Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Problemele din Valea Aurie: De la corcoduși, ponei, buruieni, până la ”mai bine rămâneam la Rășinari”/FOTO

Problemele din Valea Aurie: De la corcoduși, ponei, buruieni, până la ”mai bine rămâneam la Rășinari”/FOTO

Întâlnirea conducerii Primăriei Sibiu cu sibienii din cartierul Valea Aurie a adunat majoritatea problemelor discutate deja în restul orașului. Dar s-au strâns și altele noi. Față de celelalte dezbateri, aici a fost ”luată la rost” Astrid Fodor, pentru prima dată, acuzată fiind că-și face campanie electorală înainte de termen. În cele din urmă, contestatarul a fost calmat de Astrid Fodor și chiar i-a urat primarului interimar succes în alegeri.

”Mai bine rămâneam în Rășinari”

Dezbaterea a început cu mesajele celor care locuiesc în zona ”Tropinii Noi”, de la ”granița” cu Rășinari. Oamenii s-au plâns administrației că nu au curent electric și apă. Mesajul primit de la Astrid Fodor nu i-a încântat foarte tare. ”Să terminăm cu problemele din cartierele vechi, pe urmă ne vom orienta și spre zonele cu case de vacanță”, a spus Fodor. ”De plătit plătim, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Să ne facă puțin drum, atâta vrem. Apă nu se poate, curent nu se poate, dar măcar drum să fie. Dacă rămâneam la Rășinari, măcar aveam curent”, s-a plâns un sibian. ”Întreținerea drumului de acolo o putem face. O vom pune pe lista lucrărilor de întreținere”, a replicat primarul Sibiului. Alți sibieni din această zonă s-au plâns de felul în care sunt îngrijite marginile șoselei. ”Sunt bălării care cresc la cel puțin 10 metri. Sunt buruieni, mărăcini. ”Aceste zone au fost predate de la sfârșitul anului trecut serviciului de amenajare zone verzi și există un proiect de amenajare a acestor locuri”, a explicat Fodor.

consultare publica dezbatere valea aurie (9) (Copy)

Probleme vechi

Ca li în alte locuri, sibienii din Valea Aurie s-au plâns de gunoaie, de absența gardienilor publici, de câinii vagabonzi, de proprietarii de câini care nu strâng după patrupede, de lipsa coșurilor de gunoi, de iluminatul stradal și, evident, de drumuri. Nu au fost ocolite nici deja celebrele grădini de zarzavat dintre blocuri. Fodor le-a cerut o părere administratorilor de asociații de proprietari. ”Dacă le-ați spune oamenilor că de mâine amenajăm în locul lor spații verzi, ce vă vor spune?” Evident, părerile au fost împărțite. S-a ajuns în final la variante chiar radicale, ușor amuzante. ”Corcodușii ar trebui stârpiți din toate cartiere. E plin de meri, peri pădureți, vișini fără valoare”, a decretat un domn care a explicat inutilitatea acestor pomi. ”Dacă înainte de 1989 se putea accepta, că nu se găseau legume și fructe pe piață, acum nu cred că mai trebui împânzite cartierele cu aceste specii pădurețe. Și nici vița de vie plantată sub balcoane n-are nici un rost. E sălbătăcită. În jurul blocurilor ar trebui plantate numai flori”, a decretat omul.

consultare publica dezbatere valea aurie fodor, bokor si popa (5) (Copy)

Cimitir ”google”

Totuși, se pare că o rezolvă va fi rezolvată cât de curând. Mai mulți vârstnici s-au plâns la întâlnire că din cauza frecvenței cu care se petrec modificări de amplasamente în cimitirul municipal, dar și din vina memoriei lor, nu mai știu unde și-au pierdut rudele printre alei. Au cerut, așadar, un sistem informatic ce le-ar putea permite localizarea unui mort cu o simplă căutare pe portalul primăriei sau al cimitirului. ” Aș dori, și cred că se poate, să se realizeze un program pe site-ul primăriei pentru orientarea persoanelor care doresc să meargă în cimitir. Fiecare avem o mulțime de morți îngropați acolo”, a cerut un sibian. Astrid Fodor i-a comunicat că programul acesta există, doar că ”trebuie să-l facem să fie accesibil publicului”. Tot legat de cimitir, oamenii s-au declarat revoltați  că se construiesc gropi de veci în mijlocul unor alei.

consultare publica dezbatere valea aurie (14) (Copy)

Un minim gest pentru George Calboreanu

Un sibian i-a amintit primarului Astrid Fodor că în Sibiu, în cartierul Turnișor, mai precis, s-a născut actorul George Calboreanu. I-a propus ca o stradă din Sibiu să-i poarte numele și s-a declarat dezamăgit de atitudinea directorului teatrului Național Radu Stanca, Constantin Chiriac. ”George Calboreanu s-a născut în Turnișor. Foarte puțini cunosc acest lucru. Durerea mea e că avem un asemenea actor care a plecat de aici și nu avem o stradă, sau o stea pe aleea celebrităților. L-am întrebat pe Constantin Chiriac dacă nu putem face asta și mi-a răspuns că nu face stele ale celebrităților pentru morți. Pe aleea acea sunt niște nume… Pun pariu că pe 99,9% din cei de acolo, nici iubitorii de teatru nu-i cunosc.

https://youtu.be/4lHbSx7xj5E

Blocul 30 și problema ”Profi”

Administratorul unei asociații de proprietari a sesizat faptul că locuitorii unui bloc sunt terorizați de gălăgia provocată de magazinul ”Profi” care este la parter. ”Vreau să vă spun despre problema de la Blocul 30, blocul cu «Profi». Mă trezesc cu oameni care spun că dorm noaptea, noi, cei care locuim acolo, n-avem parte de asta. Se aud ventilatoarele non-stop. Depozitează marfa în stradă, totul e afară. Noi suntem terminați. Am tot făcut cunoscut faptul, nimic. Zona e și focar de infecție, pentru că noi avem ghena de gunoi lângă. Lumea aruncă acolo și e tot plin. Suntem terminați”, a decretat omul. Astrid Fodor le-a dat o veste proastă: nu sunt singurii ”Domnul viceprimar Popa îmi spune că mai este  un magazin «Profi» cu aceasta problemă și vom vedea ce se întâmplă”.

consultare publica dezbatere valea aurie (1) (Copy)

Vrajba din Prejbei. Poooneeeei!

O doamnă care locuiește pe strada Prejbei se plânge de vecini. Imposibil să nu-i cunoașteți, sunt cei care plimbă ponei prin Parcul Subarini. ”Aici locuiesc familiile Albotă și Stroia, cei care cresc ponei. Am făcut nenumărate sesizări, există hotărâre de consiliu local care spune că e interzisă creșterea animalelor în oraș. Mă tot lupt, ba cu poliția locală, ba cu primărie, vine îi dă amendă, nu știu dacă-i prea mică sau dacă n-o plătește, dar nimic nu se schimbă. Dacă mergeți acum, poneii sunt acolo. Mie mi-au făcut reclamație un vecin că am câine și am primit somație să-l dau în trei zile. L-am dat. Ei au ponei! Aruncă tot gunoiul de la animale pe câmp. Aveam niște meri care făceau mere «golden» de-o splendoare! Toți au uscat din cauza gunoiului”, s-a lamentat femeia.

Șoc! În sală erau și proprietarii poneilor. ”Am doi ponei. Am luat amendă de la Poliția Locală și acum am contestat o altă amendă. Avem de la Ministerul Agricultruii document care atestă că poneii sunt animale de companie. Nu există doamnă primar gunoi pe câmpuri. Chiar vă invit să vedeți dacă miroase. În plus, noi colaborăm cu mai multe asociații pe care le ajutăm, cu care fac benevol, o dată pe săptămână și în fiecare zi în parc cu părinții terapie cu animalele. Nu am avut până acum nicio divergență”, a venit răspunsul. Fodor a judecat: ”E un conflict între două familii. Dacă v-ați adresat justiției, eu abia aștept să văd care e sentința. Țineți tot auditoriul pentru doi ponei”.

consultare publica dezbatere valea aurie (17) (Copy)

”Vi se pare corect?” ”Mi se pare corect.” ”Bine, vă urez succes!”

Primarul interimar Astrid Fodor a fost chestionată de un tânăr de ce-și face campanie electorală cu aceste întâlniri, înainte de perioada legală. ”Vi se pare corect?”, a întrebat omul. ”Mi se pare corect”, a venit răspunsul sec al primarului. ”Am intrat în campanie?”, întreabă sibianul. Fodor i-a explicat. ”Noi lucrăm la această strategie de anul trecut, mi se pare normal ca o strategie să facută cu cetățenii, nu de la un birou. De aceea suntem astăzi, aici”. ”Corect. E adevărat, dar de șase luni sau făcut străzile, dar acum trei ani de ce nu s-au făcut străzile”, întreabă din nou omul, tot mai defensiv. ”Eu vă spun ce pot face eu. Din 2020, din nou se va discuta despre strategie. Vom discuta din nou despre planul de mobilitate”, a spus Astrid Fodor. ”Bine, vă doresc succes”, a încheiat bărbatul mica revoltă.

La final, ieșirea de la evenimentul organizat de primărie a fost animată tot de ponei. ”Mi-a făcut poze! Are dreptul să facă poze?”, se răstea una din proprietarele de ponei către fiul ei. Acesta, plictisit deja de poveste i-a întors-o nu foarte elegant. ”Taci și treci acasă. Gata!”

Gata. Următoarea întâlnire se va desfășura în cartierul Ștrand.                                                                                             - foto Silvana Armat

consultare publica dezbatere valea aurie (3) consultare publica dezbatere valea aurie Fodor (1) consultare publica dezbatere valea aurie (2) consultare publica dezbatere valea aurie (18) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (3) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (4) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (8) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie fodor, bokor si popa (7) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (15) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (2) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (13) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (6) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (21) (Copy) consultare publica dezbatere valea aurie (20) (Copy)

consultare publica dezbatere valea aurie (19) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

m

Acum 8 ani

Astia-s niste terminati...de ce sa se taie copaci?! A, ok, daca ajunge sa fie intuneric in vreun apartament din cauza lor. Dar altfel...niste ciudati.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

vor sa taie pomii nu copacii. pomii aia nu fac decat sa stranga o gramada de porumbei sau alte zburatoare in zona, si se stie c emizerie fac stolurile de pasari.
Raspunde

eu

Acum 8 ani

daaa sa taie tot fff bine . Vrem betoane. Sa se asfalteze tot ! sa se betoneze tot! ce natura?ce porumbei?pasari? ciripitori? noua dinastea ne trebe??? betoaneeeee sa ne coacem ca in cuptor vara iuhuuu
Raspunde

Petre, Valea Aurie

Acum 8 ani

S-a modernizat stradacValea Aurie,partial, dar la trotuarele finalizate nu s-au pus acele rampe. Sunt borduri înalte, iar atunci când iesim cu copiii cu cârciorul ne deplasam foarte greu. Avem nevoie de locuri de parcare,ca în tot sibiul, dar pe Valea Aurie între poplacii si poiana se pot amenaja locuri de parcare pe partea cu Jandarmii. Ce facem cu rablele care ocupa domeniul public? Dar cu cei care "au acelasi loc de parcare din '83", si fac pe desteptii printre blocuri? Autobuzele care ocupa calea poplacii zeci de minute pana intra pe traseu?
Raspunde

Anonymus

Acum 8 ani

ar trebui taiati pomii fructiferi care sunt in alte locuri decat curtile oamenilor sau livezile si sa se planteze pomi ornamentali de coronament mic spre mijlociu iar spatiul verde din jurul blocurilor amenajat eventual si cu loc de joaca pentru copii ca legume si alte chestii de genul sunt la piata si la supermarket. Daca vrea sa isi faca gradina de legume sa inchirieze teren si sa isi puna acolo tot ce doreste... cat despre intalniri sunt binevenite si ar trebui organizate mai des, macar una la 3 luni si in acest fel sa se poata si urmari progresele care se fac in intervalul dintre intalniri si in acest fel nu mai merge cu minciuna ca s-a facut si s-a dres ci viitorul primar va trebui sa dea piept cu alegatorii sai.
Raspunde

V Aurie

Acum 8 ani

Aceste intalniri cu cetatenii din cartiere sunt praf in ochi si sunt organizate doar cu persoane alese de catre primarie.Unde au fost anuntate datele si orele acestor intalniri.In toate ziarele si pe pagina primariei se prezinta stirea abia dupa ce intalnirile au avut loc. Despre problemele ridicate la aceasta intalnire pot sa spun ca sunt de toata jena.Se putea intreba ce se intapla cu salba de lacuri de langa padurea Valea Aurie , se putea intreba ce facem cu sensul unic de pe Calea Dumbravii ,problema parcarilor etc... , dar na asta este fiecare cu ce-l doare .
Raspunde

m

Acum 8 ani

Deci Inca o data, sunteti dusi cu pluta cei cu taierea copacilor. Auzi motiv, ca atrag stolurile de pasari, care fac mizerie. Pai in viata mea n-am vazut mizerie facuta de pasari intre blocuri. Mizerie e cel mult in parcul subarini, inspre Olimpia, de la ciori, in nici un caz in valea aurie. In plus, prostilor, fara pasari v-ar napadi insectele. Alte stoluri de vietuitoare sunt insa responsabile inspre 100% pentru mizeria din cartiere: oamenii. Al naibii sa fiu, dar eu am vazut o multime de gunoaie (da, inclusiv o hartiuta sau o tigara intra la gunoaie) aruncate de oameni pe valea trinkbachului in dreptul vaii aurii si 0 gainati. Si Inca una, cu copacii decorativi...sunt destul de decorativi corcodusii si merii si prunii, nu trebuie taiati, plantati alti copaci si asteptati pana cresc(cei pe care nu-i smulg golanii cat sunt mici), totul cu cheltuiala. Deci pe bune, cat de sarit de pe fix sa fii sa-ti casuneze pe un pom...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus