Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Vaccinul antitetanos lipsește din spitale și farmacii. ”La Sibiu nu mai avem de cinci zile, am epuizat tot stocul”

Vaccinul antitetanos lipsește din spitale și farmacii. ”La Sibiu nu mai avem de cinci zile, am epuizat tot stocul”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se confruntă cu o situație gravă, în condițiile în care spitalul nu mai are de cinci zile nicio doză de vaccin antitetanos.

Criza este la nivel național, unele spitale rămânând fără vaccin încă de acum o lună.

”Lucrez de 20 de ani în sistem și niciodată la spitalul nostru nu a lipsit acest vaccin atât de necesar, mai ales pentru pacienții cu plăgi. Noi am luat rezerva pentru cazuri de urgență de la Direcția de Sănătate Publică, adică 200 de doze, am folosit cu grijă ce am avut, dar de cinci zile nu mai avem nicio doză. E foarte grav, căci vaccinul e blocat în depozit, nu se găsește nici în farmacie, se pare că e vorba depre creșterea prețului și încă nu au ajuns la un consens. Noi pe Urgențe am avea nevoie zilnic de 70-80 de doze. Perioada de incubație la tetanos este de trei săptămâni și Doamne ferește să ne trezim peste trei săptămâni, cu 10-20 de oameni la ușă infectați… Eu sper că mâine sau cel târziu poimâine o să deblocheze depozitele și o să ne trimită”, povestește dr. Constantin Roșca, șeful Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean.

În luna mai a acestui an, când se vehicula că s-ar putea să existe o criză de vaccin antitetanos dacă nu se ajunge la stabilirea a prețului vaccinului, Ministerul Sănătații a emis comunicat pentru a preciza ”că nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos”.

Neadministrarea vaccinului antitetanos în cazuri ce reprezintă urgenţe medicale favorizează infecţii care pot duce chiar la deces.

Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali. Rigiditatea musculară implică, de obicei, maxilarul (trismus) şi gâtul, iar apoi se generalizează. Perioada de incubaţie variază de la 3 la 21 de zile (în medie 8 zile). În general, cu cât rana este mai departe de sistemul nervos central, cu atât mai lungă va fi perioada de incubaţie. Cu cât perioada de incubaţie este mai scurtă, cu atât vor fi mai mari şansele de deces.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus