Rețete tradiționale vechi de mai bine de 150 de ani vor fi reinterpretate de doi bucătari într-un proiect menit să îmbine arta gastronomică și locuri din Sibiu care au în spate o poveste. Pentru „Cina în cetate” – unul din cele trei evenimente culinare ale proiectului în discuție - organizatorii au ales Sala Oglinzilor de la Forumul German, un loc care se potrivește cu ideea proiectului. „Sala Oglinzilor are în sine o poveste foarte faină, e fosta sală de dans, unde se țineau balurile ofițerilor în secolul XIX. Noi ne-am dorit să legăm meniul, partea de produse locale de o anumită locație. Mi-aș fi dorit să putem folosit ultimul etaj din Turnul Sfatului, ar fi fost un loc foarte frumos în care ar fi ieșit o cină foarte romantică, dar în multe locuri nu se poate, e greu de organizat”, spune Cristian Cismaru, directorul agenției Reky Travel. Cina va fi pregătită cu produse de sezon din regiune, după rețete locale reinterpretate și care va fi așezată în farfurii chiar în fața clienților. Aceștia vor afla atât povestea meniului, cât și legătura preparatelor cu locația aleasă. Acest eveniment se va desfășura în 21 și 28 noiembrie, dar și în 19 decembrie.
Produsele locale vin la pachet cu povestea locului
Prin aceste evenimente se dorește combinarea mâncării cu diverse locuri. „Încercăm să combinăm tot timpul mâncarea cu ceea ce se poate vedea ușor, ca lumea să descopere ceva unitar, satul și povestea. Acest lucru a fost făcut și vara, atunci când e abundență de produse și atunci se gătește cu comunitățile, direct cu producătorii. Se fac evenimente în weekend-uri în care sunt prezentate specialitățile locale. Produsele vin la pachet cu povestea”, mai spune Cristian Cismaru. Al doilea eveniment dedicat gastronomiei, CulinART se va desfășura la Sala Festivă a Bibliotecii Județene Astra. „În acest caz, încercăm de data aceasta să legăm meniul nu de o locație, ci de ceva din arta sau cultura locală. Fie o să pornim de la motivele pictate pe o ladă de zestre săsească, fie de la motivele de pe o ie românească. Pornind de la acestea vom crea un meniu care să fie prezentat turiștilor”, adaugă Cristian Cismaru. Evenimentul se va desfășura în 5 și 12 decembrie.
COOLinar, al treilea eveniment mizează pe mâncăruri pregătite afară, în zăpadă, un bufet cu specialități locale, dar vor fi organizate drumeții și alte activități. Acesta va avea loc în 9 și 23 ianuarie și 13 februarie. „Toate trei evenimentele vor fi într-un pachet, Sibiu City Break, iar pachetul e gândit ca lumea să vină de vineri și să rămână până duminică. Sunt incluse două nopți de cazare, iar turiștii vor primi un voucher la una dintre librăriile din Sibiu, pentru că ne dorim să găsească îmbinăm aceste evenimente și cu literatură fie despre Sibiu, Transilvania sau România în general. Prețul pachetului este de 150 de euro”, afirmă Cristian Cismaru. În ceea ce privește locurile disponibile, directorul agenției spune că își dorește să fie un număr relativ mic de persoane pentru a se putea cunoaște mai bine. „Îmi doresc să fie între 15-30 de persoane ca experiența să rămână destul de personală și să ne cunoaștem mai bine între noi. Vreau să le pot povesti personal despre legăturile dintre teritoriu, despre producători, despre meniu”.
foto Gabriela Cupezan
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Cristian Cismaru , Turnul Sfatului , Reky Travel , Sala festivă a Bibliotecii Jud , Sala Oglinzilor , Bibliotecii Județene Astra , Forumul German , Sibiu City Break , Gabriela Cupezan
Vizualizari: 1606
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Ron
Acum 11 ore
Mariana Deacu
Acum 11 ore
BittDanman
Acum 11 ore
Gheo Poplaceanul
Acum 11 ore
Gheo Poplaceanul