Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul devine din nou orașul chitarelor

Sibiul devine din nou orașul chitarelor

În toamna acestui an, chitarele vor răsuna din nou în Piața Mică din Sibiu, de această dată mai puternic și pentru mai mult timp. Peste 400 de chitariști din toată țara vor cânta împreună la Sibiu, în cel mai mare concert colectiv de chitară din România.

Recordul stabilit anul trecut, atunci când 215 oameni au cântat împreună hituri care au făcut istorie va fi cu siguranță depășit. Cu 7 luni înainte de eveniment, peste 150 de chitariști din toata țara s-au înscris deja la Sibiu Guitar Meeting, evenimentul de final al proiectului Pune mana pe Chitară – dezvoltat de Asociația Culturala PLAY. Înscrierile vor continua, la nivel național, până la finalul verii.

Piesele selectate pentru Sibiu Guitar Meeting 2016 În urma unui sondaj național, la care au participat peste 800 de persoane interesate de proiectul Pune mâna pe Chitară, am selectat 7 piese care să completeze – alături de alte 4 piese populare din repertoriul de anul trecut – programul Sibiu Guitar Meeting 2016. Sibiu Guitar Meeting este finalul unui proiect mai amplu intitulat Pune Mâna pe Chitară, inițiat și derulat de Asociația Culturală Play. Scopul acestui proiect este de a oferi o alternativă în educație copiilor, educația prin muzică și de a crea o comunitate în jurul acestei idei.

„Muzica trebuie să fie accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, educație, situație financiară sau socială. Copiii sunt stimulați activ în a face muzică, mult peste ceea ce înseamnă a asculta muzică. Ei învață, astfel, să se exprime, să comunice într-o manieră diferită de cea tradițională, prin arta sunetelor. Câștigul lor imediat este un hobby, care în timp poate deveni o profesie”, spune Anamaria Brumar din partea Asociației Play.

Proiectul „Pune mâna pe chitară” include activități precum: Dezvoltarea și distribuirea Kitului Educațional „Pune mâna pe chitară” - material didactic adaptat și oferit gratuit, sub forma unui tutorial, cu adresabilitate generală, pentru o plajă largă de vârste și niveluri. Cercurile „Pune mâna pe chitară” – copiii din Sibiu vor învăța piesele pentru Sibiu Guitar Meeting și vor aprofunda instrumentul pe baza materialelor didactice concepute prin acest proiect, în cadrul a 5 Cercuri Comunitare „Pune mâna pe chitară”. Taberele Sibiu Guitar Summer Camp – programe de studiu intensiv, de educație muzicală, socială și nonformală desfășurate pe perioada vacanței de vară. Vor fi organizate 3 tabere/școli de vară de studiu al chitarei, pentru copii și tineri.

SGM

În următoarea săptămână vor fi lansate pe canalul Youtube/punemanapechitara, tutorialele celor 10 piese. Una dintre surprizele pregătite de organizatori va fi aceea că o parte dintre piesele din program vor fi interpretate, chiar de către soliștii trupelor care le-au lansat! De la mic la mare, toți chitariștii prezenți în piață vor cânta la unison cu vedete consacrate, care au confirmat deja participarea.

Sibiu Guitar Meeting – evenimentul de final al proiectului PMC – se transformă astfel într-un adevărat festival al chitariștilor din România. În cele două zile alocate evenimentului, vor avea loc workshop-uri, masterclass-uri de chitară, expoziții, mini-concerte, vizionări de filme despre mari chitariști ai lumii, activități dedicate deopotrivă amatorilor, pasionaților și profesioniștilor.

Toate aceste evenimente fac parte din campania identitară Sibiu Guitar - Friendly City, inițiată de Asociația Culturală Play, în anul 2015, pentru de acreditarea Sibiului ca oraș deschis promovării chitarei și a stilurilor de muzică specifice acestui instrument în rândul tinerei generații. În cadrul campaniei au loc concerte, concursuri de chitară clasică și chitară electrică, recitaluri, evenimente, workshop-uri, expoziții, grupate în Festivalul de Chitară "De la Baroc la Rock", Programul cultural-social de educație non-formală "Pune mâna pe chitară" și Spectacolele “Povestea Chitarei”.

Credit foto: Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

sb52

Acum 8 ani

Chitäri vine de la chitä?io am invatat la scoala ca pluralul e chitare...
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

Chiar n-ați scris data când va avea loc? Poate sunt și alții interesați de eveniment!
Raspunde

Mihaita

Acum 8 ani

https://www.facebook.com/events/917717718324773/ 24 septembrie ora 18, Piata Mica
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus