Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Studiu de caz. Legea, sărăcia și indiferența dărâmă ce n-a reușit timpul în 500 de ani

Studiu de caz. Legea, sărăcia și indiferența dărâmă ce n-a reușit timpul în 500 de ani

Sibiu, Piața ”Fingerling”, nr. 6. Sau Piața Aurarilor, cum i se spune acum. Un imobil a cărui vechime ajunge prin secolul XV își trăiește probabil ultimii ani. La fel ca un nuc bătrân doborât de termite, imobilul nu are în 2016 nicio șansă de supraviețuire. Deși vorbim de o casă aflată în proprietatea Statului Român și în administrarea Serviciului Public Fond Locativ Sibiu, primăria Sibiu nu poate face mare lucru. Dimpotrivă. În baza legii, va da de luna viitoare casa pe mâna celor care aproape au distrus-o. Termitele, adică oamenii care locuiesc aici sfredelesc în fiecare zi, sub protecția legii, puțin câte puțin, până nu va mai rămâne nimic. Pe de altă parte, nici proprietarul de acum al imobilului, adică administrația locală, n-a făcut mare lucru. Nici măcar o vizită din când în când, să vadă ce s-a mai dărâmat sau s-a construit aiurea.

Șase-șase, poartă-n casă

În casa de la numărul șase sunt șase apartamente. Patru din cei șase chiriași vor să-și cumpere apartamentul, deși locul se află într-o stare jalnică. Stare la care au contribuit cu succes. ”Chiriașii din patru apartamente au formulat cereri de cumpărare a locuințelor, astfel că serviciul menționat va propune Consiliului Local în luna martie vânzarea lor către chiriași în baza Legii nr. 112/1995”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore. Sesizată de starea imobilului, Primăria Sibiu a verificat casa prin departamentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale și au și făcut o sesizare către Poliția Sibiu. ”S-au identificat lucrări neautorizate de înlocuire a ferestrelor cu tâmplărie PVC la unul dintre apartamente și amenajarea fără autorizație a unei mansarde în podul existent. Agenții Poliției Locale au transmis o sesizare Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu în acest caz, dat fiind faptul că executarea unor lucrări de construcție fără aprobare la imobile situate într-o zonă protejată și mai mult, într-un imobil monument istoric reprezintă o infracțiune și deci cercetările vor fi conduse de IPJ”, susține Mirela Gligore.

Cei care au contribuit la această stare deplorabilă a imobilului vor deveni de luna viitoare proprietari cu acte în regulă. ”În cazul în care și-au plătit taxele la zi, aceștia vor putea achiziționa apartamentele fără nicio problemă. Legea 112 le permite acest lucru, indiferent de ce au făcut sau dacă sunt în stare să o întrețină”, spune un jurist care cunoaște situația clădirii.  Pe de altă parte, oamenii din zonă, aflați în aceeași situație cu chiriașii de aici se plâng de un lucru: nu pot face mare lucru, pentru că este prea complicat pentru puterile lor.

”Sunt din secolul XV, ce ați vrea?”

Piața Aurarilor arată destul de prezentabil din stradă. Cum intri însă într-o curte, perspectiva se schimbă. La numărul nouă, de exemplu, în interior totul parcă stă să pice peste tine. Bucătării de vară improvizate, uși aduse de pe la blocuri, cărămizi căzute. Oamenii din curte se plâng și ei și dau vina pe legi și birocrație. ”Sunt din secolul XV, ce ați vrea? Să vedeți la numărul 4 cum arată! Noi aici suntem proprietari, mai facem câte ceva, ce putem. Dar pentru orice ai încerca să faci, să repari, îți trebuie autorizație de construcție, cu aviz de la patrimoniu. Decât să te apuci de acte, mai bine nu faci nimic”, își justifică oamenii pasivitatea.

Ultima dată când s-au făcut ceva lucrări aici a fost în 2006. Și nici atunci nu s-a făcut ce s-a promis. În cadrul cadrul Programului «Sibiu - Capitală culturală Europeană 2007», Ministerul Culturii și Cultelor a alocat circa 20 de milioane de lei pentru restaurarea a 64 de faţade, 21 de ganguri de acces şi faţade la curţile interioare, lucrări de restaurare a circa 1.000 ml. de ziduri de fortificaţie, 2 turnuri, 3 bastioane, precum şi 7 imobile cu lucrări de restaurare integrală. La clădirea din Piața Aurarilor nr. 6 s-au făcut doar fațada, deși în planul inițial aici se preconiza o restaurare integrală. Dacă nici statul nu face, la ce să te aștepți de la niște oameni care cu greu își plătesc taxele?

Coş de fum de factură barocă -  o groapă de gunoi

În toate prezentările despre oraș, despre imobilul de la numărul șase se vorbește despre coșul de fum de factură barocă (sec. XVIII), aflat în curtea interioară. De-adevăratelea, însă, în curtea interioară, în care ajungi după ce străbați un coridor în care nu vezi absolut nimic, nu este altceva decât un depozit din care nici cel mai sărac om din lume n-ar avea ce alege. Un maldăr de cărămizi aruncate, chiuvete sparte, haine rupte, o oglindă ciobită și un miros care-ți taie respirația. Tone de gunoaie la zece pași de piața considerată a fi ”cea mai romantică” din oraș. ”Purtând amprenta Evului Mediu, Piața Aurarilor așteaptă să fie re/descoperită de turiști și pusă în valoare. Dacă vrei să descoperi Sibiul istoric, Piața Aurarilor nu poate fi ocolită”, scrie un site de călătorii.

Pentru cei care nu au înțeles valoarea acestui imobil, vă prezentăm cam ce se întâmpla în lume, atunci când acest imobil deja era construit. În America de Sud începea expansiunea militară incașă, în Europa inchiziția era în plin avânt, Henric V era executat în Anglia și se înființa Biblioteca Vaticanului la Roma.

casa piata aurarilor nr 6 (9) casa piata aurarilor nr 6 (8) casa piata aurarilor nr 6 (7) casa piata aurarilor nr 6 (6) casa piata aurarilor nr 6 (5) casa piata aurarilor nr 6 (4) casa piata aurarilor nr 6 (3) casa piata aurarilor nr 6 (2) casa piata aurarilor nr 6 (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

@@@

Acum 8 ani

O Doamne, ce mai poti zice/scrie?!? Trebuie o noua lege, clara, pentru centrele istorice si zonele protejate. Sunt totusi altceva, decat un simplu cartier, chiar si un simplu cartier, tot ce tine de public (infrastructura, vegetatie, mobilier stradal, garduri, fatade) sunt BUN PUBLIC SI CARTEA DE VIZITA !!! Suntem inca lumea a treia. Avem un patrimoniu remarcabil si ne batem joc de el...nu e nici de ras, nici plans, nici nu stii de ce mai e..... O lege, cu un buget comun (central, local, donatii) care se restaureze astfel de cladiri, instiintarea proprietarilor ce traiesc si ce obligatii au, la cumparare informare clara a noului proprietar in ce se baga si mai ales ce OBLIGATII are.
Raspunde

Silviu

Acum 8 ani

Exista Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice. Este foarte clara dar, ca toate legile din Romania, nu are cine sa o aplice. Nu mai spun ca nu exista nici interes. Nimeni nu se implica. Nici de la primarie, nici de la Cultura si Patrimoniu, nici politia. Peste cativa ani, cei care ar trebui sa se implice si sa raspunda o sa spuna: "vaai, ce pacat, a mai ramas doar jumatate din centrul istoric, vai, vai". Si nimeni nu va plati pentru neglijenta in serviciu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus