Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
25°C

Vaccinarea împotriva poliomielitei a scăzut la 82% în Sibiu. Risc de epidemie

Vaccinarea împotriva poliomielitei a scăzut la 82% în Sibiu. Risc de epidemie

Un raport al Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu, prezentat în această dimineață în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, arată că vaccinarea antipoliomielită în județul Sibiu a scăzut la cifre îngrijorătoare: 82 la sută în medie, sub 80 la sută în sate și comune. Prevenirea apariției unei epidemii de poliomielita a devenit o prioritate în județ.

Dincolo de dezbaterile pro și contra vaccinare devenite o modă în ultimii ani, realitatea este că poliomielita este o boală netratabilă, transmisibilă, și de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă sau handicapurile motorii pe care le lasă pe viață.

”Nu există tratament pentru poliomielită. Singura măsură de prevenire este vaccinarea”, a declarat dr. epidemiolog Nicoleta Ilie, din cadrul DSP Sibiu.
În România poliomielita a fost declarată eradicată la începutul anilor 1990, însă în ultimii ani boala a reînceput să apară în Europa și țări apropiate României.

România este considerată în prezent o țară cu risc crescut pentru izbucnirea unei epidemii de  poliomielită, din cauza faptului că acoperirea vaccinală a scăzut sub 90%. La nivelul județului Sibiu, la începutul anului 2016, acoperirea vaccinală antipoliomielită arată cifre îngrijorătoare, de circa 82%, chiar mai scăzute în mediul rural.

”Refuzul părinților de a-și vaccina copiii este tot mai mare. Părinții spun că au copiii răciți, că sunt bolnavi sau că le curge nasul, dar nu merg cu ei să-i vadă doctorul. Declarații în scris că refuză vaccinarea aveam foarte puține, însă refuzul la vaccinare este mult mai mare”, a mai declarat dr. Nicoleta Ilie.
În perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2015 în județul nostru au fost administrate 876 doze de vaccin poliomielitic. La sfârșitul acestui interval erau încă restanțieri la vaccinare aproximativ 200 copii.
”În zona Mediașului cu satele învecinate, acolo unde sunt comunități de romi sau familii defavorizate întâlnim cele mai mari probleme. Există posibilitatea să depistăm noi cazuri de copii nevaccinați, de fapt, cu siguranță vor fi”, a mai spus dr. Nicoleta Ilie.
Direcția de Sănătate Publică Sibiu a demarat o campanie anul acesta de vaccinare în tot județul, în baza unui amplu plan de măsuri.

”La noi, în Sibiu, există o alarmă, suntem sub limita de 90 la sută. Dar sunt alte județe unde situația este mult mai gravă”, a declarat și directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Gufi

Acum 8 ani

Două clickuri pe net și mamele isterice hotărăsc să-și pună copiii în pericol nevaccinându-i. E o psihoză toată treaba asta.
Raspunde

glykos- medic

Acum 8 ani

Înțeleg reținerea mamelor care in urma unor articole manipulatoare de pw net și - au p8wrdut încrederea în noi spwrând să - și protejeze copilul .Lw recomand sa descarce tot de pe net tragedia poliomielitei ; cu " analfabetele " din zona Medias - alte măsuri : ALOCAȚIA ! Parlamwntari . auziti ? Guvern , OG !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus