Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

ESTE FILM, primul festival de film european al Sibiului începe săptămâna aceasta

ESTE FILM, primul festival de film european al Sibiului începe săptămâna aceasta

ESTE FILM Festival aduce la Sibiu peste 30 de proiecții de film european, în perioada 24 - 27 martie, în 3 locații: Aula Magna- Biblioteca Universității Lucian Blaga, Librăria Habitus și St. Andrews Scottish Pub.

Mereu surprinzătoare, cinematografia europeană lasă deoparte fardurile și clișeele și „atacă” subiecte provocatoare, experimentează la capitolul imagine, își asumă riscuri. Cinema-ul european ne amintește că filmul e un produs artistic, nu doar divertisment pe bandă rulantă, sunt de părere organizatorii. Festivalul propune patru secțiuni dedicate promovării celor mai bune filme europene lansate în ultimii doi ani, dar și alte producții care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Best of Europe este secțiunea principală a festivalului și cuprinde cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa. Selecția se realizează în funcție de palmaresul acestor filme în cadrul festivalurilor importante de gen, iar din această secțiune fac parte mult premiatul Youth; AMY - documentarul care a câștigat Oscarul anul acesta; Dheepan - câștigător al premiului Palme d’Or în 2015 sau Winter Sleep (Somn de iarnă), câștigătorul Palme d’Or din 2014.

Secțiunea Film Românesc își dorește să pună în valoare cele mai noi producții românești. În deschiderea festivalului, proiecția filmului Ilegitim va avea loc în prezența regizorului Adrian Sitaru și a echipei. Orizont, o adaptare a nuvelei “Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, aduce povestea într-un cadru contemporan și o atmosferă de thriller. Muntele magic este un film de animație în regia Ancăi Damian, cea care a realizat și ”Crulic- Drumul spre dincolo” și reprezintă, conform spuselor regizoarei, a doua parte a unei plănuite trilogii despre eroism. De neratat este și Comoara, un film cu o poveste spusă incredibil de regizorul Corneliu Porumboiu, câștigător la Cannes al premiului ”Un Certain Talent” pentru acest film.

In Frame se concentrează, anul acesta, pe filmul maghiar, care ne fascinează cu subiecte reale urmărite de aproape, spun organizatorii. Sâmbătă, Son of Saul, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru ”Cel mai bun film străin”, rulează la Aula Magna a Bibliotecii Universității Lucian Blaga. Tot în acestă categorie vor putea fi urmărite scurtmetraje ale aceluiasi regizor, László Nemes, iar duminică, la Librăria Habitus, va rula un film de referință în cinematografia maghiară- Calul din Torino, al lui Béla Tarr. Secțiunea Experiențe propune publicului sibian un maraton al trilogiei Millennium- ecranizările suedeze ale cărților lui Stieg Larsson. Festivalul propune, de asemenea, un mod inedit de a vedea un set de scurtmetraje regizate de Radu Jude și Bogdan Mureșanu.

Biletele pot fi cumpărate de la Librăria Habitus, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00, și înainte de fiecare proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet este 10 lei, excepție face maratonul trilogiei Millennium, pentru care prețul unui bilet a fost stabilit la 20 lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus