Vineri,
30.09.2022
Partial Noros
Acum
9°C

Incidentul care a lăsat fără curent Crimeea se repercutează și asupra a două centrale nucleare ucrainene

Incidentul care a lăsat fără curent Crimeea se repercutează și asupra a două centrale nucleare ucrainene

Căderea unor stâlpi de înaltă tensiune în regiunea Herson (sudul Ucrainei), prin care se furnizează energie electrică inclusiv în Peninsula Crimeea, a condus la o reducere periculoasă a puterii reactoarelor la două centrale nucleare din Ucraina, a declarat duminică directorul adjunct al companiei "Ukrenergo", Iuri Kasici, citat de postul de televiziune ucrainean '112', în pagina sa electronică, potrivit Reuters, citează  Agerpres.

”Toate aceste evoluții au impus, suplimentar, oprirea de urgență de la sursa de alimentare electrică a două reactoare de la centralele termice din Pridneprovsk și Uglegorsk — precum și reducerea cu 500 de MW a puterii unor reactoare nucleare” a indicat același oficial, potrivit căruia această acțiune a vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa ( situată la doar 200 de km de Donețk, zona de conflict din estul Ucrainei) și Centrala Sud-Ucraineană (Iujnoukrainskaia).

El a atras atenția că astfel de incidente pun în pericol siguranța centralelor nucleare.

Patru linii de înaltă tensiune au fost scoase din uz în urma unor explozii în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, în zona localității Ciaplinka, regiunea Herson, incident care a lăsat duminică fără curent electric întreaga Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, conform unei versiuni difuzate de majoritatea mass-media ucrainene și ruse.

Autoritățile de la Kiev au invocat un act de sabotaj, dar unul dintre organizatorii blocadei Peninsulei Crimeea — acțiune pusă la cale de mai multe organizații naționaliste — a declarat că rafale puternice de vânt s-ar afla la originea acestui incident.

Remedierea situației ar lua cel puțin patru zile, conform autoritățile ucrainene. Între timp, administrația din Crimeea a instituit starea de urgență în peninsulă.

Surse din Ministerul de Interne ucrainean au declarat că incidentul produs la liniile de înaltă tensiune din Herson ar putea fi încadrat la ”acte teroriste”, potrivit postului de televiziune citat.

Surse: Reuters, Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus