Călătorule! În drumul tău pe drumul național 1, de foame ți se face oprește nițel bidiviul la vreo cinci pași după Veștem și trei pași înainte de Bradu, la loc de popas și hodină călcat pe vremuri de haiduci. Fântânița Haiducului se cheamă bătătura pe care urmează tu s-o calci și unde-ți adapi căișorii. Ș-apăi vezi cum ți-o fi norocul, dacă i-i da peste adevărații haiduci sau doar peste aghiotanții lor ce țin de pază la Fântâniță cât haiducii sunt plecați. Ca noi n-am prins haiducii acasă. Or fi fost plecați prin păduri, să jefuiască hrăpăreții grofi.
La Fântânița e cum ți-i norocul. Acu` ceva ani când am călcat ultima dată bârlogul haiducilor cred că vreunul din ei era la oale în bucătărie, că tare bun fu. Pe când acuma... Am fost cam ca la șezătoare, o masă plină de oameni, care or mâncat de toate. Că meniul îți dă pentru toate gusturile, chiar și haiduc vegetarian de-i hi. Am luat după cum urmează. O ciorbă de fasole în pită, o porție de urechi de porc în ceapă și o clătită cu brânză dulce. Plus ceva apă și o cola ca să curgă bine mâncarea. Ciorba a fost bunișică. Cam puțină și cam zgârcită la carne. Vreo zece linguri să fi apucat să iei înainte să se transforme în tocăniță. Bilă albă pentru că ceapa a venit pe un capac de pâine.
Felul doi a fost o alegere la ghici, că n-am mai mâncat niciodată așa ceva, urechi de porc preparate în tigaie, cu ceapă. Avertizat de la bun început că porția are mai degrabă gramaj de aperitiv decât de fel secund, am aruncat și niște cartofi prăjiți pe lângă, să fiu sigur că mă satur. Și cartofii, să le dea Dumnezău sănătate, au fost giugiuc. Urechea de porc a fost delicioasă în primele minute, fierbinte fiind. Cum încercam să o savurez n-am halit-o pe repede înainte ci am savurat fiecare bucățică. Iar după vreo cinci minute urechea începuse să se sleiească. Oricum, bilă albă pentru ingeniozitate, e un fel de mâncare ce merită încercat și de mai multe ori. Clătita venită la final a fost ușor banală. Ba chiar banală bine. Cu budincă din plic, prea puțin parfumată, un desert care nu te prea inspiră.
21 de lei ciorba. 25 de lei urechea de porc. 16 lei clătita. Cu apă și o cola am sărit de 70 de lei. Și n-am rămas cu vreo amintire memorabilă. Bag sama că nu s-a schimbat nimic în astea sute de ani. Haiducii îi jefuiesc în continuare pe bogați :)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: La Fântânița , Fântânița Haiducului
Vizualizari: 5479
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Johan
Acum 1 oră
Arcas Gabriel
Acum 2 ore
KrisNMC
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Mitraliera din bocanc