpul construcției clădirii susține că nu există niciun fel de problemă. ”Nu sunt domnule modificări care să afecteze securitatea în caz de incendiu. Și oricum, chiar dacă ar fi, avizul trebuie să-l primească beneficiarul, nu eu”, spune franc Victor Fuior.

Arhitectul șef al județului

Corneliu Drăgan, arhitectul șef al județului așteaptă tăcut întrebarea cu privire la problemele de la clădirea ”Junilor”, ca să exclame fericit. ”Domnule, știți cine sunt eu? Arhitectul șef al județului! Eu n-am nicio treabă cu avizele. De treaba asta se ocupă Direcția Tehnică a Consiliului Județean, Serviciul Patrimoniu. Întrebați acolo, nu la mine”, spune omul scăpat de orice griji, satisfăcut de propriul răspuns.

Direcția Tehnică a Consiliului Județean, Serviciul Patrimoniu

Aș vrea să vă spun mai multe legat de acest subiect, dar drumul s-a blocat aici. Nu răspunde nimeni, nu vorbește nimeni. Cert este că modificările au rămas făcute, în sediu intră zilnic zeci de persoane și până acum nu s-a întâmplat nimic. Junii își văd de treabă. Avize, acte, autorizații pentru instituțiile statului? Terminați cu prostiile.

sediu junii (6) (Copy)

sediu junii (8) (Copy)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Alina

Acum 6 ani

Buna ziua, as dori sa stiu daca spatiile din cladirea de pe Bulevardul Victoriei, deasupra magazinului Billa, au autorizatie de la ISU. Acolo functioneaza cateva cluburi sportive unde participa sute de copii si adulti. Caile de acces par putine si inguste. Poate se fac si acolo verificari. Multumesc.
Raspunde

Alin

Acum 6 ani

Poti sa iti dai drumul direct in carucioarele din parcare daca doresti. Sau mai ai o varianta sa plonjezi pe vre-o masina din parcare. Iti alegi tu una mai faina asa. Vezi, deja ai doua optiuni de a nu mai cobora scarile.
Raspunde

magog

Acum 6 ani

Fuior a fost senator PUNR.....este fascinant cum stam si vedem si dam din umeri...daca nu au cerut nu ne intereseaza.....cam asta e interesul nostru pt binele cetatenilor....suntem din pacate o societate bolnava. Cei de la ISU sunt la fel de vinovati ca si administratorii de institutii care nu au...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Modificarile reclamate de Grafisis trebuiau specificate in referatul proiectantului,obligatoriu la receptie.Mai mult,Grafisis trebuia sa sesizeze Inspectia in Contructii pentru nerespectarea proiectului si sa-l reclame pe Fuior,daca era cazul.Modificarile la proiect se emit prin Dispozitie de santier,vizata de proiectant.As fi curios sa vad Procesul Verbal de receptie!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Inca ceva:participarea reprezentantului ISU la receptie era obligatorie.Ce opiie a avut(daca a fost prezent!)?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus