Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Tinerii din zona Sibiului redescoperă valoarea unei meserii. ”Am o meserie, un loc de muncă și un viitor”

Tinerii din zona Sibiului redescoperă valoarea unei meserii. ”Am o meserie, un loc de muncă și un viitor”

Începând cu anul școlar 2014-2015 școala profesională în sistem dual a fost reintrodusă în sistemul de învățământ din România iar Sibiul este oraș pilot. Tinerii din zona Sibiului redescoperă în această perioadă valoarea unei meserii și posibilitatea unui loc de muncă sigur.

Vasile Octavian Pâșu se trezește în fiecare zi a săptămânii la ora 5 dimineața. Face aproape două ore cu trenul și cu un microbuz, din Șeica Mare până la atelierul de practică al companiei Marquardt din Zona Industrială Vest. Părinții lui sunt casnici iar posibilitățile financiare deloc exhaustive.

”Am învățat până acum la școala gimnazială din Șeica și am ales acum școala profesională pentru că dacă terminam liceul nu prea avem ce să fac pe urmă. Așa, acum învăț o meserie, voi avea un loc de muncă și un viitor. Multă lume mă întreabă prin sat cum e la școală, ce învăț, mulți tineri vor să vină acum și ei. Vărul meu sigur se înscrie la anul”, spune Vasile Pâșu.

scoala profesionala in sistem dual marquard (28) (Copy)

Răzvan Brădianu este din Mag și are 17 ani. A terminat școala generală în Săcel și acum a ales școala profesională de la Colegiul Tehnic Independența. Practică face tot la Marquardt. ”Întotdeauna mi-a plăcut sculăria și cred că e meserie frumoasă. Sunt foarte mulțumit, avem un atelier frumos, foarte bine dotat și aproape sigur voi avea un loc de muncă”, spune Răzvan. Tatăl lui este șofer, iar mama casnică.

”Mă mai întreabă cum e la școală și tuturor le spun cât e de frumos. Am foști colegi de generală care vor și ei să vină”, mai spune Răzvan. La Marquardt, doi practicanți sunt din Sibiu, restul fiind din satele și comunele învecinate.

Școala profesională în sistem dual de la Colegiul Tehnic Independența funcționează în parteneriat cu mai multe companii multinaționale, proiectul fiind susținut de Asociația româno-germană de formare profesională.

scoala profesionala in sistem dual marquard (27) (Copy)

Programul are o durată de trei ani, timp în care balanța se înclină dinspre teorie către practică, iar cei mai buni elevi sunt selectați de către marile companii. În plus, ei primesc și o bursă lunară de 400 de lei, pentru a se putea concentra pe studii.

”În cadrul acestui proiect, derulat încă de anul trecut s-a renovat un etaj din clădirea Colegiului Independența, unde acești tineri învață în condiții foarte bune. În plus, în cadrul companiei am amenajat un atelier de practică dotat cu tot ce este necesar pentru ca ei să învețe și să evolueze de la un an la altul”, explică Bianca Buta, manager resurse umane Marquardt Sibiu.

scoala profesionala in sistem dual marquard (8) (Copy)

Compania a angajat chiar și un tutore de practică profesională care să se îngrijească de cei 13 elevi care învață concret.

”Noi urmărim o curriculă preluată de la colegii noștri din Germania. Am adaptat-o puțin la realitățile noastre și o urmărim pas cu pas. Elevii trec prin tot ceea ce înseamnă prelucrări mecanice și mai departe pot folosi această pregătire de bază în ce vor ei să se specializeze. Văzându-i cât de implicați sunt eu cred că în următorii ani numărul lor s-ar putea dubla cu ușurință”, a declarat și Alin Caravan, tutorele de practică.

scoala profesionala in sistem dual marquard (6) (Copy)

Scopul final al întregului program de practică profesională este ca tinerii să deprindă o meserie utilă în viitor, iar companiile să aibă posibilitatea de a angaja oameni specializați.

”În acest moment, pe anumite specializări există o lipsă a unei forte de muncă și companiile au tot mai mare nevoie de specialiști”, a concluzionat Bianca Buta, manager resurse umane Marquardt Sibiu.

foto Silvana Armat

scoala profesionala in sistem dual marquard (32) (Copy)

scoala profesionala in sistem dual marquard (3) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (2) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (5) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (4) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (9) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (10) (Copy) scoala profesionala in sistem dual marquard (7) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Mama si copilul

Acum 8 ani

Doua ore cu masina si cu trenul pentru 30 km Seica Mare - Sibiu ?! Dumnezeule !!! Oare chiar nu exista o solutie ?...
Raspunde

aaron

Acum 8 ani

Sigur e o geseala , ore....
Raspunde

pisto

Acum 8 ani

bravo lor! tineri muncitori, nu ca oltenii care vin sa faca bizniz la sibiu
Raspunde

Cozma

Acum 8 ani

Trebuiau sa isi îmbunătățească si cei de la marquardt imaginea dupa pata adusa companiei lor. ??? Ciudat mod de a o face, tinand cont ca sigur nu si-au rezolvat problemele pe aceasta tema. Întrebarea mea ii daca cei de la ISU o sa ii arda la bani?
Raspunde

Mama si copilul

Acum 8 ani

Programul de practica nu este pentru imaginea firmei ci pentru tinerii in cautarea unui loc de munca, fara alte posibilitati ! De ce trebuie rastalmacita o initiaiva buna ???... tipic romanesc !...
Raspunde

nu folosi cuvinte pe care nu le intelegi

Acum 8 ani

"bizniz"? nu mai sunt locuri la oi?
Raspunde

Baronul

Acum 8 ani

bizniz ??? poate ai vrut sa zici " bijnita " - cuvant care ar fi muuult mai aproape de olteni ! :)
Raspunde

Doar eu

Acum 8 ani

Ce probleme existentiale aveti cu oltenii. Va panicati de frustrare si ura iar uneori de ciuda, Mai ales ma distrez cand generalizati ca si cum toti ar fi la fel. Dar, whatever... @Cozma ai foarte mare dreptate cu faptul ca asta mai spala imaginea dar planul lor cu elevii era de dinainte sa fie patata din cauza problemelor din ultima vreme. Deci le dau un + pentru asta. Paralel am numai cuvinte rele de spus despre ei la modul in care conduc firma. Au inceput sa "calce peste cadavre" doar sa mearga productia. Am citit recent un articol unde se spunea "planul Marquardt este pt sustinerea, evolutia si protectia angajatului" dar sunt oameni care pleaca daramati dupa o zi de munca. Platiti prost, inselati, suprasolicitati, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus