În urma dezbaterilor referitoare la noile impozite și taxe pe care sibienii vor trebui să le plătească de anul viitor, reprezentanții administrației locale au fost de acord să mai reducă din nivelul propus pentru impozitarea clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice. Până anul acesta inclusiv, Codul Fiscal nu făcea diferența între clădire cu destinația de locuință sau clădire cu o altă destinație (spații de producție, de birouri etc), prin urmare sibienii care dețineau mai multe imobile achitau același 0,1% din valoarea impozabilă a clădirilor. Cum nou Cod Fiscal introduce noțiunea de clădiri cu destinație rezidențială, respectiv imobile nerezidențiale, reprezentanții administrației sibiene au putut alege nivelurile de impozitare pentru fiecare categorie. Pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice, noul Cod Fiscal permite administrațiilor locale să aleagă un nivel de impozitare cuprins între 0,2 și 1,8% din valoarea de impozitare a clădirilor.
“În urma consultării publice, am primit propuneri de modificare doar în cazul impozitului pe care îl plătesc persoanele fizice pentru spațiile nerezidențiale”, Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului
”Noi am propus 1%, gândindu-ne că este un impozit suportabil, dar am primit propuneri să reducem această cotă deoarece, indirect, lovește exact în cei care prestează diverse servicii, în micile firme, deci acea categorie de investiții care creează locuri de muncă diversificate, acestea înregistrând o creștere în ultimii ani în Sibiu. Am reanalizat cota de impozitare propusă și, împreună cu Direcția Fiscală, am ajuns la concluzia că vom propune reducerea acestei cote la 0,5% din valoarea de impozitare”, declară Astrid Fodor, potrivit unui comunicat de presă. În municipiul Sibiu, potrivit datelor administrației locale, aproximativ o treime din clădirile cu altă destinație decât cea de locuință sunt deținute de persoane fizice. Decizia executivului local a fost aprobată de Consiliul local Sibiu în cadrul ședinței extraordinare de luni. Alte administrații locale, precum cea din Cisnădie, de exemplu, au decis ca nivelul de impozitare aplicat pentru 2016 să fie cel minim din Codul Fiscal, adică 0,2%.
Cu propunerea de 1% din valoarea de impozitare, pentru un imobil de 300 de mp s-ar fi ajuns la un impozit de 4.000 de lei. Cu 0,5%, impozitul va fi de 2.000 de lei
Citește și Au fost votate impozitele sibienilor pentru 2016
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2048
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Kukuruku
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
Robert
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Nemo