Sâmbătă,
18.09.2021
Cer Senin
Acum
14°C

„Moroi”, un spectacol pornit din zona populară a teatrului

„Moroi”, un spectacol pornit din zona populară a teatrului

Weekend-ul acesta, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca" va avea loc avanpremiera spectacolului „Moroi", regizat de Alexandru Dabija, iar linia melodică a fost asigurată de Ada Milea.

O creație specială, așa descrie în doar câteva cuvinte directorul Constantin Chiriac acest spectacol. „Această punere în scenă înseamnă un spectacol de autor, dar și un spectacol de regie și de muzică. Un spectacol care poate reprezenta ceea ce înseamnă specificitatea unei țări cu toate lucrurile bune și mai puțin bune”. Acest spectacol a pornit din zona teatrului popular, dar trebuie subliniat faptul că acest teatru nu este unul populist care să ducă în zona distractivă sau în alte dimensiuni. „E un altfel de umor, este o dimensiune filozofică, de un umor devastator dar nu unul care să te facă să râzi mult, ci unul care îți oferă o plăcere cu totul specială și această bucurie a pozitivismului înseamnă enorm de mult”, mai spune Chiriac.

Regizorul Alexandru Dabija spune despre textul acestui spectacol că a fost scris de Cătălin Ștefănescu și Ada Milea. „90% din spectacol este bazat pe un text contemporan. Eu lucrez mult cu actorii pe cuvinte, pe text, iar aici am găsit o trupă foarte bună de actori. Ideea acestui spectacol este aceea că pe toți ne bântuie tot felul de griji, de spaime, de amenințări pe care le simțim în lume, pentru că suntem tot mai mult conectați la lume și atunci nu mai putem spune că ne e indiferent ce se întâmplă în lume. Ideea a pornit dintr-un instinct polemic și mă întrebam în ce măsură tipul acesta de comunicare virtuală nu naște o frustrare mare din cauză că nu ne mai vedem. M-am gândit că într-un fel fiecare comunicare pe care o avem cu cineva la distanță e un fel de comunicare cu cei decedați. Comunicarea virtuală ascunde și povestea asta, sunt convins că formele noastre de comunicare pe aparate sunt și o formă de a comunica cu lumea de dincolo și că fiecare sms sau apel, într-un fel sau altul constituie o mare bucurie și pentru spiritele însoțitoare”, spune regizorul.

Teatrul popular este unul pentru toată lumea și forma asta de teatru are o verificare imediată la oameni. „Ai un răspuns imediat din partea spectatorilor, e ca la medicamente. E un spectacol care cred că ține la public și care, dacă e jucat cu plăcere de actori, atunci el va fi foarte ok. Cred că întâlnirea de bază în teatru aceasta este, între spectactori și un grup de oameni pe scenă care, împreună creează acel moment unic, care este reprezentația vie a spectacolului”, mai adaugă Alexandra Dabija.

Avanpremierele vor avea loc sâmbătă și duminică de la ora 19.00, iar premiera propriu-zisă va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru.

Credit foto: Sebastian Marcovici

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus