Nici la cea de-a treia licitație organizată pentru concesiunea stației de compost de la Târnava nu a fost depusă vreo ofertă. Neatribuirea acestui contract pune sub semnul întrebării întregul proiect de colectare selectivă a deșeurilor în județul Sibiu.
Alături de gropile de deșeuri neconforme închise în județ, alături de stațiile de compost și sortare construite la Șura Mică și alături de importantul contract de colectare selectivă și transport al deșeurilor din Sibiu și alte 21 de localități învecinate, stația de compost construită la Târnava face parte din proiectul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu. Proiect de aproximativ 100 de milioane de lei, implementat din fonduri europene și care, până acum, pare a se poticni tocmai la Târnava. De trei ori au organizat proceduri publice de atribuire a concesiunii autoritățile județene și tot de atâtea ori s-au văzut nevoiți să anuleze procedurile, din cauză că nicio ofertă nu a fost depusă. Pentru concesionarea activității acestei stații de compost pe zece ani, autoritățile județene oferă cel mult 19,3 milioane de lei.
În condițiile în care sistemul de management integrat al deșeurilor este un proiect finanțat din fonduri europene, autoritățile județene trebuie să demonstreze funcționarea completă a acestuia până la finele lunii iunie 2016. Altfel, există posibilitatea ca banii alocați implementării proiectului să fie returnați.
”Acum, mai este timp până în iunie. Sperăm că, poate, la a patra licitație se va prezenta cineva. Acesta este un lucru care chiar nu ține de noi. Dacă pur și simplu nu vrea nimeni să opereze acolo… nu poți obliga pe nimeni să vină acolo. Am modificat documentația de atribuire pentru ultima relansare, s-au relaxat puțin criteriile de atribuire, dar mai mult de atât nu putem modifica, deoarece sunt anumite limite impuse pe care nu le putem depăși”, spune Claudia Iordănescu, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu. Prin intermediul acestei asociații este implementat și monitorizat sistemul integrat de management al deșeurilor.
Problema tonelor
Ultima procedură pentru concesiunea stației de la Târnava a avut termen de depunere 29 martie 2016. Cel puțin o firmă s-a arătat interesată de acest contract și a solicitat clarificări în timpul procedurii de atribuire.
Mai precis, firma interesată a luat în calcul faptul că stația de compostare de la Târnava are o capacitate de aproximativ 7.300 de tone pe an. ”Vă rugăm să ne comunicați dacă autoritatea contractantă garantează livrarea anuală a acestor cantități la Stația de compostare Târnava? În condițiile în care nu ne pot fi garantate aceste cantități, vă rugăm să ne comunicați dacă este permisă recepționarea de deșeuri biodegradabile din alte localități din afara Zonei 4 Mediaș. Vă solicităm această clarificare întrucât dorim să fim mai transparenți în prezentarea și susținerea propunerii financiare din cadrul acestui proiect. În situația în care nu vor fi recepționate și nu va exista posibilitatea de a completa capacitatea stației de compostare din Târnava, cu deșeuri compostabile din alte locații, considerăm că susținerea unei propuneri financiare transparente nu va fi posibilă”, se arată în solicitarea de clarificare depusă de o firmă interesată.
ADI Eco Sibiu a arătat în răspunsul la solicitarea de clarificare faptul că nu nici nu pot fi garantate cantitățile de deșeuri care vor fi livrate stației de la Târnava și nici nu va fi permisă aducerea unor deșeuri biodegradabile din alte părți. ”Județul Sibiu este împărțit în cinci zone de colectare, fiecare zonă fiind operată de către un operator și arondată unei stații de compostare. Prin urmare, recepționarea de deșeuri biodegradabile din alte localități din afara zonei 4 Mediaș este interzisă”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 840
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
Adi Gliga
Acum 5 ore
Canaris
Acum 5 ore
Aci Duțu
Acum 5 ore
Nobody