Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
29°C

Teatrul Gong montează primul spectacol cu marionete și actori pe o scenă în aer liber din România

Teatrul Gong montează primul spectacol cu marionete și actori pe o scenă în aer liber din România

Teatrul pentru Copii și Tineret prezintă pentru prima dată în repertoriul instituției un spectacol cu păpuși și actori la vedere creat special pentru o scenă în aer liber. Spectacolul „Furtuna” după William Shakespeare, în regia Alinei Hiristea, va fi prezentat duminică, 17 aprilie, ora 20:00, în regim de repetiție cu public, în curtea interioară a teatrului din Craiova. Spectacolul va fi prezentat mai apoi, în avanpremieră, la Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova în datele de 20 și 21 aprilie, urmând ca premiera de la Sibiu să aibă loc pe timpul stagiunii de vară, în Piața Mică a orașului.

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu pornește de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de păpuși însuflețite” și recreează parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animație. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, îşi creează insula pentru a-şi pune în scenă „răzbunarea”. Artistul îşi dramatizează propria experienţă: conflictul nerezolvat cu fratele său, Antonio. Marionetele sunt plăsmuiri ale minţii şi sufletului lui Prospero, inefabile și fragile. Rostul lor este să exprime stările lui Prospero, furtuna din sufletul lui, să evidenţieze etapele transformării de sine, stingerea conflictului cu fratele său şi schimbarea răzbunării în iertare. Aspectul esențial este dat de faptul că mesajul shakespearian, îndemnul la iertare, la recunoaşterea greşelilor şi asumarea vinei este încă extrem de actual. Publicul este martor și judecător al poveştii, însă este chemat și să își facă propria explorare de sine.

„Și ce ar fi de făcut? Shakespeare nu trasează soluții, nici spectacolul nu o va face. Însă avansarea în dezbatere publică a relațiilor tensionate dintre semeni reușește să ne strecoare în suflet principiul iertării.”, a declarat Alina Hiristea în timpul repetițiilor de la Sibiu.

Spectacolul ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, suprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul păpușilor și al proiecțiilor video, dar și prin construcția scenei. Structura metalică cu o deschidere de 6 metri, o adâncime de 4 metri și o înățime de 6 metri este formată din 300 de bare din fier și 2 platforme construite din 44 de metri pătrați de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD și un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W.

Intrarea publicului la repetiția deschisă programată duminică, 17 aprilie, de la ora 20:00, în curtea interioară a teatrului, se face gratuit, în limita locurilor disponibile. Reprezentațiile de la Craiova vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, ce va găzdui anul acesta în premieră, pentru România, premiul Europa pentru Teatru. Premiul Europa pentru Teatru, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European şi al Consiliului Europei, reprezintă cea mai importantă recompensă teatrală europeană. Prima reprezentație a producției sibiene în cadrul festivalului va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 21:00, în Piața Frații Buzești din Craiova, iar cea de-a doua reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 21 aprilie, de la ora 22:00, pe scena Teatrului „Colibri” din Craiova.

Credit foto: Alina Hiristea

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus