Sâmbătă,
24.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

Viața în Sibiu. Chiriaș în propriul apartament, în clădirea Oașia

Viața în Sibiu. Chiriaș în propriul apartament, în clădirea Oașia

Fostul sediu al Băncii Oașia este cea mai emblematică și frumoasă clădire din zona Pieței Cibin. Aflat într-o stare avansată de degradare, imobilul abia mai adăpostește câțiva locatari. Aceștia sunt supărați că după ce și-au cumpărat apartamentele cu banii jos, de la statul român, le-au pierdut apoi în instanță în fața moștenitorilor și foștilor acționari ai Băncii Oașia. Care anunță investiții importante în reabilitarea întregii clădiri.

Aflată pe strada Turnului, la numărul 23, clădirea este una din puținele în stil neo-românesc din Sibiu. A fost construită de Ioan Petra Oașia, în 1919, pe locul fostei porți medievale a Turnului, care asigura intrarea în cetate dinspre Alba-Iulia și Cluj. Conform istoricilor, în această clădire a funcționat acum aproape o sută de ani sucursala Sibiu a Băncii Centrale, deschisă la 26 noiembrie 1919. Din februarie 1926 aici s-a mutat Banca Oaşia, care a și devenit proprietarul de drept al clădirii. Banca Oașia a fost fondată în 1925 de Ioan Petra Oaşia din Sibiel, cel care a fondat în 1925 și "Fundaţia Oaşia", iar în clădirea de lângă actuala Piață Cibin banca a funcționat până pe la începutul anilor 1930, când s-a mutat pe strada Mitropoliei, mai aproape de centru.

cladire oasia foto patrimoniu.sibiu.ro

foto patrimoniu.sibiu.ro

Când a murit Ioan Petra, conducerea Fundaţiei Oașia a fost preluată de Nicolae Petra, iar banca a devenit societate pe acțiuni, cu Nicolae Petra şi Ilie Floaşiu jr acționari. De-a lungul anilor, în clădire a mai existat un internat de fete, o sală de spectacole, o sală de sport și, bineînțeles, au fost locuințe. Din orice unghi ai privi-o astăzi, clădirea aduce mai mult a o ruină, tencuiala scoțând de mult la iveală roșeața ștearsă a cărămizilor. Printre țiglele sparte ale acoperișului se pot vedea bârnele solide din lemn și doar perdelele de la unele geamuri mai dau de înțeles că aici ar locui oameni.

cladire han oasia piata cibin (5)

Intrarea dinspre strada Croitorilor deschide o scară interioară uriașă, înaltă până la mansardă, cu ferestre lungi și miros de umezeală. Unii locatari și-au baricadat ușile de intrare cu gratii din fier, iar altele dau senzația că n-au mai fost deschise de ani de zile. Într-o zi de marți, pe la prânz, nimeni nu era acasă. La ultimul etaj cineva a montat un scripete pentru a putea ridica mobila cu frânghie. Curtea interioară dezvăluie garaje, locuri de parcare și din nou igrasie, degradare.

cladire han oasia piata cibin (18)

cladire han oasia piata cibin (26)

Cealaltă intrare, dinspre strada Turnului, este atât de spațioasă încât ai putea parca un camion în casa scării. Aici, la etajul doi, am găsit acasă familia Rusu. Locuiesc aici din 1997 și vreme de câțiva ani chiar au fost proprietari pe apartamentul în care stau, cumpărându-l de la statul român. Apartamentul este unul foarte spațios, cu camere înalte, holuri largi și ferestre luminoase. Totul duce cu gândul la încăperea unui palat, prin comparație cu apartamentele mici și înghesuite din epoca modernă a construcțiilor. Media suprafeței unui apartament aici este undeva la 110 metri pătrați, ca să vă faceți o idee. Familia Rusu, ca mulți alți vecini, au cumpărat aceste apartamente prin Legea 12. Pe atunci clădirea era plină. Acum sunt mai puțin de zece locatari.

cladire han oasia piata cibin (52)

”După ce am cumpărat au venit moștenitorii foștilor proprietari sau acționari ai Băncii Oașia și au revendicat imobilul în instanța. Banca știu că a intrat în faliment în 1945 și de atunci nimeni n-a mai știut nimic de ea. Mai bine de 14 ani ne-am judecat cu ei, pe la Sibiu, Alba, am ajuns și la București. De opt ori am avut câștig de cauză în instanță și de fiecare dată au găsit cale de atac. În cele din urmă, în 2011, judecătorii le-au dat lor dreptate și au devenit proprietari pe clădire. Acum ajuns să plătim chirie pentru a locui în apartamentul pe care noi am fost proprietari și pe care l-am cumpărat cu bună credință”, spune doamna Rusu.

cladire han oasia piata cibin (42)

După decizia instanței numărul locatarilor a început să se împuțineze. Unii au plecat pur și simplu, alții au murit. Apartamentele au rămas goale și, din cauza stării avansate de degradare a clădirii, s-au transformat în focare de infecție. Acoperișul spart permite apei să intre și să putrezească tot ce au lăsat în urmă foștii proprietari. În alte apartamente trăiesc porumbeii, camerele fiind pline de dejecții și animale putrezite. Podeaua unui astfel de apartament trepidează la fiecare pas și dă impresia că poți oricând să cazi prin parchetul rânced.

cladire han oasia piata cibin (35)

”Eu am investit 23.000 de euro în consolidarea și renovarea apartamentului, altfel nu aș mai fi putut sta acum în el. Numai eu știu câte materiale am cărat în acoperiș că ploua peste noi. Acum am deschis încă un proces, să recuperez acești bani. Așa m-am săturat de atâtea procese…”, spune Traian Rusu. ”Din cauza stresului s-a îmbolnăvit de diabet”, completează soția. Pe lângă procesul pentru recuperarea investiției mai au un proces pentru recuperarea banilor plătiți când au cumpărat apartamentul. În paralel sunt pe lista primăriei Sibiu pentru primirea unei locuințe.

cladire han oasia piata cibin (37)

”Eu am 77 de ani și nu știu încotro s-o apuc mâine. Noii proprietari nu ne spun mai nimic, nu știu dacă ne mai țin, dacă vor crește chiriile. Nu spun nici când se apucă să repare clădirea, că din 2014 trebuiau să facă ceva și n-au făcut nimic. Și legea îi obligă s-o întrețină, dar o vedeți și voi cum arată”, spune și vecina familiei Rusu.

cladire han oasia piata cibin (24)

Lista moștenitorilor lui Ioan Petra Oaşia și cea a foștilor acționari ai Băncii Oașia numără câteva zeci de persoane din zona Sibiului. De vârste și profesii diferite, unii chiar cunoscuți în oraș. Administrator al clădirii este Radu Garbacea. Contactat de Turnul Sfatului aceasta a spus că știe foarte bine în ce situație precară se află imobilul și că face multe eforturi pentru restaurarea ei.

”Avem un plan de reparație capitală a clădirii. Am depus actele la primărie pentru a obține aprobările necesare și vrem să ne apucăm de reparație cât mai repede. Intenția noastră este să reabilităm toată clădirea, de la acoperiș până la fațadă, interior, tot ce este nevoie. Din estimările noastre tot acest proces va dura câțiva ani buni, încă nu putem ști cu exactitate. Nu este nici un secret, oricine merge la piață poate să vadă că sunt necesare investiții în această clădire, doar este de la începutul secolului trecut”, a declarat el.
cladire han oasia piata cibin (9)

Cât privește chiriașii, Radu Garbacea spune nu știe ce destinație va avea clădirea după restaurare. ”Noi facem eforturi acum să reparam clădirea, ce se va întâmplă după ce ea, credeți-mă că mi-e greu să vă spun acum. Chiar nu știu ce să vă spun. O să fie una dintre clădirile frumoase ale Sibiului, după ce va fi restaurată, dar asta va dura ceva ani. Până atunci nu vom face nimic în privința chiriașilor, rămâne totul ca acum”, a mai declarat administratorul imobilului.

cladire han oasia piata cibin (54)

Data viitoare când mergeți să cumpărați legume de la Piața Cibin gândiți-vă că vă aflați lângă o clădire a cărei pivniță a fost folosită ca adăpost antiaerian în timpul războiului. Dacă sunteți curioși, mergeți pe partea dinspre strada Croitorilor, unde se păstrează un oblon de vitrină original realizat la Viena. Tot pe colțul cu strada Croitorilor mai puteți distinge vag numele firmei lui Ștefan Oprescu. Aici era cândva magazinul de galanterie şi pânzeturi al lui Şt. Oprescu.

foto Silvana Armat

cladire han oasia piata cibin (57)

cladire han oasia piata cibin (1) cladire han oasia piata cibin (67) cladire han oasia piata cibin (64) cladire han oasia piata cibin (50) cladire han oasia piata cibin (53) cladire han oasia piata cibin (39) cladire han oasia piata cibin (13) cladire han oasia piata cibin (10)

cladire han oasia piata cibin (2) cladire han oasia piata cibin (61) cladire han oasia piata cibin (27) cladire han oasia piata cibin (22) cladire han oasia piata cibin (19)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

geo

Acum 6 ani

Întotdeauna mi-a plăcut clădirea aceasta. Chiar degradată, se vede că a fost cândva deosebită. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar cred că și chiriașii din epoca ceaușistă au contribuit la degradarea ei.
Raspunde

Pravale Baba

Acum 6 ani

+500% impozit
Raspunde

Marius M

Acum 6 ani

Este o cladire minunata. Acum ceva vreme am tras un semnal de alarma in ceea ce priveste nesiguranta pietonilor care aleg sa treaca pe langa aceasta - (tencuiala desprinsa, tigle sparte, scocuri care de abia se mai tin) care oricand pot cadea in capul trecatorilor. Dar nu s-a luat pana acum nici o masura. De ce nu sunt amendati proprietarii de catre Primaria Sibiu? Cred ca un demers jurnalistic ar trebui sa investigheze inclusiv acest aspect. De asemenea eu nu cred in puterea financiara a proprietarilor de a restaura aceasta cladire. Sumele ar fi colosale: sute de mii de euro. Pana insa la renovarea cladirii (utopica dim punctul meu de vedere) aceasta cladire ramane un mediu infect si periculos pentru oricine alege sa se afle in apropierea ei. In alta ordine de idei, ar fi interesant (mai ales ca se apropie alegerile) sa vedem cine poate promite un viitor frumos acestei cladiri: poate un istoric, poate un neamt, poate altcineva care doreste sa ne primeasca voturile.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

He. hee aparatele foto pe ea, urmeaza ''reabilitare'' adica un nou bloc ;) Pacat, o fi romaneasca, dar pastreaa detalii interesante a unei civilizatii avansate demult disparute (urme reclame, rulouri obloane confectionate Vienna, usi). Cand te gandesti ca parterul era comercial, in rest cladire de raport, cu apart de ca 100m patrati :))) Ce firma mai da azi la angajati in chirie ceva mai mare de 40m patrati?
Raspunde

SERGHE STELIAN - ADRIAN

Acum 6 ani

Cunosc foarte bine cladirea, am locuit in ea de cand m-am nascut, adica 50 de ani. Nu intotdeauna un apartament a apartinut unei familii. Repartitiile comuniste erau pentru o camera la o familie cu copii si acces la dependinte impreuna cu alte una, doua familii. La inceput, in perioada 1964-1978, eram la acces la bucataria de 9 mp si la toaleta 8-9 persoane. In 1997 am cumparat, nu cu Legea 112 (pentru ca imobilul nu a fost preluat de catre Statul roman de la persoana fizica, ci preluat prin nationalizare. Prin asimilare s-a vandut in baza Legii 85 (imobile construite de Statul roman). Legea 10 care a permis restituirea in natura catre mostenitorii fostilor actionari ai bancii nici nu prevedea posibilitatea restituirii catre actionari, ci doar catre asociati daca acestia erau membri ai aceleiasi familii. Insa Instanta de la Curtea de Apel Alba Iulia a asimilat SA su SRL si asa, din cumparatori de buna credinta de la Statul roman am ajuns chiriasi in propria casa. Eu sunt unul dintre cei care am abandonat tot si am plecat, anul trecut, lasand in urma cel mai mare si mai frumos apartament din cladire. Este un apartament de 5 camere, la etajul 2 pe partea dinspre piata, in suprafata de 127 mp in care am investit foarte mult pentru unificarea a doua apartamente si modenixare. Asta-i viata, cu suisuri si coborasuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus