Sâmbătă,
14.12.2024
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Ce porcării mănâncă elevii din Sibiu de la fast-food-urile de lângă școli

Ce porcării mănâncă elevii din Sibiu de la fast-food-urile de lângă școli

Legea 123/2008 interzice comercializarea mâncării nesănătoase în şcoli, dar nu şi în apropierea acestora. La opt ani de la promulgarea acestei legi, am făcut un mic tur la câteva licee din oraş pentru a vedea ce mănâncă elevii, dar şi ce vând magazinele din apropiere.

Prima oprire a fost la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, unde în apropierea  şcolii am găsit două magazine, unul lângă altul. În magazinul “Liceeni” cum este denumit, sugestiv, primul dintre chioşcuri, se vând produse de patiserie foietaje cu brânză, ciocolată, vişine, dar şi sucuri acidulate. Cel de-al doilea arată exact că magazinul acela de la parterul unui bloc, unde găseşti de toate, de la acadele, chipsuri, covrigei, bomboane, la fructe şi legume. Iar pe uşa de la intrare este lipit un afiş care te anunţă că au şi sandviş cald şi marmeladă.

Elevii de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” ies de la ore şi îşi mai iau un hot dog sau un dublu cheeseburger de la „Delicios”, aflat foarte aproape de ei. Peste stradă de acest fast-food se află un magazin în care tinerii găsesc de toate, de la produse de patiserie la chipsuri.

În apropierea Liceului de Artă, găsim cam aceleaşi magazine, plus unul cu program non stop de la care elevii ne-au povestit că mai merg să îşi cumpere o Coca-Cola sau ceva de ronţăit, că doar şi acolo găsesc de toate.

Sandvişul de acasă, la modă

Elevii spun că mănâncă, de cele mai multe ce le pun părinţii de acasă, dar mai merg şi la magazine să îşi cumpere ceva dulce, sucuri sau produse de patiserie.

„Eu mănânc ce îmi pun părinţii în pachet, astăzi mi l-a făcut tati şi mi-a pus şi o prăjiturică. Am colegi care în pauze fug şi îşi cumpără sandvişuri sau chipsuri de la magazinele de lângă şcoală”, ne-a povestit Georgiana, elevă în clasa a V-a la Liceul de Artă.

„Avem pachet de acasă, dar ne mai cumpărăm câte ceva şi de la magazinele de lângă şcoală. De exmplu suc, o prăjitură, sau produse de patiserie”, ne-a povestit Alexandra, eleva în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”

Ce spun părinţii

Părinţii spun că astfel de magazine nu sunt deloc în regulă şi că le pregătesc copiilor pachet de acasă  să nu îşi mai cumpere mâncare nesănătoasă.

“Eu nu sunt de acord cu magazinele care vând mâncare de tip fast-food în apropierea şcolilor. Fata mea nu mănâncă pentru că în fiecare zi are sandviş home made şi un fruct”, ne-a spus Adela, mama unei eleve de la Liceul de Artă.
Alţii, pe lângă pachetul de acasă, le dau şi bani de buzunar.
“Dacă părinţii nu le pun mâncare de acasă fug la fast-food. Eu nu sunt de acord cu asta. Eu îi pun obligatoriu chiflă cu şuncă, salată şi caşcaval. Are şi bani de cheltuială pentru că are nevoie, mai ales că face naveta”, ne-a spus Florina, mama unei eleve la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.
Părerea nutriţionistului

Specialiştii spun că prin înlocuirea meselor principale cu alimente de tip fast-food tinerii se supun la multe riscuri.

“Mâncarea de tip fast-food creşte riscul de supraponderabilitate şi obezitate, favorizează modificarea profilului lipidic, contribuie la scăderea nivelului de inteligentă, implicit a nivelului de atenţie a copiilor. Prin înlocuirea meselor principale cu alimente de tip fast food elevii, dar nu numai, adopta un stil de viaţa dezorganizat, dezechilibrat, care poate fi punctul de plecare al deficientelor imunitare, al afecţiunilor diverse”, ne-a explicat Alina Stoica, terapeut nutriţionist, clinicile Polisano Bucureşti.
Tânăra generaţie are tendinţa de a fi supraponderală din cauza alimentaţiei greşite şi sedentarismului, iar schimbarea trebuie să pornească prin educaţie nutriţională, spun specialiştii.
„Orele de educaţie nutriţională adresate copiilor, adolescenţilor sunt deosebit de importante dacă mesajul este atractiv pentru copii, dacă aceştia sunt implicaţi şi în activităţi practice. Copilul este o prioritate pentru fiecare părinte, sănătatea acestuia este bogăţia de prim rang, iar starea de sănătate, de echilibru este determinată de alimentaţie”, a mai adăugat nutriţionistul.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) supraponderea şi obezitatea reprezintă a cincea cauză a mortalităţii la nivel mondial, anual 2.8 milioane de oameni mor din cauza obezităţii.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

cristi

Acum 8 ani

pt mine, titlul articolului: "home made" vs "fastfood". trist.
Raspunde

Adrian Popa

Acum 8 ani

Cel mai degeaba articol pe care l-am citit astazi. Titlul este "Ce porcarii mananca elevii..." raspunsul fiind - langa scoala este un chiosc langa care se afla un magazin care vinde cola. Apoi apare unu care mananca un hotdog si un citat cu unu care zice ca mananca ce i se da. Nota 10+
Raspunde

opo

Acum 8 ani

fiecare sa manance ce vrea, nu ce le dau voie jigodiile. nu e mancarea cuiva treaba jegurilor, nu are nimeni nevoie de dezlegare de la javre ca sa manance ce vrea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus