Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Transportatorii rutieri vor protesta joi în fața Guvernului României

Transportatorii rutieri vor protesta joi în fața Guvernului României

Transportatorii rutieri vor protesta, joi, în fața Guvernului României, între orele 9,30 - 15,00, la acțiunea de protest urmând să fie mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare și taxiuri care aparțin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane dar și autocamioane din domeniul transporturilor de marfă, potrivit Agerpres.

Primăria Capitalei a aprobat acest protest cu condiția ca numărul autovehiculelor să fie redus de la 10.000 cât intenționau să mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 — 7.000, iar traficul să nu fie blocat.

Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), împreună cu Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

'Prezentăm scuzele noastre bucureștenilor, pentru acțiunea de protest care va afecta circulația în zona centrală a orașului, însă aceasta este singura cale prin care autoritățile pot fi determinate să înțeleagă faptul că instituțiile trebuie să fie în slujba cetățenilor și nu invers. Măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât și cetățenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de circa 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor. De asemenea, creșterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii și comerțul, prin creșterea prețurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toți românii', a declarat Vasile Ștefănescu, președinte al COTAR.

Totodată, reprezentanții transportatorilor roagă posesorii de vehicule care parchează de regulă în Piața Victoriei să înțeleagă necesitatea acestei acțiuni de protest și să lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcările din această zonă. 'Sperăm ca toți locuitorii Capitalei vor solidariza cu această acțiune organizată în interesul general al persoanelor fizice și juridice, pentru reducerea valorilor RCA și eliminarea supraaccizei din prețurile carburanților, începând cu data de 1 ianuarie 2016', se mai precizează în comunicat.

Transportatorii solicită intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele șase luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi, precum și eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer 'intervenția Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri'.

'Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exonerați de obligația de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane', se menționează în comunicat.

Totodată, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate și aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus